ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε «πυρετό» το Προεδρικό για Μαρωνίτες, ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πρακτικά

Τα τρία θέματα που σήμερα ανέβασαν τη θερμοκρασία κατακόρυφα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφερόταν σήμερα σύσσωμος ο κυπριακός Τύπος ήταν η δημοσιοποίηση των πρακτικών κυρίως του δείπνου, στο Κρανς Μοντάνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πάρει προσωπικά την απόφαση να προχωρήσει στη δημοσιοποίησή τους, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε όσα είπε ο ειδικός Σύμβουλος για το κυπριακό Έσπεν Έιντε.

Κάτι που αναμενόταν να γίνει τις αμέσως επόμενες ώρες του πρωινού, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει χώρα ενώ είδαν και το φως δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δεύτερες σκέψεις από το Προεδρικό. Το αν τελικά θα κορυφωθεί η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να διαφανεί εντός της ημέρας.

Στο ζήτημα πάντως είχε αναφερθεί εκτενώς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος επέκρινε σφόδρα την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά αλλά και να ανοίξει μέτωπο με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Την ίδια ώρα, συζητείται έντονα στα κομματικά επιτελεία, η παραπάνω πίεση που ασκείται λόγω της ανακοίνωσης για τετράμηνη παράταση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη χώρα, αντί έξι μηνών ως πρόσφατα. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες έλαβαν χώρα ανεπίσημες διαβουλεύσεις και των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του σχεδίου ψηφίσματος που είχαν συμφωνήσει οι «πέντε» και κατέληξαν στο οριστικό κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα αύριο.

Η ανακοίνωση της «κυβέρνησης»

Πέραν των ανωτέρω για τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» οι συσκέψεις είναι επαναλαμβανόμενες στο προεδρικό, ήρθε και η ανακοίνωση από τα κατεχόμενα σύμφωνα με την οποία θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή  που θα επιληφθεί των θεμάτων που άπτονται της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά Αγ. Μαρίνα, Καρπάσια και Ασώματος.

Το σημείο στο οποίο έγινε καταρχήν η ανακοίνωση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο. Ειδικά εκτός Κύπρου διπλωματικοί παράγοντες ήθελαν να δουν μια κίνηση στο κυπριακό που να πάει παρακάτω τη διαδικασία, την ίδια ώρα εντός Κύπρου καταγράφηκαν απόψεις που ήθελαν την πλευρά των κατεχομένων να προβαίνει σε κάποια κίνηση μετά το Κρανς Μοντάνα.

Επίσης καταγράφηκε και το ότι θα πρέπει η ε/κ πλευρά να είναι προετοιμασμένη για τα πιθανά σενάρια που θα ακολουθούσαν του ναυαγίου, με το βάρος να μοιράζεται ανάμεσα στο πως θα αντιδρούσε η Τουρκία για τα ενεργειακά, και η τ/κ πλευρά στο εσωτερικό.

Η κίνηση αυτή, με την επιστροφή των Μαρωνιτών εφόσον αυτή είναι η κίνηση που έκανε η τ/κ πλευρά είναι που έχει τεθεί τώρα υπό μελέτη από το προεδρικό, με τις πληροφορίες της «Κ» να δείχνουν προς την κατεύθυνση προετοιμασίας αντίδρασης.

Την ίδια ώρα τίθεται και το ερώτημα του αν η κίνηση αυτή θα είναι η μόνη ή η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων κινήσεων της τ/κ πλευράς στις οποίες θα πρέπει να έχει έτοιμη αντίδραση η ε/κ πλευρά.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για τα όσα ανακοίνωσε η τ/κ ηγεσία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση