ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έπαυσε τον Υπαρχηγό αστυνομίας ο Πρόεδρος

Έντονες οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ για τον χειρισμό του Προέδρου στην υπόθεση Ανδρέα Κυριάκου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην παύση του Υπαρχηγού αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου. Η ενέργεια του Προέδρου ακολουθεί την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη.

Σφοδρότατη ήταν πάντως η αντίδραση του ΑΚΕΛ για την παύση του κ. Κυριάκου, η οποία διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη, προσπάθεια από Προεδρικό να υπάρξει συναγερμικό κράτος, ώστε να υπάρξει έλεγχος και να μπορούν να ελέγξουν πράγματα και καταστάσεις, ενώ ο Στέφανος Στεφάνου συγκρίνει την περίπτωση του υπαρχηγού με τον τέως βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Στεφάνου: Επιλεκτική και αντιφατική προσέγγιση του Προέδρου

Ενώ στο θέμα του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου,
Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίστηκε μέχρι εσχάτων τον τέως Βοηθό Εισαγγελέα, ερχόμενος σε ρήξη με τον Γενικό Εισαγγελέα,

Ενώ ο Πρόεδρος εμφανίστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του υπόδικου για πολύ σοβαρές κατηγορίες κ. Ερωτοκρίτου στο Δικαστήριο,
Στην υπόθεση με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος συμπεριφέρθηκε ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο. Έπαυσε τον Υπαρχηγό απλά και μόνο με υποψίες για διαρροή εγγράφων. Για τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

Αυτή η επιλεκτική και αντιφατική προσέγγιση του Προέδρου, ένα πράγμα δείχνει. Ότι οι κυβερνώντες, ενόψει των Προεδρικών εκλογών, με φόρα και πιο εντατικά συνεχίζουν τη συναγερμοποίηση του κράτους.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της απαράδεκτης πολιτικής τους, δεν διορίζουν μόνο τους «άριστους των αρίστων» που «τυγχάνει» να είναι μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, αλλά καρατομούν και δημόσιους λειτουργούς που δεν τους θεωρούν δικούς τους και αποτελούν εμπόδιο στους παραταξιακούς σχεδιασμούς τους. Καταγγέλλουμε στους πολίτες αυτή τη συμπεριφορά των κυβερνώντων, που παίρνει πίσω την κοινωνία μας πολλές δεκαετίες. Στις δεκαετίες του φακελώματος και της ημετεροκρατίας. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παραμείνει απαθές σ’ αυτή την επιστροφή στο παρελθόν που επιχειρούν οι κυβερνώντες.

 

 

Πως οδηγηθήκαμε στην παύση του υπαρχηγού 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην παύση μετά το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, στις 4 Μαΐου, αναφερόταν ότι η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

Σε ό,τι αφορά τη διαρροή της μελέτης με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου» ημερ. 20.1.2015, αναφερόταν πως “η μελέτη αυτή ετοιμάστηκε κατόπιν οδηγιών του νυν Αρχηγού της Αστυνομίας, από πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο τον Βοηθό Αρχηγό Στ. Παπαθεοδώρου και παραδόθηκε στον ίδιο τον Αρχηγό στις 20.1.15. Αν και δεν είχε ειδικά διαβαθμιστεί η μελέτη, εν τούτοις θεωρείται ως υπηρεσιακό έγγραφο το οποίο τυγχάνει χειρισμού ενδοϋπηρεσιακά και μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς”.

“Παρά ταύτα, στις 5.7.2016, βουλευτής επεδείκνυε αντίγραφο της μελέτης κατά τη συζήτηση θεμάτων Αστυνομίας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Επίσης, την επόμενη δημοσιεύτηκαν σε καθημερινή εφημερίδα αποσπάσματα από τη μελέτη την οποία κατείχε η βουλευτής”, αναφερόταν.

Η ανακοίνωση ανέφερε, επίσης, πως “από το σύνολο της συλλεγείσας άμεσης και περιστατικής μαρτυρίας φαίνεται να εμπλέκεται στο θέμα της διαρροής ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου. Υπό τις περιστάσεις, στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου, σε σχέση με το οποίο δικαιολογείται η δίωξη του”.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση από την Αστυνομία Κύπρου των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας αναφερόταν στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας πως εμπλεκόμενοι αξιωματικοί της Κυπριακής Αστυνομίας στο χειρισμό των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας περί «συμβολαίου θανάτου» ήσαν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ένας Ανώτερος Υπαστυνόμος και ένας Υπαστυνόμος.

“Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού είναι ότι αν και είχαν ληφθεί συγκεκριμένες και σημαντικές πληροφορίες από τις Σερβικές αρχές, εν τούτοις αυτές δεν προσεγγίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν διερευνήθηκαν επαρκώς , επιμελώς, ή καθόλου. Παρατηρούνται συναφώς παραλείψεις και/ή εσφαλμένοι χειρισμοί”, ήταν το συμπέρασμα.

Επίσης αναφερόταν πως “δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη μαρτυρίας που να καταδεικνύει ότι οι πιο πάνω πράξεις και/ή παραλείψεις έγιναν εσκεμμένα ούτως ώστε να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, πλην όμως συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις των προαναφερθέντων αξιωματικών, δυνατόν να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα” και πως εναπόκειται στον Αρχηγό Αστυνομίας να επιληφθεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση