ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. από Μέρκελ - Μακρόν

Οι πόροι θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους, θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ

Kathimerini.gr

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πόρους που θα χορηγούνται υπό τη νορφή επιχορηγήσωεν και όχι δανείων, εισηγούνται η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι δύο ηγέτες είχαν νωρίτερα τηλεδιάσκεψη.

Οι πόροι θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους, θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ευρώπη πήρε τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός τη Γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

Γαλλία και Γερμανία έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο ενώπιον της πανδημικής κρίσης, με τη Γαλλία να ηγείται του μετήπου πίεσης που ασκούν οι περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να πεισθούν δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Γερμανία να προχωρησουν σε κοινή έκδοση ευρωπαϊκού χρέους (ομόλογο) με σκοπό την απάλυνση της οικονομικής κρίσης.

Η Γαλλογερμανική συμφωνία που αποκαλύφθηκε σήμερα έχει σκοπό να λειτουργήσει ως προσχέδιο μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας.

Το κατά πόσον τα δημοσιονομικά «γεράκια» της ΕΕ, σχολιάζει το Reuters, ήταν πρόθυμα να στηρίξουν την πρωτοβουλία Παρισίων και Βερολίνου, η οποία προσφέρει στις χειμαζόμενες από την πανδημία ευρωπαϊκές χώρες, επιχορηγήσεις παρά δάνεια, παραμένει ασαφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση