ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άμεση ανάλυση: Β’ φάση του τουρκικού σχεδίου για το Βαρώσι έφερε ο Ερντογάν

Ποιο το σκεπτικό των κ. Τατάρ και κ. Ερντογάν για την νέα φάση του τουρκικού σχεδίου για την κλειστή πόλη;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψη του στα κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο της εισβολής το απόγευμα της Τρίτης. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρηση του από το νησί ξεκαθάρισε την επιμονή της κυβέρνησης του στην λύση των δυο κρατών και άνοιξε τον δρόμο για την δρομολόγηση της δεύτερης βάσης του σχεδίου του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης, ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων, Ερσίν Τατάρ, στην δεύτερη φάση του τουρκικού σχεδίου «ανοίγει», πιλοτικά ένα κομμάτι του Βαρωσιού. Οι τοποθετήσεις των στενών συνεργατών του κ. Τατάρ που ακολούθησαν την σημαντική ανακοίνωση του τ/κ ηγέτη μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα τρία βασικά σημεία που ξεχωρίζουν στην λογική της τ/κ πλευράς για την νέα φάση του «ανοίγματος» του Βαρωσιού.

Η λογική του 3,5%

Πρώτον, η τ/κ πλευρά αλλάζει το καθεστώς του 3,5% της κλειστής πόλης από «στρατιωτική» σε αστική ζώνη. Η συγκεκριμένη τροποποίηση, με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί σε διεθνές και νομικό επίπεδο για το ζήτημα του Βαρωσιού, ανοίγει τον δρόμο για την ενεργή εμπλοκή-ενεργοποίηση της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα.

Δεύτερον, η νέα απόφαση της τ/κ πλευράς αφορά μια περιοχή, στην οποία βρίσκονται 36 ε/κ περιουσίες για τις οποίες -σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζεται η τ/κ πλευρά- έχουν πραγματοποιηθεί ήδη προσφυγές (διαβουλεύσεις) στην τ/κ πλευρά. Η ηγεσία του κ. Τατάρ στους ε/κ δικαιούχους προτείνει τρεις «λύσεις»: Επιστροφή στο Βαρώσι υπό την διοίκηση της «ΤΔΒΚ», ανταλλαγή περιουσίας ή αποζημίωση. 

Τρίτον, ανοίγοντας τμηματικά το Βαρώσι η τ/κ πλευρά και η Άγκυρα από την μια επιχειρούν να διαχειριστούν την αντίδραση της ε/κ πλευράς και του διεθνή παράγοντα. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», επιχειρεί να διαχειριστεί με «ορθολογιστικό» τρόπο το εγχείρημα του ανοίγματος, κυρίως το οικονομικό σκέλος (το οικονομικό βάρος που επιφυλάσσει η αποζημίωση των ε/κ ιδιοκτητών, ο «εκτουρκισμός» σύμφωνα με ορισμένες πηγές των ε/κ περιουσιών).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο περιθώριο των προαναφερόμενων, το «προεδρικό» του κ. Τατάρ εκπέμπει το μήνυμα ότι με την φάση Β΄ του τουρκικού σχεδίου για το Βαρώσι πλέον έχει κλείσει η πόρτα στο ενδεχόμενο της επιστροφής της κλειστής πόλης υπό διοίκηση του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση