ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθημερινότητα η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών στη Βόρειο Κορέα

Η συγκέντρωση πληροφοριών στη Β. Κορέα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η HRW παραδέχεται ότι η έρευνα είναι περιορισμένης κλίμακας

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

H σεξουαλική κακοποίηση από αξιωματούχους σε θέσεις εξουσίας στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι είναι «ενδημική», ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η MKO Human Rights Watch (HRW) την ώρα που ακτιβιστές διαμαρτύρονται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στο απομονωμένο αυτό κράτος δεν προστατεύονται.

Ερευνητές της οργάνωσης αυτής που εδρεύει στις ΗΠΑ πήραν συνεντεύξεις από 60 Βορειοκορεάτισσες, οι οποίες είχαν φύγει από τη χώρα και περιέγραψαν ακούσιες σεξουαλικές επαφές και βία «τόσο συχνές ώστε να γίνονται αποδεκτές ως μέρος της καθημερινής ζωής».

Η συγκέντρωση πληροφοριών στη Βόρεια Κορέα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η HRW παραδέχεται ότι η έρευνα είναι υπερβολικά περιορισμένης κλίμακας για να εκληφθεί ως γενικό δείγμα.

Αλλά οι μαρτυρίες όσων εμπλέκονται περιγράφουν μια εικόνα σεξουαλικής κακοποίησης -περιλαμβανομένου του βιασμού- τόσο διαδεδομένης ώστε πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν καταλάβαιναν ότι η ακούσια σεξουαλική επαφή δεν θα πρέπει να είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, δήλωσε ένας από τους ερευνητές διατηρώντας την ανωνυμία του λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.

Το κίνημα #MeToo έχει καλέσει για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παγκοσμίως, αλλά ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, ο Κένεθ Ροθ, είπε ότι φαίνεται να έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στη Βόρεια Κορέα παρά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την δεδηλωμένη πρόθεση της χώρας να εκσυγχρονιστεί υπό τον αυταρχικό ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα απειλητικό για το καθεστώς. Επομένως γι αυτό είναι ιδιαίτερα τρομακτικό το ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει την σεξουαλική κακοποίηση από αξιωματούχους», είπε ο Ροθ στο Reuters.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα περιέγραψαν σεξουαλική κακοποίηση από αστυνομικούς, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ακόμη και από αξιωματούχους που επιτηρούν ορισμένες από τις αναπτυσσόμενες ιδιωτικές αγορές στη χώρα και οι οποίοι αντί χρηματισμού ζητούν σεξουαλικές χάρες.

«Είναι τραγική ειρωνία αλλά πολλές από τις γυναίκες που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία όπως ο ίδιος ο Κιμ δηλώνει είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του, κινδυνεύουν περισσότερο από τις υπόλοιπες», σημείωσε ο Ροθ.

Μια έκθεση για την σεξουαλική βία στη Βόρεια Κορέα που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο από το Korea Future Initiative επίσης διαπίστωσε ότι «ένας κεκαλυμμένος μυσογινισμός επικρατεί σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση επιτρέποντας στους δράστες να βρίσκουν καταφύγιο στους θεσμούς και στις πατριαρχικές παραδόσεις της κοινωνίας».

Η Μόνιμη Αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε στα αιτήματα να σχολιάσει αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από σχόλια της τρέχουσας χρονιάς προειδοποιώντας ότι η αναφορά του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύει να υπονομεύσει την διπλωματία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X