ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιοι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι της διάσκεψης του Βερολίνου

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Χαφτάρ, ΟΗΕ και Ελλάδα οι μεγάλοι κερδισμένοι

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Πέτρου Ζαρούνα

Μία πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη μας οδηγεί στις εξής διαπιστώσεις για το τι κέρδισε ή έχασε η κάθε πλευρά. Συγκεκριμένα: Μεγάλοι κερδισμένοι η ΕΕ και οι χώρες μέλη της που συμμετείχαν (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) με πρώτη τη Γερμανία που κατάφερε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα αλλά και ως ΕΕ να πάρουν το πρώτο ρόλο από τα χέρια της Ρωσίας και της Τουρκίας. Μάλιστα, παρά τις τουρκικές ενστάσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο στις επιμέρους επιτροπές όσο και στην δύναμη του ΟΗΕ που θα επιτηρεί τη τήρηση της ανακωχής και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και μισθοφόρων. Κερδισμένος και ο ΟΗΕ που διατηρεί το συντονιστικό ρόλο στην εφαρμογή όλων όσων συμφωνήθηκαν. Στους κερδισμένους ο κ. Χαφτάρ που αναβαθμίστηκε πολιτικά. Απόφυγε την όποια αναδίπλωση των δυνάμεων του. Επιπρόσθετα κατάφερε να του αναγνωριστεί μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα του πετρελαίου. Το τελευταίο θα τύχει διαπραγμάτευσης με τη στρόφιγγα μισόκλειστη και στα χέρια του Χαφτάρ.

Παράλληλα πέτυχε τη δέσμευση της Τουρκίας για τη μη αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων και μισθοφόρων. Σημειωτέο ότι στο αντίστοιχο κείμενο της αποτυχημένης συνόδου της Μόσχας η Τουρκία θα αναγορευόταν μαζί με τη Ρωσία σε εγγυητή της ειρήνης στη Λιβύη. Αλλά και ο κ. Σάρατζ κέρδισε αφού πέτυχε τον τερματισμό των μεγάλης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων των δυνάμεων του κ. Χαφτάρ και έτσι την πολιτική του επιβίωση. Η Τουρκία έχασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιχείρησε να πάρει στη Μόσχα. Όμως την ίδια στιγμή παραμένει στον πυρήνα των χωρών που έχουν ρόλο και λόγο στο Λιβυκό. Τερματίζει την αποστολή στρατευμάτων και μισθοφόρων αλλά κερδίζει την προσωρινή επιβίωση του Σάρατζ. Το τελευταίο της επιτρέπει να επικαλείται τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Η Ρωσία όπως και η Τουρκία βγήκε ζημιωμένη αφού τον κεντρικό ρόλο θα διαδραματίζουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Φυσικά σαν μέλος της επιτροπής παρακολούθησης αλλά και σαν μόνιμο μέλος του Σ.Α του ΟΗΕ η Ρωσία θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο. Οι ΗΠΑ από τη πλευρά τους απλά επιβεβαίωσαν ακόμα μία φορά την αποστασιοποιημένη στάση που τηρούν για τα θέματα της Λιβύης αλλά και εκείνα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Στους κερδισμένους και η Ελλάδα ως χώρα μέλος της αναβαθμισμένης ΕΕ. Ήδη η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, τη Γερμανία και την Βρετανία δήλωσαν έτοιμες να συνεισφέρουν με δυνάμεις στην παρακολούθηση της εκεχειρίας και της εφαρμογής του εμπάργκο. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό από τον ναύσταθμο της Σούδας στη Κρήτη θα μπορεί να επιχειρεί και να υποστηρίζει και άλλα σκάφη που θα συμμετέχουν σε μία νέα επιχείρηση τύπου «Σοφία». Ανοίγονται επίσης προοπτικές για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις επιμέρους επιτροπές με το καθεστώς της γειτονικής χώρας. Ο αποφασιστικός ρόλος του στρατάρχη Χαφτάρ στις διαδικασίες της επόμενης μέρας είναι δυνατό να αποφέρει προοπτικά και την καταγγελία των τουρκολυβικών μνημονίων που είναι το μείζον ζητούμενο για την Ελλάδα.
Βέβαια ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή όλων όσων περιλαμβάνονται στη διακήρυξη του Βερολίνου. Την ίδια όμως στιγμή η πρακτική δυνατότητα, αν τυχόν καταρρεύσει η διαδικασία του Βερολίνου, να επικρατήσει ο κ. Χαφτάρ είναι περιορισμένη εξ αιτίας της ενίσχυσης των δυνάμεων του Σάρατζ μετά την άφιξη τις προηγούμενες μέρες σημαντικού αριθμού Σύρων μισθοφόρων και Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων καθώς και του ανάλογου βαρέως οπλισμού.

* Ο κ. Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X