ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 310 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 197 είναι στην Αττική

Kathimerini.gr

Επέκταση της υποχρέωσης της χρήσης μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων και συναυλίες, αναστολή της λειτουργίας των κλειστών κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική για 14 ημέρες και παρεμβάσεις στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι μεταξύ των νέων μέτρων που φέρνει η επιβαρυμένη εικόνα της Αττικής, η οποία αποδεικνύεται ως η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας.

Το δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με τον πληθυσμό της, ποσοστό κρουσμάτων που εντοπίζονται στην Αττική (περισσότερα από τα μισά κρουσμάτα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στη χώρα), ο διπλάσιος από τον εθνικό μέσον όρο της χώρας αριθμός στενών επαφών των κρουσμάτων, η υψηλή κινητικότητα μεταξύ των δήμων και η αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ (πάνω από το 60% των κλινών εντατικής για COVID-19 της Αττικής έχουν καλυφθεί) οδήγησαν την κυβέρνηση στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων για το Λεκανοπέδιο.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από σήμερα, και έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την Περιφέρεια Αττικής προστίθενται τα εξής μέτρα:

• Σε όλες τις συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

• Αναστέλλεται η λειτουργία για 14 ημέρες όλων των κέντρων διασκέδασης και των κλειστών συναυλιακών χώρων.

• Μειώνεται το όριο πληρότητας στο 60% στους θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και καθίσταται υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θεατές.

• Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές καταστημάτων, πορείες, διαδηλώσεις όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση υπάρχει για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

• Η λειτουργία των λαϊκών αγορών μειώνεται στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με τρία μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας.

• Τίθεται ανώτατο όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες απευθύνουν ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα για γενική χρήση μάσκας και αποφυγή επίσκεψης σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης.

«Όχι» στα μέτρα ανά δήμο

Ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε επίπεδο δήμων στην Αττική, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί προχθές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η ανθρωπογεωγραφία των μητροπολιτικών περιοχών και της Αττικής δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο. «Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους», τόνισε.

310 νέα κρούσματα

Την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της Αττικής αλλά και συνολικά τη χώρας επιβεβαίωσαν και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο οποίος ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 197 είναι στην Αττική. Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, «η επιδημία της COVID-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται μέχρι τώρα».

Χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 67 ασθενείς έναντι 59 προχθές και 38 στις αρχές του μήνα. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνολικά στο ΕΣΥ δεσμευμένες για την COVID-19 είναι περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ –εκ των οποίων 72 είναι στην Αττική–, ενώ εάν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον διπλασιασμού τους, όπως είχε συμβεί στην πρώτη φάση της επιδημίας.

Οι έλεγχοι στα γηροκομεία

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τους εν εξελίξει ελέγχους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των νέων μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού. Παραβάσεις εντοπίστηκαν σε μικρό αριθμό δομών, ενώ δεν εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού. Ειδικότερα, από τα τέλη Αυγούστου έως και προχθές κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει διενεργήσει 56 ελέγχους σε γηροκομεία και μονάδες χρονίως πασχόντων των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Παραβάσεις εντοπίστηκαν σε επτά μονάδες και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 36.000 ευρώ. Οι καταγεγραμμένες παραβάσεις αφορούν στη μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού, τη μη τήρηση αρχείου ερωτηματολογίων των εργαζομένων, τη μη τήρηση των μέτρων περί συναθροίσεων στο εσωτερικό των μονάδων, καθώς και την έλλειψη αντισηπτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X