ΑΜΠΕ
«Ήρθε η ώρα για δράση. Mία σύντομη συνομιλία μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για σας. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω μίας ασφαλούς γραμμής». Eν μέσω του πολέμου με το Ιράν, η Μοσάντ εντείνει τις προσπάθειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φτάσει στον ιρανικό πληθυσμό και να στρατολογήσει ανθρώπους κατά του καθεστώτος.
Την ώρα που ο Νετανιάχου δεν χάνει ευκαιρία για να καλέσει τους Ιρανούς «να πάρουν την τύχη στα χέρια τους» και να εξεγερθούν, στο Διαδίκτυο πραγματοποιείται εδώ και μήνες μία πιο διακριτική επιχείρηση.
Ενα κανάλι της Μοσάντ, των ισραηλινών εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών, έχει ανοίξει διακριτικά στην πλατφόρμα Telegram από τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Σύνδεσμος προς το κανάλι αυτό εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Μοσάντ, επιβεβαιώνοντας έτσι την αυθεντικότητά του, μαζί με τα άλλα link προς λογαριασμούς στρατολόγησης στο Instagram, το Facebook και το LinkedIn στα εβραϊκά, τα αγγλικά και τα αραβικά.
«Mossad Official»
Ο λογαριασμός στο Telegram στα περσικά άνοιξε στις 24 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες πριν από τις μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν που πνίγηκαν στο αίμα.
Μήνυμα στο επάνω μέρος της σελίδας γράφει: «Καλωσήρθατε! Αν φθάσατε μέχρι εδώ είναι γιατί πιθανότατα θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι».
Το μήνυμα συνοδεύεται από λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο επικοινωνίας με το Ινστιτούτο (Μοσάντ στα εβραϊκά σημαίνει Ινστιτούτο) με απόλυτη ασφάλεια, μέσω ενός αυτόματου συνομιλητή ή μέσω της ιστοσελίδας του.
Στις 6 Μαρτίου, το κανάλι, που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα 48.000 συνδρομητές, δημοσίευσε μήνυμα που ενθάρρυνε τους Ιρανούς να διαβιβάσουν πληροφορίες από το εσωτερικό της χώρας τους: «Συνεχίστε να στέλνετε τις επιτόπιες αναφορές σας. Είστε οι μάρτυρες της αλήθειας. Θα επιμείνουμε μέχρι τη νίκη!».
Στις αρχές του Μαρτίου, εμφανίσθηκε στο Χ νέος λογαριασμός υπό την ονομασία «Mossad Official», μετά την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών βομβαρδισμών στις 28 Φεβρουαρίου.
توجه کنید: در فضای اینترنت افرادی هستند که سعی میکنند خودشان را به جای ما جا بزنند.
— موساد رسمی - Mossad Official (@mossad_fa) March 17, 2026
برای اینکه مطمئن باشید با کانالهای رسمی ما صحبت میکنید، فقط از طریق صفحهها و کانالهای تأییدشده و امن زیر با ما تماس بگیرید:https://t.co/y1HoQLtEgM
به این شکل مطمئن میشوید که در سایت درست… pic.twitter.com/eiPAMVLLSl
Σε ένα από τα βίντεο που δημοσίευσε, φαίνεται μία ομάδα «μπασιτζί» (ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση) να σηκώνει τα μάτια προς τον ουρανό, εμφανώς τρομοκρατημένη από επερχόμενο αεροπορικό πλήγμα, με υπότιτλο που υπόσχεται ότι «δεν θα μπορούν να κρύβονται για πολύ». Ενα άλλο βίντεο δείχνει έναν άνθρωπο να παίρνει διακριτικά φωτογραφίες από το παράθυρό του με το κινητό του.
بسیجیها دیگر نمیتوانند برای مدت طولانی پنهان شوند.
— موساد رسمی - Mossad Official (@mossad_fa) March 14, 2026
وقتی هزاران نفر در حال مستندسازی آنها هستند، نیروهای بسیج راهی برای فرار از مجازات نخواهند داشت.
هر عکسی که برای ما میفرستید، به یک هدف تبدیل میشود.
اگر چیزی دیدید، بلافاصله عکس بگیرید و برای ما ارسال کنید.
تنها از این راه… pic.twitter.com/mvcLPw9ZqQ
«Mossad Farsi»
Η Μοσάντ ειδικεύεται σε αυτό το είδος των ενεργειών εδώ και δεκαετίες, ανάλογα με τα διαθέσιμα εργαλεία και τεχνολογίες», εξηγεί ο Γιόσι Μέλμαν, Ισραηλινός δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα άμυνας και πληροφοριών.
«Οπως και άλλες ξένες υπηρεσίες, η υπηρεσία έχει χρηματοδοτήσει έντυπα και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε εχθρικές χώρες. Η Μοσάντ δεν έχει εφεύρει τον τροχό. Η CIA κάνει το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια».
Εξι μήνες πριν από το άνοιγμα του καναλιού στο Telegram, ένας άλλος λογαριασμός, ο «Mossad Farsi», εμφανίσθηκε στο Χ.
Το πρώτο του μήνυμα αναρτήθηκε στις 25 Ιουνίου, αμέσως μετά τον 12ήμερο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Σήμερα μετρά πάνω από 60.000 συνδρομητές.
Οι πρώτες αναρτήσεις ήταν μία σειρά από βίντεο του Μενασέ Αμίρ, διάσημου Ισραηλινού ραδιοφωνικού παρουσιαστή, γεννημένου στην Τεχεράνη, που πέρασε περισσότερες από έξι δεκαετίες απευθυνόμενος στα φαρσί στους Ιρανούς.
Ο Αμίρ επιβεβαίωσε στο AFP ότι τον λογαριασμό αυτόν διαχειρίζεται η Μοσάντ, αν και δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο που δημοσίευσε χθες η υπηρεσία.
«Make Iran Great Again»
«Το πρώτο μήνυμα (βίντεο) που δημοσίευσαν μαζί μου είχε 2.200.000 views», σχολιάζει με υπερηφάνεια.
Η αυθεντικότητα του λογαριασμού δεν έχει πιστοποιηθεί από τις ισραηλινές αρχές, αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τον θεωρούν επίσημο λογαριασμό.
Ο λογαριασμός «Mossad Farsi» έχει δημοσιεύσει σειρά σαρκαστικών κριτικών σχολίων κατά των μελών της ιρανικής ηγεσίας, αλλά επίσης και άλλο περιεχόμενο: προσφορά εξ αποστάσεως ιατρικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ιρανούς, δημοσκόπηση που ρωτά ποιος θα έπρεπε να έχει την ηγεσία του Ιράν για την επίλυση της χρόνιας κρίσης του νερού, ένα βίντεο με την υπόσχεση «Make Iran Great Again» κ.ά.
Ο τόνος έγινε πιο πιεστικός κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του Δεκεμβρίου και γνώρισαν άγρια καταστολή.
«Κατεβείτε μαζί στον δρόμο. Ηρθε η ώρα. Είμαστε μαζί σας». «Οχι μόνο εξ αποστάσεως και με τα λόγια. Είμαστε μαζί σας επιτόπου», διαβεβαίωνε ένα από τα μηνύματα.
Χθες, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί και του διοικητή των «μπασιτζί», ο λογαριασμός ανάρτησε ένα λακωνικό σχόλιο: «Οι βάναυσοι άνθρωποι καταλήγουν στον θάνατο».
آدم های بی رحم بالاخره میمیرند
— Mossad Farsi (@MossadSpokesman) March 17, 2026




























