ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Δικτυωμένοι» και ανεξάρτητοι οι ηλικιωμένοι του μέλλοντος

Αρκεί να προωθηθούν στην αγορά τεχνολογικές εφαρμογές που συμβάλλουν στην «ενεργό γήρανση».

Kathimerini.gr

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Θα κάνουν βιντεοκλήσεις στα παιδιά τους από οθόνες αφής. Θα κινούνται δίχως προβλήματα σε αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Επιστρέφοντας, θα μοιράζονται με τους διαδικτυακούς τους φίλους ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Και αν ποτέ παραπατήσουν και πέσουν, με το πάτημα ενός και μόνον κουμπιού θα διακομίζονται αμέσως στο νοσοκομείο. Οι αναρίθμητοι ηλικιωμένοι του μέλλοντος (εμείς, δηλαδή) θα έχουν μια μακράν πιο εύρυθμη καθημερινότητα από τους σημερινούς, αρκεί να προωθηθούν στην αγορά τεχνολογικές εφαρμογές που συμβάλλουν στην «ενεργό γήρανση».

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό για το 2ο βραβείο Smart Ageing Prize «Προϊόντα και Υπηρεσίες που θα προσφέρουν υποστήριξη και λύσεις στους άνω των 65 ετών ανθρώπους», που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AAL από κοινού με το Nesta’s Challenge Prize Centre, προ ημερών.

«Σύμφωνα με έρευνες στη χώρα μας, το 70% των ανθρώπων άνω των 80 ετών, που χρησιμοποιούν Ιντερνετ, δεν έχουν ποτέ πραγματοποιήσει βιντεοκλήση», επισημαίνει στην «Κ» η Οντα Οπντάλ Ζάχρισεν της νορβηγικής εταιρείας «No isolation», που απέσπασε το πρώτο βραβείο.  «Το βίντεο είναι, όμως, ένα εξαίρετο μέσο για να διατηρούν οι ηλικιωμένοι επαφή με τους δικούς τους, μειώνοντας σημαντικά το αίσθημα της μοναξιάς», διευκρινίζει η εκπρόσωπος της εταιρείας που δημιούργησε τον πρωτοποριακό υπολογιστή ΚOMP ο οποίος πωλείται ήδη, «αφού λάβαμε υπόψη μας το αίτημα πολλών πελατών για εύχρηστα μηχανήματα». Ο εν λόγω υπολογιστής είναι «κομμένος και ραμμένος» στις ανάγκες τους, καθώς διαθέτει οθόνη αφής και υψηλής αντίθεσης, δυνατή ηχητική σύνδεση και μόνον ένα κουμπί.

«Το ποσοστό των μοναχικών ηλικιωμένων στη Νορβηγία είναι πολύ υψηλό», παραδέχεται η κ. Ζάχρισεν, «ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 75 ετών δηλώνει μοναξιά και γνωρίζουμε πλέον τις σοβαρές επιπτώσεις της – αυξάνεται η πιθανότητα για κατάθλιψη, καρδιοπάθειες (29%), εγκεφαλικό (32%), πρόωρο θάνατο (26%) και άνοια (50%)». Οι Νορβηγοί ηλικιωμένοι έχουν τώρα τη δυνατότητα να επικοινωνούν στέλνοντας φωτογραφίες ή μηνύματα, ακόμα και βλέποντας τα προσφιλή τους πρόσωπα με τη χρήση ενός κουμπιού, ενώ η άλλη πλευρά συνδέεται μέσω μιας εφαρμογής με τον «δικτυωμένο» παππού.

Μεταξύ των φιναλίστ υπήρξαν δύο ελληνικές συμμετοχές – η Euphoria, που όπως μαρτυρεί το όνομά της ενισχύει το ευ ζην μέσω μιας πλατφόρμας κοινωνικής αλληλεπίδρασης με θεματικό άξονα τα ταξίδια αναψυχής και το πολυχρηστικό ακουστικό «Keep Social». «Είχαμε προ ετών αναπτύξει μια τεχνολογία που θυμίζει πλοηγό (GPS) για εσωτερικούς χώρους», σημειώνει ο κ. Δημήτρης Λεονάρδος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εconais, που ξεκίνησε το 2012 την πορεία της στην Πάτρα ως startup. «Εξελίξαμε, λοιπόν, αυτή την τεχνολογία για ανθρωποκεντρική χρήση, ώστε άτομα της τρίτης ηλικίας να κινούνται έτσι αυτόνομα», εξηγεί ο κ. Λεονάρδος στην «Κ».

Προηγείται, βέβαια, η χαρτογράφηση και εγκατάσταση του συστήματος στον εκάστοτε χώρο. Εκεί, ο χρήστης θα εξοπλίζεται ήδη από την είσοδο με μια συσκευή. Θα μπαίνει, επομένως, ένας ηλικιωμένος σε ένα νοσοκομείο, μια δημόσια υπηρεσία, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, ένα αεροδρόμιο ή έναν σταθμό τρένου, όπου θα λαμβάνει το μικρό, ασύρματο ακουστικό, που θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ακριβή θέση αλλά και την κατεύθυνση της όρασης του χρήστη.

«Αν, λοιπόν, γνωρίζει ότι ψάχνει την πύλη Β9, από όπου απογειώνεται το αεροπλάνο του, ή αν αναζητά το τμήμα του μητρώου στην εφορία της γειτονιάς του, θα μπορεί να δίνει προφορικά το αίτημά του και το μηχάνημα να του δίνει βήμα βήμα τις κατάλληλες οδηγίες για να φτάσει», περιγράφει ο ίδιος. «Εξυπακούεται ότι το ίδιο λογισμικό μπορεί να χρησιμεύσει και σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή κινητικά», καταλήγει ο κ. Λεονάρδος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αξιοποίηση της εν λόγω ιδέας από πολίτες αργεί ακόμα.

Οι καινοτομίες

Πολλές συσκευές και εφαρμογές, που διευκολύνουν ήδη τη ζωή των μεγαλυτέρων, «ξεπήδησαν» κυριολεκτικά από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. «Μια εξαιρετική υποψηφιότητα του 2011 είναι η συσκευή “fearless” που δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζονται οι συντεταγμένες του χρήστη, άπαξ και πέσει ξαφνικά κάτω, μια άλλη χρήσιμη εφαρμογή, την οποία βραβεύσαμε το 2015, αφορούσε τα έξυπνα τηλέφωνα που αποκτούσαν τη δυνατότητα να καλούν σε άμεση βοήθεια», θυμάται ο κ. Μάρκο Καρούλλι, διαχειριστικός διευθυντής του προγράμματος AAL (Active Assisted Living), το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2008.

«Δεν ισχύουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στα θέματα τρίτης ηλικίας, επομένως κάθε κράτος χαράσσει τη δική του πολιτική», υπογραμμίζει ο ίδιος, «οι χώρες που έχουν προβάδισμα είναι αναμφισβήτητα όσες διαθέτουν ανεπτυγμένο δίκτυο Ιντερνετ, ακόμα και στις αγροτικές περιοχές, και πλούτο, ώστε ο κάθε ηλικιωμένος να έχει το δικό του λάπτοπ».

Ετσι, υπάρχουν μέρη στην Ευρώπη όπου οι πολίτες δεν αγωνιούν για τα στερνά τους. «Η Ολλανδία έχει εσχάτως εφαρμόσει ένα σύστημα, προκειμένου οι ηλικιωμένοι να ζουν όσο το δυνατόν περισσότερο και με ποιότητα ζωής στο σπιτικό τους, αφού έχει αποδειχθεί ότι αυτό συμβάλλει και στην εξοικονόμηση πόρων απ’ ό,τι οι πολύμηνες νοσηλείες», εξηγεί ο κ. Καρούλλι, «έτσι, τους προσφέρονται πολλές υπηρεσίες – φροντίδας, καθαριότητας σπιτιού και εν γένει υποστήριξης κατ’ οίκον».

Σε αντίστοιχα καλά «χέρια» πέφτουν και οι Αυστριακοί παππούδες. «Πρόκειται για μια μικρή χώρα με αντίστοιχα ολιγομελείς κοινότητες που γνωρίζονται μεταξύ τους καλά», υπογραμμίζει, «έτσι, γίνεται μια άτυπη χαρτογράφηση των ηλικιωμένων, τη φροντίδα των οποίων αναλαμβάνουν παραδοσιακά οι τοπικές αρχές».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση