ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκτός υπόθεσης Focus Ζολώτας και Φόλε

Επικριτικά σχόλια του Δικαστηρίου κατά της Γενικής Εισαγγελίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εκτός κατηγορητηρίου της υπόθεσης Focus βρέθηκαν δυο από τους οκτώ κατηγορούμενους δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Πρόκειται για τους Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε οι οποίοι απηλλάγησαν των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν με ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Η απαλλαγή τους σχετίζεται με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από πλευράς κατηγορούσας αρχής να προσαφθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης με την έκδοση Ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψής τους. Οι δικηγόροι των δυο κατηγορουμένων κατέθεσαν αίτηση για αναστολή ή διακοπή της εναντίον τους διαδικασίας λόγω, κατ’ ισχυρισμό, κατάχρησης της διαδικασίας του Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου αφορμή για την καταχώρηση της αίτησης, αποτέλεσε η προσφάτως εκδοθείσα απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία ακυρώθηκαν τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί για τους δυο κατηγορουμένους.

Η απόφαση

Το Δικαστήριο μετά από εξέταση του αιτήματος κατέληξε στην απόφαση πως η συνέχιση της δίωξης των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φολέ «συνιστά κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, που εδράζεται και συναρτάται με την παραβίαση του Συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας των κατηγορουμένων. Έτσι διατάσσουμε τη διακοπή της δίκης εναντίον τους και την απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό και οι λόγοι που οδήγησαν το Κακουργιοδικείο στην εν λόγω απόφαση που φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το ευρύτερο κομμάτι αποτελεσματικότητας της κατηγορούσας αρχής, που είναι η Γενική Εισαγγελία, να πετύχει καταδίκη προσώπων σε υποθέσεις με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον. Επί του προκειμένου χαρακτηριστικό είναι απόσπασμα της απόφασης για την κατηγορούσα αρχή.

Εξαναγκασμός

Όπως αναφέρεται στην απόφαση το Δικαστήριο δέχθηκε τη θέση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για διακοπή της δίωξης απαντώντας θετικά στο ερώτημα για παράβαση του θεμελιώδους Συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας. Συγκεκριμένα οι τρείς δικαστές Λ. Καλογήρου, Πρόεδρος, Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου, μέλη, θεωρούν πως η δίωξη των δυο κατηγορουμένων άρχισε, κατά παράβαση Συνταγματικού δικαιώματος των κατηγορουμένων, με την υποχρέωση και τον εξαναγκασμό τους να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου, διά των ακυρωθέντων από την Ολομέλεια ενταλμάτων σύλληψης.

Στην απόφαση γίνεται λόγος για παρανομία της κατηγορούσας αρχής. «Είναι πρόδηλο πως, μέσω αυτής της παρανομίας, η Κατηγορούσα Αρχή απέκτησε πλεονέκτημα εις βάρος των Κατηγορουμένων αφού εξασφάλισε την παρουσία τους στο Δικαστήριο, πετυχαίνοντας, κατ’ αυτό τον αθέμιτο τρόπο, την έναρξη της δίκης, ενώ υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατό να αρχίσει η δίκη σε σχέση με τους Κατηγορούμενους.

Η Κατηγορούσα Αρχή

Η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής με γραπτή ένσταση που καταχώρησε, υποστήριξε πως οι δυο κατηγορούμενοι υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι επιδιώκουν τη διακοπή της διαδικασίας, θέση την οποία στήριξαν με τέσσερα επιχειρήματα:

- «Τα ακυρωθέντα εντάλματα εκδόθηκαν στη διαδικασία παραπομπής και δεν είναι δυνατό να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην παρούσα διαδικασία, στην οποία καταχωρήθηκε νέο κατηγορητήριο, χωρίς οι Κατηγορούμενοι να προβάλουν οποιανδήποτε ένσταση ή επιφύλαξη. Πρόκειται, με βάση την εισήγηση, για ξεχωριστή διαδικασία που άρχισε με την καταχώριση νέου κατηγορητηρίου, το οποίο τους επιδόθηκε χωρίς να προβάλουν ένσταση».

- «Οι κατηγορούμενοι, προσήχθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου δυνάμει Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης (ΕΕΣ) που εκδόθηκαν εναντίον τους και όχι με βάση τα ακυρωθέντα εντάλματα σύλληψης. Με την απόφαση της Ολομέλειας ακυρώθηκαν μόνο τα εντάλματα σύλληψης και όχι τα ΕΕΣ».

- «Οι διωκτικές αρχές της Δημοκρατίας, ενήργησαν καλόπιστα, στη βάση της γνήσιας πεποίθησης τους ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο υπήρχαν σε ισχύ νόμιμα εθνικά εντάλματα σύλληψης».

-« Ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι οι Κατηγορούμενοι προσήχθηκαν καταχρηστικά ενώπιον του Δικαστηρίου, δεν δικαιολογείται η διακοπή της διαδικασίας, επειδή οι ενέργειες των διωκτικών αρχών δεν ήταν κακόπιστες, σε βαθμό που να υπερκεράζουν το δημόσιο συμφέρον για συνέχιση της σοβαρής αυτής υπόθεσης».

Μετά την απαλλαγή των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε η εκδικάσει της υπόθεσης συνεχίζεται με τους άλλους έξι κατηγορούμενους:
1. Χριστόδουλου Χριστοδούλου
2. Αθηνάς Χριστοδούλου
3. Ανδρέα Κιζουρίδη
4. A.C. Christodoulou Consultants Ltd
5. Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, πρώην Marfin Financial Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών
6. Focus Maritime Corp

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση