ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο καφές μειώνει την εμφάνιση χολόλιθων

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης

Newsroom Κ, Αθήνα

Τον κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων μειώνουν όσοι καταναλώνουν έξι ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης διαπιστώθηκε ότι περιορίζει την επώδυνη ασθένεια κατά 23%, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσημα στοιχεία υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά και ερωτηματολόγια περισσότερων από 104.500 πολιτών, σε μια χρονική περίοδο 13 ετών, συγκρίνοντας την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν με το αν είχαν εμφανίσει ή όχι πέτρες στη χολή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, στη Δανία, όπου ο καφές αποτελεί την πιο κοινή πηγή πρόσληψης καφεΐνης. Η κατανάλωση μιας μόλις κούπας καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων κατά 3%, ενώ οι ωφέλιμες ιδιότητες της καφεΐνης αυξάνονται κατακόρυφα εάν καταναλώνουμε πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Οι ερευνητές ανέφεραν σε δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Internal Medicine ότι η ιδιότητα αυτή του καφέ πρέπει να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Οι πέτρες στη χολή σχηματίζονται στην κύστη εξαιτίας υπερπαραγωγής χοληστερίνης και μειωμένης παραγωγής οξέων, που προλαμβάνουν τον σχηματισμό των λίθων. Η καφεΐνη απελευθερώνεται μέσω της χολής και διαθέτει τη χημική ουσία μεθυλξανθίνη, η οποία ευνοεί την παραγωγή οξέος, που με τη σειρά της προλαμβάνει τον σχηματισμό πέτρας. Η επιστημονική ομάδα, υπό τον Τάιμπεργκ Νόρτεσγκορντ, του τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ανέφερε: «Μια αύξηση της παραγωγής οξέος χάρη στον καφέ μπορεί να προλάβει τον σχηματισμό χολόλιθων. Επιπλέον, ο καφές έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί την παραγωγή του ενζύμου UGT1A1, το οποίο επίσης προλαμβάνει τον σχηματισμό πέτρας στη χολή». Ο καφές έχει επίσης την ικανότητα να προκαλεί συσπάσεις του γαστρεντερικού, επιτρέποντας την ταχύτερη κίνηση τροφών και άλλων ουσιών και προλαμβάνοντας τη συσσώρευσή τους, που και αυτή θεωρείται ως μία επιπλέον αιτία εμφάνισης χολόλιθων.

Παρά τις ωφέλιμες ιδιότητες του καφέ, όμως, η καφεΐνη εξακολουθεί να θεωρείται επιβλαβής για εγκύους, παιδιά, υπερτασικούς και όσους πάσχουν από κρίσεις άγχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X