ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ζάεφ υπονομεύει τις Πρέσπες

Δήλωσε στο σκοπιανό κοινοβούλιο ότι μπορεί να είναι δυνατή η διδασκαλία «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα

Kathimerini.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η έμμεση πλην σαφής αναφορά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμούν στο μέλλον, προκαλεί δυσαρέσκεια στην Αθήνα.

Ο κ. Ζάεφ απαντώντας το Σάββατο σε ερώτηση βουλευτή του VMRO για τα δικαιώματα και τη μόρφωση των «Μακεδόνων του Αιγαίου» (έτσι τους περιέγραψε ο βουλευτής του VMRO), είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα μόρφωσης στη δική τους γλώσσα. Η συγκεκριμένη είδηση αποτυπώθηκε σε δύο ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας (mkd.mk και vecer.mk).

Η «Κ» απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στα Σκόπια Μίλε Μποσνιακόφσκι, απευθύνοντας τρία ερωτήματα: Πρώτον, αν ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Αιγαιάτες Μακεδόνες», δεύτερον, αν θα έχουν δικαίωμα να διδάσκονται στην Ελλάδα τη γλώσσα τους και, τρίτον, αν η κυβέρνηση Ζάεφ πιστεύει ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπονοεί την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. «Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές και, επιπλέον, δίνει στη χώρα μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ενσωμάτωση στην Ε.Ε.», απάντησε ο κ. Μποσνιακόφσκι και υπογράμμισε ότι «με τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε., η μακεδονική γλώσσα, η οποία έχει κατακυρωθεί στη συμφωνία ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, θα γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε., μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».

Τέλος, ο κ. Μποσνιακόφσκι υπογράμμισε ότι «την ίδια στιγμή, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει τη βασική αρχή ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών, και αυτό επικυρώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις».

Νωρίτερα, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωνε ότι η Αθήνα αναμένει από τα Σκόπια «τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Ζάεφ (η οποία έως εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ακόμα γνωστή), ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Οταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Την ανησυχία του για τις δηλώσεις Ζάεφ εξέφρασε, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε να εννοηθεί ότι η απαίτηση διδασκαλίας μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα θέτει τα θεμέλια για τη διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας στο μέλλον και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή. Αιχμηρή ήταν επίσης η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά: «Κατά τον κ. Ζάεφ, σε λίγο θα διδάσκουμε τη δήθεν μακεδονική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία, κ. Τσίπρα. “Ιστορική” η συμφωνία σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X