ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντείνεται η αντιπαράθεση E.E. - AstraZeneca

Η άποψη που εκφράζει η εταιρεία «δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου

Πυρά εξαπέλυσε η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., κα Στέλλα Κυριακίδου κατά της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, σχετικά με το θέμα της έλλειψης εμβολίων και την μη τήρηση των συμφωνιών που υπέγραψε με την Ένωση.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, «οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι παραγωγοί των εμβολίων, έχουν ηθικές, κοινωνικές και συμβατικές ευθύνες τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

«Η άποψη ότι η εταιρεία δεν υποχρεούται να τις εκπληρώσει επειδή υπογράψαμε συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», υπογτάμμισε.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη», σημείωσε η κα Κυριακίδου, «τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο θέμα ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας. Βρισκόμαστε σε πανδημία. Χάνουμε ανθρώπους κάθε μέρα. Αυτά δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι στατιστικά. Πρόκειται για άτομα, με οικογένειες, με φίλους και συναδέλφους που επηρεάζονται επίσης», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η AstraZeneca είναι υποχρεωμένη βάση της σύμβασης των δύο να προμηθευτεί εμβόλια από τα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν με την Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι Βρυξέλλες κάλεσαν την εταιρεία να συμφωνήσουν για την δημοσίευση της σύμβασης μεταξύ των δύο για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, κλιμακώνοντας εκ νέου την κατάσταση, μετά και της δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της AstraZeneca, ο οποίος υπερασπίστηκε με έντονο τρόπο τη θέση της εταιρείας.

Η AstraZeneca, η οποία ανακοίνωσε ότι οι αποστολές εμβολίων θα είναι μικρότερες από τις προβλεφθείσες (μείωση πέραν του 50%) για το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας πτώσης της παραγωγής, εκλήθη ήδη δύο φορές την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου για να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πασκάλ Σοριό στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.  Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Repubblica δήλωσε:

«Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο είναι πολύ ξεκάθαρο: Η δέσμευσή μας, σας το μεταφέρω επί λέξει είναι ‘να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε’ (‘our best effort”). Και σχεδιάστηκε έτσι επειδή η AstraZeneca και ο συνεργάτης της, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την βρετανική κυβέρνηση για 100 εκατ. δόσεις, ενώ η συμφωνία με την Ε.Ε, υπεγράφη τρεις μήνες αργότερα (…) Είπαμε ‘ok’, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε με συμβόλαιο γιατί είμαστε τρεις μήνες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο κ. Σοριό και πρόσθεσε:

«Το deal με τη Βρετανία, που διευκολύνθηκε από τις συνομιλίες πανεπιστημίου Οξφόρδης και βρετανικής κυβέρνησης οι οποίες ξεκίνησαν πολύ νωρίς και επέτρεψαν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να καθοριστούν πολύ νωρίς οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας εμπόδια μίας περίπλοκης διαδικασίας προτού το εμβόλιο εγκριθεί».

Διαβάστε εδώ την θέση της εταιρείας

Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου να αποφασίσει για την έγκριση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες: ΚΥΠΕ, Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση