ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυριακίδου για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η Ε.Ε. έχει θέσει τις βάσεις για το μέλλον

Κορυφαία προτεραιότητα πολιτών η υγεία λέει η αρμόδια Επίτροπος

ΚΥΠΕ

Η υγεία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τους πολίτες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα τελευταία χρόνια θέσει τις βάσεις για το μέλλον, τόνισε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε γραπτή δήλωσή της ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7 Απριλίου), στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως σημείωσε, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η υγεία παραμένει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, συνέχισε, «έχουμε πλέον την στέρεη βάση για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους τα επόμενα χρόνια. Μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες των κρατών μελών θέτουμε σε τροχιά ένα πιο υγιές, πιο ανθεκτικό και πιο δίκαιο μέλλον».

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως το σύνθημα που επιλέχθηκε για την Παγκόσμια Ημέρας Υγείας για το 2024, το οποίο είναι «Η υγεία μου, δικαίωμά μου», «αναδεικνύει την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα» και πως είναι η αρχή που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας η οποία χτίζεται από 2020.

«Τα τελευταία χρόνια, η πανδημία της COVID-19 άλλαξε άρδην τον κόσμο, δοκιμάζοντας τα όρια των κοινωνιών μας, των συστημάτων υγείας και της Ένωσής μας. Η ΕΕ στο σύνολό της ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και αναδείχθηκε ισχυρότερη» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Η απάντηση της ΕΕ στην πανδημία, τόνισε «έδειξε την ισχύ της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, και τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης για όλους τους πολίτες. Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια διασφάλισε ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ είχαν ταυτόχρονη πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις».

Επίσης, η πανδημία κατέδειξε πως για ένα πιο ασφαλές, και πιο υγιές μέλλον για κάθε πολίτη της ΕΕ, «χρειαζόμαστε ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά και ευέλικτα συστήματα υγείας, προετοιμασμένα και εφοδιασμένα για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, εξήγησε η κ. Κυριακίδου, είναι η ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ ώστε η Ευρώπη να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές απειλές και κρίσεις στον τομέα της υγείας. Όπως επισημαίνει, «οι νέοι κανόνες για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας κατοχύρωσαν και νομικά την πανευρωπαϊκή συνεργασία», ενώ έχουν ενισχυθεί σημαντικά τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Ακόμα, η δημιουργία της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στον τομέα της Υγείας (HERA) «μας επιτρέπει να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί δυναμικά στις απειλές για την υγεία στο μέλλον» όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τα συστήματα υγείας της ΕΕ και τις ανάγκες των ασθενών, και των πολιτών ευρύτερα, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «οι πρωτοβουλίες μας για την ιστορική μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ θα διασφαλίσουν την έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα για όλους τους πολίτες, στηρίζοντας παράλληλα μια εύρωστη βιομηχανία», ενώ παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας «θα επιτρέψει σε πολίτες, ερευνητές και φορείς χάραξης πολιτικής να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά δεδομένα υγείας προς όφελος των ασθενών».

Το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου «είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα και ολοκληρωμένα σχέδια δράσης κατά του καρκίνου παγκοσμίως, με χρηματοδότηση 4 δις ευρώ από την ΕΕ» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τέσσερα χρόνια μετά έχει κάνει ήδη «ουσιαστική διαφορά για εκατομμύρια καρκινοπαθείς, οικογένειες και φροντιστές».

Επιπλέον, συνέχισε, «η νέα, ολοκληρωμένη προσέγγισή μας για την ψυχική υγεία ταυτίζει την ψυχική και τη σωματική υγεία και στοχεύει να σπάσει το στίγμα, για κάθε πολίτη που ζει με προκλήσεις ψυχικής υγείας».

«Οι δράσεις αυτές δεν περιορίζονται στα σύνορα της ΕΕ. Με επενδύσεις 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύουν την υγεία σε χώρες εταίρους εκτός ΕΕ με ορίζοντα το 2027. Με βάση την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την υγεία, στοχεύουμε στη βελτίωση της υγείας σε όλο τον κόσμο και στην προώθηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης. Στηρίζουμε παράλληλα τις ενέργειες για μια ισχυρότερη παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «η καλή δημόσια υγεία για κάθε πολίτη αποτελεί απαραίτητο θεμέλιο για ισχυρές οικονομίες και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο».

«Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλωσορίζουμε την πρόοδο και τα επιτεύγματα αυτά και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την πορεία που χαράξαμε για τα επόμενα χρόνια προς το κοινό όφελος» καταλήγει η δήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση