ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παγκόσμια Μέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας

Μια ζεστή αγκαλιά σεβασμού και συμπαράστασης

Της Δρος Σοφία Νέστορος

Η Παγκόσμια Μέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας οργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας (WHPCA) και τιμάται κάθε δεύτερο Σάββατο του Οκτώβρη ώστε να αναδεικνύονται οι υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας που προσφέρονται σε κέντρα και στα σπίτια των ασθενών σε όλο τον κόσμο.

Την ημέρα αυτή ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι χρειάζονται Ανακουφιστική Φροντίδα και προβάλλουμε την αναγκαιότητα της ένταξής της, στη στρατηγική των κρατών. Όλοι εμείς ζητούμε από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες αυτές. Υπηρεσίες όπως ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, διαχείριση του πόνου, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, φυσικοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κ.ά.

Στόχος της φετινής ημέρας είναι να ενώσουμε τις φωνές μας και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία σε όλα τα μέρη του πλανήτη μας για την ανάγκη να στηριχθούν οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη σφαιρικής και ολιστικής φροντίδας, δηλαδή αυτό που εμπεριέχεται στην έννοια των δύο σημαντικών λέξεων: ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Το περυσινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας ήταν «Επουλώνοντας καρδιές και κοινότητες», στηριζόμενη στις απώλειες από την πανδημία του Κορωνοϊού και των πολεμικών συρράξεων. Φέτος κτίζοντας από εκεί που ξεκινήσαμε πέρυσι, για να αφυπνίσουμε και να επουλώσουμε τις πληγωμένες καρδιές των ανθρώπων και των κοινοτήτων προωθούμε ένα νέο μήνυμα:

«Στοργικές κοινωνίες: Όλοι μαζί στην Ανακουφιστική Φροντίδα»

Κατανοώντας την ανάγκη ομαδικής υποστήριξης προσδοκούμε στην ουσιαστική εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, που νοιάζονται τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και μπορεί να χρειάζονται τη συμπαράσταση και τη βοήθεια όλων μας.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα είναι ευθύνη όλων μας άλλωστε, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, ασθένειες που μπορεί να απειλούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Όμως, εξίσου σημαντική είναι η φροντίδα και των δικών τους ανθρώπων, που συμμετέχουν στη φροντίδα τους, και τους διακατέχει η αγωνία και η κούραση.

Η φετινή εκστρατεία «Συμπονετικές κοινότητες, όλοι μαζί στην Ανακουφιστική Φροντίδα» μεγαλώνει κάτω από την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Ένωσης Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας (WHPCA). Ο στόχος είναι κοινός για όλους τους οργανισμούς: Όλοι οι διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί Ανακουφιστικής Φροντίδας να συνεργαστούμε και να δουλέψουν μαζί ώστε να διεκδικήσουμε ομόφωνα να προσφέρονται, υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας, σε όλες τις κοινωνίες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα συστήματα υγείας όλων των κρατών οφείλουν να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σφαιρικής φροντίδας προς τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Η εκστρατεία «Στοργικές Κοινότητες» έχει στόχο ώστε να βοηθήσουν στη δημιουργία και επέκταση των υποστηρικτών υπηρεσιών ολιστικής φροντίδας προς όλους αυτούς που τις χρειάζονται, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, κοινωνικής τάξης, γλώσσας, ή θρησκευτικών και πολιτισμικών πεποιθήσεων. Πιστεύουμε ότι εφόσον διεκδικούμε να είμαστε μέρος των «Στοργικών Κοινοτήτων» μπορούμε έμπρακτα να στηρίζουμε τις ζωές των ανθρώπων με πολλούς τρόπους. Βοηθώντας τους ασθενείς και τους φροντιστές τους να ζήσουν πιο οικείες στιγμές και εμπειρίες, στο σπίτι τους, ή στον χώρο που οι ίδιοι θα επιλέξουν να τους στηρίξουμε στη διαδρομή της ασθένειάς τους, στη διαδρομή του τελικού σταδίου και της θλίψης τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους στη διαδρομή του πένθους.

Σ’ αυτό το ταξίδι των ανθρώπων και των οικογενειών τους από την αρχή της διάγνωσης μέχρι και το τέλος της ζωής οι «Στοργικές Κοινότητες» μπορεί να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη στήριξη όλων των πολιτών που υποφέρουν, διαμέσου της διεπιστημονικής προσέγγισης των επαγγελματιών υγείας που προσφέρουν ένα δίκτυο ασφαλείας και προστασίας με τις υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Ενθαρρύνουμε λοιπόν όλους εσάς τους συνάνθρωπους μας που νοιάζεστε για τους συμπολίτες μας, να ενώσουμε τις φωνές μας και να αγκαλιάσουμε ως κοινωνία την προσπάθεια για μια «ΣΤΟΡΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» που θα φροντίζει ολιστικά όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου πρωτοστατεί στην προσφορά υπηρεσιών Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας στην Κύπρο από το 1971. Κάθε χρόνο τιμά αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, αφυπνίζοντας τον κόσμο μέσω δράσεων ενημέρωσης. Βεβαίως, καθημερινά και διαχρονικά, στηρίζει όλους τους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου και τις οικογένειές τους που χρειάζονται υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας, όπου κι αν βρίσκονται.

Φέτος μαζί με όλη τη διεπιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου συμμετέχει στην εκδήλωση η Παναγιώτου Ειρήνη, ειδική παθολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα , όπου προγραμματίζουμε στις 16 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Κέντρου Αροδαφνούσα, μια ανοικτή συζήτηση με το κοινό ώστε να επεξηγήσουμε την σημαντικότητα της Ανακουφιστικής Φροντίδας στον ογκολογικό ασθενή αλλά και τους οικείους τους.

Μπορείτε κι εσείς να ζητήσετε βοήθεια, αν χρειάζεστε, στο παγκύπριο τηλέφωνο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου 77771080.

 

*Η δρ Σοφία Νέστορος είναι ιατρική διευθύντρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
Πόση προσοχή δίνουμε στην εσωτερική μας φωνή; Αυτή τη φωνή που μας προειδοποιεί για κάποιο πρόσωπο ή μας παροτρύνει να αρπάξουμε ...
 |  ΥΓΕΙΑ