ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η σιωπηλή ασθένεια που επηρεάζει το 10% του γενικού πληθυσμού

ΤΟΥ ΔΡ. ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ*

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια συχνή πάθηση με μόνιμη βλάβη στα νεφρά και σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του ασθενούς. Η πάθηση επηρεάζει το 10% του γενικού πληθυσμού και αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων με μείωση της ποιότητας της ζωής και πρόωρο θάνατο.

Έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση

Η πρόληψή της συνίσταται στην έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα καθώς και νεφροτοξικά φάρμακα και ουσίες όπως είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα.

Μια σιωπηλή ασθένεια

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια σιωπηλή ασθένεια. Μέχρι και το στάδιο 3 που έχει ήδη χαθεί το 50% της νεφρικής λειτουγίας δεν υπάρχουν συμπτώματα, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται προληπτικές εξετάσεις αίματος και προπαντώς αναλύσεις ούρων για λεύκωμα και αιματουρία. Στο στάδιο 5 όπου είναι το τελικό στάδιο υπάρχει αδυναμία, καταβολή, κνησμοί, ανορεξία, αναγούλες, εμέτοι καθώς και αδυναμία σκέψεως.

Έγκαιρη παραπομπή σε νεφρολόγο

Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι η έγκαιρη παραπομπή σε ειδικό νεφρολόγο για ειδική φαρμακευτική και διαιτιτική αγωγή που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του αιτίου και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Δυνατότητες ειδικής παρακολούθησης

Στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ παρέχονται δυνατότητες ειδικής νεφρολογικής παρακολούθησης καθώς και προγράμματα εξωνεφρικής κάθαρσης όπως είναι η αιμοκάθαρση καθως και η περιτοναϊκή κάθαρση που γίνεται κατ’ οίκον. Οι δε μεταμοσχεύσεις νεφρού γίνονται στο μεταμοσχευτικό κέντρο στο ΓΝ Λευκωσίας.

Η Νεφρολογική Κλινική ΓΝ Λεμεσού

Η Νεφρολογική Κλινική του ΓΝ Λεμεσού του ΟΚΥπΥ αποτελείται από τον Νεφρολογικό θάλαμο, τα τμήματα Αιμοκάθαρσης και Περιτοναϊκής κάθαρσης και τα Νεφρολογικά Εξωτερικά Ιατρεία. Ο Νεφρολογικός θάλαμος που βρίσκεται στον 3ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού διαθέτει 12 κλίνες νοσηλείας και 4 κλίνες αιμοκάθαρσης. Στις κλίνες νοσηλείας νοσηλεύονται άτομα με νεφρολογικά προβλήματα που χρήζουν εξειδικευμένης θεραπείας και στις κλίνες αιμοκάθαρσης εσωτερικοί ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρση.

34 σταθμοί αιμοκάθαρσης

Στο τμήμα Αιμοκάθαρσης που βρίσκεται στο ισόγειο υπάρχουν 34 σταθμοί αιμοκάθαρσης όπου προσέρχονται ασθενείς για τις τακτικές τους συνεδρίες αιμοκάθαρσης. Γίνονται τρεις βάρδιες ημερησίως επτά μέρες την εβδομάδα. Το Τμήμα δέχεται επίσης ασθενείς από το εξωτερικό που έρχονται στο νησί για διακοπές. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής ένωσης δικαιούνται δωρεάν θεραπεία με την προσκόμιση της Ευρωπαϊκής τους κάρτας.

Τμήμα Περιτοναϊκής

Στο τμήμα Περιτοναϊκής κάθαρσης προσέρχονται οι ασθενείς που εφαρμόζουν τη μέθοδο της Περιτοναϊκής κάθαρσης στο σπίτι τους και γίνεται ενημέρωση του για τις μορφές κάθαρσης καθώς και εκπαίδευση τους στην περιτοναϊκή κάθαρση από εξειδικευμένο προσωπικό. Στα Νεφρολογικά εξωτερικά Ιατρεία εξετάζονται καθημερινά ασθενείς με διάφορα νεφρολογικά προβλήματα μετά από παραπομπή του θεράποντα ιατρού τους.

Η κλινική παρέχει πλήρη εξειδίκευση στη Νεφρολογία καθώς και εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου St. George στην Κλινική Νεφρολογία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 25801100.

*Νεφρολόγος, Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής ΓΝ Λεμεσού, ΟΚΥπΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση