ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμβολιασμός: «Γκάζι» για τρίτη δόση στην Ευρώπη, εν μέσω ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων

Yποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών από το Δεκέμβριο στη Γαλλία

Kathimerini.gr

Η ώρα της αναμνηστικής δόσης έχει έρθει για τους πολίτες των πλούσιων κρατών και η χορήγησή της θεωρείται κρίσιμη, τη χρονική στιγμή που στην Ευρώπη τα κρούσματα παρουσιάζουν ιλιγγιώδη αύξηση και καθημερινώς καταγράφουν νέα αρνητικά ρεκόρ στις περισσότερες χώρες.

Την ανησυχία του για την έξαρση της πανδημίας στη Γαλλία εξέφρασε στο χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνοντας έκκληση στους ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιασθούν. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αναμνηστική δόση από το Δεκέμβριο θα είναι υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την απόκτηση του «υγειoνομικού πάσου» που ανοίγει τις πόρτες σε εστιατόρια, καφέ και εκδηλώσεις. Νωρίτερα, η γαλλική Αρχή Δημόσιας Υγείας (HAS) με χθεσινή της ανακοίνωση συνέστησε στους νεότερους των 30 ετών που θα εμβολιαστούν με την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη δόση να επιλέξουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αντί αυτού της Moderna, ως λιγότερο επικίνδυνο για την καρδιά. Ο κίνδυνος στον οποίο αναφέρεται η Αρχή είναι αυτός της μυοκαρδίτιδας, μιας φλεγμονής του καρδιακού μυός. Η πιθανότητα εμφάνισης της παρενέργειας με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε νεότερους των 30 ετών είναι περίπου πέντε φορές μικρότερη συγκριτικά με εκείνη του σκευάσματος της Moderna.

Επίσης, το πρωί της Τετάρτης η γερμανική επιτροπή αρμόδια για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού συστήνει για τους κάτω των 30 ετών και τις εγκύους όλων των ηλικιών μόνο το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νεότερα ευρήματα έδειξαν ότι το εν λόγω σκεύασμα παρουσίασε λιγότερα περιστατικά καρδιακών φλεγμονών, συγκριτικά με το εμβόλιο της Moderna.

Για ακόμη έναν κίνδυνο της πανδημικής περιόδου προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι από τη νέα χρονιά ενδέχεται να παρατηρηθεί έλλειψη ενός ή δύο δισ. συρίγγων που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Όπως τόνισε η δρ Λίζα Χέντμαν, η έλλειψη ενδέχεται να εκτροχιάσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες όχι μόνο κατά της COVID αλλά και έναντι παιδικών ασθενειών. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 7,25 δισ. εμβολιαστικές δόσεις κατά του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Στην Αγγλία, όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και σε οίκους ευγηρίας καλείται να εμβολιασθεί υποχρεωτικά μέχρι τον Απρίλιο, εάν θέλει να εξακολουθήσει να εργάζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι στο βρετανικό ΕΣΥ παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν ότι η «εβδομάδα αργίας» που εφαρμόσθηκε προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα απέδωσε, παρότι χθες η Ρωσία κατέγραψε τους περισσότερους ημερήσιους θανάτους από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, σε τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ήπια αποκλιμάκωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, παρότι οι νέες λοιμώξεις και οι νοσηλείες παραμένουν πολλές.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε χθες ότι θα αρθούν στο προσεχές μέλλον όλοι οι περιορισμοί για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους. Τέλος, στην Αυστρία, όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 64% του γενικού πληθυσμού, ο οίκος ανοχής Fun Palast επέλεξε μια ιδιαίτερη μέθοδο για να πείσει τους Αυστριακούς να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID. Οποιος εμβολιάζεται θα απολαμβάνει επιτόπου και δωρεάν 30 λεπτά συντροφιάς με τη γυναίκα που θα επιλέγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση