ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

Υπέρ τάχθηκαν ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ - Αλληλεγγύη και κατά ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ

Newsroom K

Εγκρίθηκε ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 και ψηφίστηκε σε Νόμο με 30 ψήφους υπέρ και 24 κατά από τους συνολικά 54 βουλευτές του Κυπριακού κοινοβουλίου που ήταν παρόντες.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης και κατά τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, Κινήματος Οικολόγων, Συμμαχίας Πολιτών, ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ.

Αναλυτικότερα, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ καταψήφισαν στο σύνολό του τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2019.

Η ΕΔΕΚ καταψήφισε το σύνολο του Προυπολογισμού, εκτός από τα κονδύλια που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείου Υγείας.

Η Συμμαχία Πολιτών από πλευράς της καταψήφισε το σύνολο του Προυπολογισμού, εκτός από τα κονδύλια που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κίνημα Οικολόγων καταψήφισε στο σύνολό του τον Προυπολογισμό του 2019, όμως ψήφισε θετικά τα κονδύλια που αφορούν την δημιουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας και τα κονδύλια που αφορούν στο Περιβάλλον.

Το ΕΛΑΜ καταψήφισε και αυτό τον Προυπολογισμό στο σύνολό του, εκτός από τις δαπάνες που αφορούν στο Υπουργείο Άμυνας και στο Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται πως οι τροπολογίες των κομμάτων άγγιξαν τις 51.

Συνολικά, ο Προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει έσοδα ύψους 6,66 δισ. ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 6,52 δισ. ευρώ το 2018, παρουσιάζουν δηλαδή αύξηση της τάξης του 2,1%.

Οι συνολικές δαπάνες, παρουσιάζουν αύξηση 4,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και προϋπολογίζονται στα 6,85 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 6,55 δισ. ευρώ το 2018.

Σημειώνεται πως οι βουλευτές σταύρωσαν το κονδύλι για το κυβερνητικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ που προβλέπει δαπάνες 33 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019. Άρα, το 2019 θα μπει δίχως την έγκριση της Βουλής για να εφαρμοστεί το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και θα πρέπει να δοθεί γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για όποια εφαρμογή του.

Σύμφωνα με αυτά που ψηφίστηκαν αποκόπηκαν επίσης 5% των λειτουργικών δαπανών για όλα τα Υπουργεία και κρατικά τμήματα καθώς επίσης 5%των δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Χάρης: Διασφαλίζεται η σταθερότητα

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι διασφαλίζεται η σταθερότητα και θετική προοπτική.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων, απόψε, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου. Θέλω να ευχαριστήσω τη Βουλή για την έγκριση αυτού του προϋπολογισμού».

Ένας προϋπολογισμός, είπε, «ισοσκελισμένος για έκτη συνεχόμενη χρονιά».

Κατ’ ακρίβεια, πρόσθεσε, είναι «ένας προϋπολογισμός με πλεόνασμα που έχει τα περιθώρια για κάποιες ελαφρύνσεις φορολογικές, έχει τα περιθώρια για υλοποίηση νέων έργων, νέων πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Και πάνω από όλα, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, «είναι ένας προϋπολογισμός που αποτελεί εργαλείο στην ευρύτερη προσπάθεια για να συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας μας».

«Με την έγκριση του προϋπολογισμού διασφαλίζεται ακριβώς η σταθερότητα και η θετική προοπτική», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση