ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε τρεις φάσεις «ξεκλειδώνει» ο αθλητισμός

Όπλο τα rapid test, η τήρηση των μέτρων και ο έλεγχος

ΚΥΠΕ

Σε τρεις φάσεις σχεδιάζεται η σταδιακή επαναφορά του αθλητισμού στην κανονικότητα, με την κάθε μια να χρειάζεται γύρω στις δύο εβδομάδες για να αξιολογηθεί προτού προχωρήσουμε στην επόμενη, δήλωσε το μέλος της επιστημονικής ομάδας Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη του ΚΟΑ και του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους τρόπους ελέγχου των αθλητικών χώρων και τη σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

Στη διάσκεψη τονίστηκε από τον Ανώτερο Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτο Ηροδότου πως σημαντικό εργαλείο στην σταδιακή επιστροφή του αθλητισμού είναι η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και Πρωτοκόλλων, η χρήση των νέων εργαλείων όπως είναι τα Rapid test. Από πλευράς ΚΟΑ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης και η Γενική Διευθύντρια Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη σημείωσαν πως καθοριστικό ρόλο έχει και ο σωστός έλεγχος της τήρησης των μέτρων και των Πρωτοκόλλων από πλευράς του ΚΟΑ με τη δυνατότητα πλέον της έκδοσης εξωδίκων από τους λειτουργούς του σε όσους παρανομούν.

Η κ. Πανά αναφερόμενη στις φάσεις επιστροφής του αθλητισμού στη ζωή μας είπε πως σήμερα είναι σε εφαρμογή η πρώτη φάση της σταδιακής επαναλειτουργίας με την πραγματοποίηση ατομικών προπονήσεων και μικρών ομάδων μέχρι 4 άτομα, τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των μέτρων ατομικής υγιεινής και αυτοπροστασίας. Στην δεύτερη φάση η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επιστροφή των ατομικών προπονήσεων και των μικρών ομάδων σε κλειστούς χώρους και στην τρίτη φάση να υπάρξει αύξηση του αριθμού των αθλουμένων και ενδεχομένως στην διεξαγωγή κάποιων αγώνων που έχουν αλληλοεπίδραση.

Ανοίγοντας τη διάσκεψη ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο αθλητισμός δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την Πανδημία και πως καθημερινό μέλημα του Οργανισμού είναι να επανέλθει ο αθλητισμός ξανά στη ζωή μας. Όπως είπε, ο ΚΟΑ έχει επαφή με τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, κάνει εισηγήσεις και εκφράζει απόψεις, οι οποίες αξιολογούνται από την επιστημονική ομάδα η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, ο ΚΟΑ έχει καθοριστική συμβολή στον τομέα του ελέγχου εφαρμογής των διαταγμάτων και των Πρωτοκόλλων. Πρόσθεσε πως ο ΚΟΑ προχώρησε στην προκήρυξη προσφοράς για αγορά υπηρεσιών για επιθεώρηση, έλεγχο και εφαρμογή διαταγμάτων, κανονισμών, πρωτοκόλλων, οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΚΟΑ, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. «Ευελπιστούμε ότι με σύνεση και υπευθυνότητα θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς», είπε.

Η Δρ. Πανά είπε αρχικά πως το τελευταίο διάστημα μαζί με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες είναι σε συνεχόμενη επικοινωνία ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν μια σταδιακή, ασφαλή και εναρμονισμένη επανεκκίνηση στον αθλητισμό. Όπως σημείωσε τώρα είναι ένα ξεκίνημα, μια επανεκκίνηση, στην οποία μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτό που λέμε από την αρχή της Πανδημίας, ότι δηλαδή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, αρκεί να επιστρέψουμε με πολύ προσεκτικά βήματα και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και επιτήρηση των Πρωτοκόλλων στον αθλητισμό.

Τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής και των Πρωτοκόλλων καθώς και την ανάγκη αξιοποίησης των όπλων που έχουμε αυτή την περίοδο που είναι πρωτίστως η χρήση των rapid test συστηματικά και με ένα τρόπο που να μειώνουμε τις πιθανότητες θετικών κρουσμάτων εντός των χώρων άθλησης. «Ας δείξουν οι αθλητές μας το καλό παράδειγμα για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι χώροι που οφείλουμε να επανεκκινήσουμε», είπε και τόνισε πως το μήνυμα που πρέπει να φύγει από όλους στο χώρο του αθλητισμού είναι ότι «επανεκκινούμε με ασφάλεια την άθληση μας».

Η κ. Παπαμιλτιάδη είπε στην αρχική της τοποθέτηση πως κύριο μέλημα του ΚΟΑ σε όλες τις συναντήσεις και συζητήσεις ήταν η σταδιακή επανεκκίνηση του αθλητισμού, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα για μια ασφαλή συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό η επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων να γίνει σε κάποιες φάσεις και η μετάβαση από την πρώτη στην δεύτερη, και μετά στην τρίτη και στην τέταρτη, να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τους επιδημιολογικούς δείκτες. Τόνισε ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα επέλθει με την τήρηση των μέτρων, τα οποία θα έχουν σημαντική επίδραση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Στο θέμα των ελέγχων, είπε πως πέραν από την αγορά υπηρεσιών για τη διεξαγωγή των ελέγχων τήρησης των Πρωτοκόλλων και των διαταγμάτων, ο ΚΟΑ έχει επιστρατεύσει και ένα αριθμό εσωτερικών επιθεωρητών, λειτουργών του Οργανισμού από άλλα τμήματα για να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Όπως είπε, θα υπάρξει και τροποποίηση των διαταγμάτων έτσι ώστε να παρέχεται η εξουσία στους λειτουργούς για έλεγχο εφαρμογής των μέτρων και την έκδοση εξωδίκων σε περίπτωση παραβίασης τους.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως έχει αρχίσει η επανεκκίνηση με ατομική προπόνηση σε ανοικτούς χώρους με όριο τους τέσσερις αθλούμενους συν ένα προπονητή ανά άθλημα. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, θα προχωρήσουμε, όπως είπε, στις επόμενες φάσεις. Η φάση 2 είναι να επικεντρωθούμε σε κλειστούς χώρους, δηλαδή να προωθήσουμε το κομμάτι της ατομικής προπόνησης με κάποια όρια στη βάση της χωρητικότητας, στους κλειστούς χώρους. Η φάση 3, είπε η Δρ Πανά, αφορά την αύξηση των αριθμό των αθλημάτων έτσι ώστε να διεξάγονται κάποιοι αγώνες διαδραστικού χαρακτήρα μεταξύ των αθλητών.

Σε σχέση με τους χρόνους, είπε πως αυτό που γνωρίζουν είναι πως απαιτείται ένα διάστημα περίπου 2 εβδομάδων για να αξιολογήσουν την κάθε φάση. Είπε ωστόσο, ότι υπάρχουν σε αυτές τις φάσεις, κάποιες εξαιρέσεις σε κάποια πρωταθλήματα.

Όσον αφορά τα πρωταθλήματα στίβου και σε ερώτηση αν υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής κάποιων ημερίδων στίβου, η Δρ. Πανά είπε πως το πότε θα μπορούν να διεξαχθούν τέτοιες ημερίδες δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να πει με ασφάλεια. Ωστόσο, πρόσθεσε, ο Στίβος έχει λόγο και μπορούν να μπουν σε μια συζήτηση με τις αρχές ώστε να καταρτίσουν ένα Πρωτόκολλο για να εξετάσουν το πώς και πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι διοργανώσεις αγώνων στίβου.

Η κ. Πανά τόνισε σε άλλο σημείο πως από την πλευρά των αθλητών αλλά και όλων που εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στον αθλητισμό, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες αν θέλουμε να επιστρέψουμε ακόμη πιο σύντομα στην κανονική λειτουργία. Πρώτο σημαντικό είναι η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των αθλουμένων, τόσο σε ανοικτούς χώρους σε αυτή τη φάση, όσο δε και πολύ περισσότερο, στους εσωτερικούς χώρους όταν θα εισέλθουμε στις επόμενες φάσεις χαλάρωσης. Δεύτερο σημείο είναι ο καλός εξαερισμός των χώρων, τρίτο η υποχρεωτική και σωστή χρήση της μάσκας από τους προπονητές, τους συνοδούς, τους γονείς και όσους δεν αθλούνται.

Μεγάλη προσοχή συνέστησε η κ. Πανά στο θέμα των μετακινήσεων, σημειώνοντας πως ειδικά στο θέμα των παιδιών δεν θα πρέπει να υπάρχει ανάμειξη παιδιών από διαφορετικές οικογένειες. Επίσης, τόνισε την απαγόρευση της χρήσης αποδητηρίων καθώς και των συναθροίσεων, εκ μέρους των συνοδών και των γονιών, στους χώρους γύρω από τα γήπεδα και τους τόπους άθλησης.

Από την πλευρά του, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών κ. Ηροδότου αναφερόμενος στα rapid test είπε πως αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα, όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα του αθλητισμού καθώς και όλοι οι αθλούμενοι, θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί σε rapid test. Από εκείνο το σημείο και μετά, είπε, κάθε εβδομάδα θα πρέπει να προβαίνει σε έλεγχο το 50% όσων υποβλήθηκαν αρχικά σε τεστ.

Όπως εξήγησε, θα πρέπει από κάθε ομάδα ή από κάθε σωματείο, να υπάρχει ένα άτομο που θα κρατά αρχείο με το ποιοι προέβησαν σε τεστ και πότε, έτσι ώστε όλα τα μέλη της ομάδας να υποβάλλονται σε τεστ ανά δεκαπενθήμερο. Ο κ. Ηροδότου κάλεσε όλους να υποβληθούν σε ταχεία εξέταση, καθώς αυτές οι εξετάσεις, όπως τόνισε, αποτελούν βασικό πυλώνα για επιστροφή στην ομαλή λειτουργία του αθλητισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αθλητισμός: Τελευταία Ενημέρωση