ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κανένα σενάριο για συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Και το πλαίσιο Γκουτέρες στη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ

Η επί τριώρου συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Τζέιν Λουτ, είχε ως κύριο ομιλητή τον πρώτο, αναφορικά με τα όσα έχουν γίνει στο κυπριακό, κυρίως από τη Γενεύη και εντεύθεν. Ο Νίκος Αναστασιάδης επανήλθε στην περίοδο εκείνη η οποία χαρακτηρίστηκε από την κατάθεση των χαρτών για το εδαφικό, και έφτασε μέχρι το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα.

Η όλη συζήτηση που έγινε στην παρουσία του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και χωρίς την ειδική αντιπρόσωπο του γγ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, βασίστηκε σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο στο οποίο εμπεριέχονταν όλα τα ζητήματα που άπτονται της ουσίας των διαπραγματεύσεων.

«Βασικός σκοπός της κ. Λουτ ήταν να ακούσει. Χωρίς να σχολιάσει ή να τοποθετηθεί. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κάτεχε τα θέματα. Είχε γνώση όλων των λεπτομερειών», είπε αρμόδια πηγή στην «Κ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του επανέλαβε τη στάση ευθύνης της ε/κ πλευράς όλο αυτό το διάστημα και την ίδια ώρα, είχε την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει και με έγγραφα σε όλα τα σημεία της διαπραγματευτικής πορείας, τόσο για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων όσο και για το ζήτημα των όσων έλαβαν χώρα εν γένει στο Κρανς Μοντάνα.

Και το πλαίσιο Γκουτέρες

Αν και νωρίτερα χθες ορισμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για το ότι δεν συζητήθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες, διαφαίνεται πως το ζήτημα μπήκε στη συζήτηση αναφορικά με το πώς το αντιλαμβάνεται η ε/κ πλευρά.

Παράλληλα οι πληροφορίες επιμένουν πως δεν έχει τεθεί χρονικός ορίζοντας για συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στην παρουσία της κ. Λουτ. «Αυτά για την ώρα είναι στη φαντασία ορισμένων και μόνο», σχολίασε πηγή.

Παραμένει έτσι για την ώρα ως έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα της κ. Λουτ. Με συναντήσεις εντός Κύπρου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, και συναντήσεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Βρυξέλλες.

Αντιδράσεις από κόμματα

Η όλη διαδικασία όπως εξελίσσεται στο κυπριακό, ήδη δημιουργεί τριβές στο εσωτερικό με στελέχη κομμάτων να διασταυρώνουν τα ξίφη τους τόσο μέσω συζητήσεων σε πάνελ όσο και με κομματικές ανακοινώσεις. Βασικός άξονας της συζήτησης είναι το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα, ο ρόλος της ΕΕ και τα μηνύματα της Τουρκίας. Τα κόμματα εστιάζουν επίσης και στο πλαίσιο Γκουτέρες, αναφορικά με τα έξι σημεία και την ημερομηνία της 30ης Ιουνίου αλλά και της 4ης Ιουλίου.

Δεν εκλείπει έτσι η κριτική προς την ΕΕ αναφορικά με το ότι δεν ασκεί πίεση στην πλευρά της Τουρκίας για να καταγραφούν αλλαγές στις θέσεις της, κυρίως στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, αναδύονται και τα βασικά θέματα του κυπριακού όπως είναι η εκ περιτροπής Προεδρία και πιθανή αποδοχή της από την ε/κ πλευρά, μαζί με τις τέσσερις ελευθερίες, που τροφοδοτεί τη διαφωνία των κομμάτων.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ

Χθες η Άγκυρα, μια μέρα πριν από τις συναντήσεις Λουτ στην Λευκωσία, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ 0760/18 για ναυτικές ασκήσεις σε θαλάσσια έκταση 6.000 ν. μιλίων (19.000 τ. χλμ.) δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, μέχρι και την Τετάρτη. Οι ασκήσεις του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα γίνουν σε θαλάσσια έκταση, που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και που φτάνει μέχρι και 20 ν. μίλια από τον Ακάμα, ενώ καλύπτει μεγάλη έκταση των τεμαχίων 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X