ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Κύπριος επιστήμονας που έριξε φως στα μυστικά του πλανήτη Δία

Ανέλυσε τα δεδομένα της αποστολής Νέοι Ορίζοντες (New Horizons) της ΝΑΣΑ

ΚΥΠΕ

Η μελέτη του διαστήματος είναι το μέλλον, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος επιστήμονας, ο οποίος έριξε φως στα μυστικά του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία.

Ο Δρ. Γεώργιος Νικολάου, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα της αποστολής Νέοι Ορίζοντες (New Horizons) της ΝΑΣΑ, είναι επιστημονικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και εργάζεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια σε αποστολές εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος.

Ο Κύπριος επιστήμονας μίλησε στο ΚΥΠΕ για τον ρόλο του σε ό,τι αφορά το διαστημόπλοιο Νέοι Ορίζοντες, το οποίο την Πρωτοχρονιά πέρασε από το μακρινότερο ουράνιο σώμα που ταξίδευσε ποτέ ανθρώπινο σκάφος, την λεγόμενη Εσχάτη Θούλη.

«Το διαστημόπλοιο Νέοι Ορίζοντες που το 2015 μελέτησε τον Πλούτωνα και μόλις τώρα πέρασε από την Εσχάτη Θούλη, στην αρχή του ταξιδιού του, το 2007, πέρασε από τον πλανήτη Δία, για να εκμεταλλευτεί την βαρύτητα του Δία και να επιταχύνει για το μετέπειτα ταξίδι του προς τον Πλούτωνα και πάρα πέρα. Στο πέρασμά του από τον Δία, εργάστηκα στην βαθμονόμηση του οργάνου που μετράει τις ροές των ιόντων και ανέλυσα τις μετρήσεις που πήρε το εν λόγω όργανο όταν το διαστημόπλοιο περνούσε μέσα από το μαγνητικό σύστημα του Δία» είπε.

Πρόσθεσε ότι για τη σωστή ερμηνεία των δεδομένων ήταν απαραίτητο να εξομοιώσει και να μοντελοποιήσει την απόκριση του οργάνου στο περιβάλλον του πλανήτη.

«Τελικώς, ήμασταν σε θέση να δούμε τις ροές των ιόντων στην βαθιά μαγνητοουρά του πλανήτη και να κατανοήσουμε διάφορους μηχανισμούς που διέπουν την φυσική του συστήματος. Η εν λόγω μελέτη είναι δημοσιευμένη σε μια σειρά άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά» ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείς τί έδειξαν τα δεδομένα και αν ήταν αναμενόμενα τα αποτελέσματα, είπε ότι οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι η μακρινή μαγνητοουρά του Δία, αυτή η τεράστια δομή, είναι επιρρεπής στον Ηλιακό Άνεμο και κυματίζει συνεχώς ακολουθώντας τις διακυμάνσεις του.

Κάτι παρόμοιο, συνέχισε, ξέρουμε ότι συμβαίνει και στην μαγνητοουρά της Γης, η οποία βέβαια είναι ένα σύστημα πολύ μικρότερων διαστάσεων από αυτή του Δία.

«Σε αντίθεση με τη Γη όμως, βλέπουμε ότι στο εσωτερικό της μαγνητοουράς, σε περιοχές που αναμένονταν άδειες, υπάρχει συνεχής ροή πλάσματος που δραπετεύει από το σύστημα του πλανήτη και τους δορυφόρους του. Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί σημαντική πληροφορία για να καταλάβουμε τους φυσικούς μηχανισμούς ενός τέτοιου συστήματος» συμπλήρωσε.

Η μελέτη του διαστήματος είναι το μέλλον

Σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, ο Δρ Νικολάου ήταν σαφής:

"Είναι ξεκάθαρο ότι η μελέτη του διαστήματος είναι το μέλλον".

Οπως είπε, πέραν της ικανοποίησης της ανθρώπινης περιέργειας και της πνευματικής ανησυχίας, η μελέτη του διαστήματος είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε τους μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα στο σύστημα του πλανήτη μας και έτσι θα είμαστε σε θέση να τον προστατέψουμε.

Ενδεικτικά, ανέφερε την μελέτη του διαστημικού καιρού, τον κλάδο της φυσικής διαστήματος που ερευνά πώς η δραστηριότητα στον Ήλιο επηρεάζει την μαγνητόσφαιρα της Γης, ενίοτε με ολέθριες συνέπειες στα συστήματα επικοινωνίας, ηλεκτροδότησης κ.τ.λ.

Η Κύπρος διαθέτει εξαίρετους επιστήμονες

Ερωτηθείς πώς βλέπει τα βήματα της Κύπρου στην μελέτη του διαστήματος, εξέφρασε μεγάλη χαρά για τις συνεργασίες της Κύπρου σε διεθνή προγράμματα και «την εξαιρετική συνεισφορά αξιόλογων συμπατριωτών μου σε διαστημικές αποστολές και μελέτες».

Είπε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης του Διαστήματος κάνει ουσιαστικά άλματα στον τομέα αυτό και έχει επιτύχει αξιόλογες συνεργασίες ανά το παγκόσμιο.

«Είμαι πραγματικά υπερήφανος που βλέπω τη χώρα μου να ανθεί σε ένα τόσο σημαντικό θέμα με τόσες πολλές προοπτικές» τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ως επιστημονικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος, μέλημά του είναι η άμεση συνεργασία με τον οργανισμό σε διάφορα διεθνή προγράμματα στα οποία είναι ενεργός.

«Ενδεικτικά αναφέρω την επικείμενη συνεργασία μας με τον οργανισμό σε μία αποστολή εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος».

Σε σχέση με το όραμά του για το μέλλον, ευχήθηκε να έχει πάντοτε την δυνατότητα να εργάζεται στην έρευνα του διαστήματος που τόσο αγαπά και να εκπροσωπεί την πατρίδα του σε αυτό τον τομέα.

«Εύχομαι επίσης σύντομα η Κύπρος, η οποία διαθέτει εξαίρετους επιστήμονες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να έχει την οικονομική δυνατότητα και τις κατάλληλες υποδομές για να ηγηθεί στο εγγύς μέλλον διαστημικές αποστολές και μελέτες», κατέληξε.

Ο Δρ Νικολάου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1985 και μεγάλωσε στην περιοχή της Αγλαντζιάς. Είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου και μετά τη στρατιωτική του θητεία πήγε στην Αθήνα για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Έπειτα, έκανε την διδακτορική του διατριβή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου και εργάστηκε στο Southwest Research Institute με τα δεδομένα της αποστολής Νέοι Ορίζοντες (New Horizons).

Στη συνέχεια έκανε ένα μεταδιδακτορικό στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστήματος (IRF) στην Κίρουνα, όπου εργάστηκε με το σχεδιασμό και την εξομοίωση οργάνων πλάσματος και με την ανάλυση δεδομένων της αποστολής ROSETTA στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Στην παρούσα φάση εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Mullard Space Science Laboratory του University College London, με κύριο αντικείμενο την αποστολή Solar Orbiter.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή  |  Geek  |  Δρ  |  Νικολάου  |  ΔΙΑΣ  |  NASA  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X