ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Αυστραλία «κόβει» το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον ατμισμό κυρίως από εφήβους

Στην απαγόρευση ουσιαστικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, εκτός συνταγογράφησης, προχωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, μέσω ασφυκτικών περιορισμών στις εισαγωγές και παρεμβάσεων στις συσκευασίες, με σκοπό να αποθαρρύνει τον ατμισμό κυρίως μεταξύ των εφήβων.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Μαρκ Μπάτλερ δήλωσε την Τρίτη ότι το άτμισμα έχει καταστεί κορυφαίο πρόβλημα συμπεριφοράς στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας και ένα αυξανόμενο πρόβλημα ακόμη στα δημοτικά σχολεία, αλλά αναγνώρισε ότι τα προϊόντα έχουν θεραπευτική χρήση υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Το άτμισμα περιλαμβάνει τη θέρμανση ενός υγρού που περιέχει νικοτίνη σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο εξατμίζεται και εισπνέεται από τον χρήστη. Θεωρείται ευρέως ως εναλλακτική λύση στο κάπνισμα τσιγάρων και ως προϊόν που βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, αλλά αντ ‘αυτού, οι έφηβοι και ακόμη και τα παιδιά υιοθετούν το άτμισμα ως εθιστική συνήθεια παγκοσμίως.

«Το άτμισμα παρουσιάστηκε σε κυβερνήσεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο ως θεραπευτικό προϊόν για να βοηθήσει τους μακροχρόνιους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα», είπε ο κ. Μπάτλερ.

«Δεν πωλήθηκε ως προϊόν ψυχαγωγίας – ιδιαίτερα για τα παιδιά μας. Αλλά αυτό είναι που έχει γίνει – το μεγαλύτερο παραθυράκι στην αυστραλιανή ιστορία», πρόσθεσε.

Ανακοινώνοντας τους νέους κανονισμούς, ο Μπάτλερ είπε συγκεκριμένα ότι η εισαγωγή ατμιστικών τσιγάρων που δεν συνταγογραφούνται θα απαγορευθεί, ενώ τα προϊόντα ατμίσματος θα πρέπει να έχουν συσκευασία παρόμοια με φαρμακευτική ουσία, με στόχο να πωλούνται ως προϊόντα για να βοηθήσουν μόνο τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Τα φανταχτερά πακέτα ηλεκτρονικών τσιγάρων, που προσελκύουν εφήβους, θα περιοριστούν, ενώ θα απαγορευθούν όλα τα ατμιστικά προϊόντα μιας χρήσης.

«Αυτό είναι ένα προϊόν που απευθύνεται στα παιδιά μας, που πωλείται μαζί με γλειφιτζούρια και σοκολάτες», είπε ο κ. Μπάτλερ.

«Οπως έκαναν με το κάπνισμα, ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες πήραν ένα άλλο εθιστικό προϊόν, το τύλιξαν σε γυαλιστερή συσκευασία και πρόσθεσαν γεύσεις για να δημιουργήσουν μια νέα γενιά εθισμένων στη νικοτίνη».
Πριν ανακοινωθούν οι αλλαγές την Τρίτη, ο μόνος νόμιμος τρόπος για να αγοράσει κανείς ατμό νικοτίνης στην Αυστραλία ήταν μέσω συνταγής από γιατρό σε φαρμακείο – αλλά τα προϊόντα εξακολουθούσαν να πωλούνται ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάτλερ, μια «μαύρη αγορά» από ψιλικατζίδικα και βενζινάδικα που πωλούν τους ατμούς νικοτίνης χωρίς καμία επισήμανση ή προειδοποίηση σε ανηλίκους, ευδοκίμησε λόγω έλλειψης κανονισμών και μέτρων.

«Οχι άλλες γεύσεις τσιχλόφουσκας. Οχι άλλοι ροζ μονόκεροι. Οχι άλλα ατμίσματα σκόπιμα μεταμφιεσμένα σε στυλό για τα παιδιά για να μπορούν να τα κρύψουν στις μολυβοθήκες τους», υποσχέθηκε ο Αυστραλός υπουργός Υγείας.

Πηγή: CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση