ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στηρίζει την Κύπρο στα θέματα της ΑΟΖ η Γαλλία

Το δίκαιο υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να απειλείται στην εξερεύνηση των φυσικών της πόρων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επ.Άμυνας της Γαλλικής Γερουσίας

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας Κριστιάν Καμπόν, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο έρχεται να επιβεβαιώσει τη στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο, έναντι των παρανόμων διερευνητικών δραστηριοτήτων εκ μέρους της Τουρκίας.

Σε κοινή διάσκεψή Τύπου με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, και μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Καμπόν ανέφερε ότι το δίκαιο υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να απειλείται στην εξερεύνηση των φυσικών της πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της και αυτή η ΑΟΖ πρέπει να προστατεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι είναι παράνομη η ερευνητική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, με την επίσκεψή του στην Κύπρο ως εκπρόσωπος της Γερουσίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη στήριξη της Γαλλίας.

Ο κ. Καμπόν ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Βουλής, ανέφερε ότι εδώ και αρκετούς μήνες προετοίμαζε την επίσκεψή του στην Κύπρο την οποία θεωρεί αρκετά σημαντική. Συμπλήρωσε ότι αυτή του η επίσκεψη, αποτελεί συνέχεια των πολλών επισκέψεων αξιωματούχων της Γαλλίας στην Κύπρο μεταξύ των οποίων του Προέδρου Μακρόν, του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και της Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία πολλών γαλλικών πλοίων τα οποία αγκυροβολούν στην Κύπρο. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, που έφτασε στην Κύπρο στο πρώτο του ταξίδι μετά την ανακαίνισή του.

Συμπλήρωσε ότι σκοπός αυτών των επισκέψεων είναι να δείξουν την ενδυνάμωση των σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου και την φιλία των δύο χωρών, η οποία, όπως είπε, δεν είναι σημερινή αλλά από την αρχαιότητα και βασίζεται σε κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες.

«Νιώθω ότι βρίσκομαι στην πλώρη του πλοίου της ΕΕ και αυτή η επίσκεψη η οποία λαμβάνει χώρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι για να δείξει ότι η Γαλλία είναι ευαίσθητη στις δυσκολίες της Κύπρου και να δείξει τη στήριξή της», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι ο «βόρειος γείτονας» έχει αναλάβει δράσεις και ενέργειες που κανείς δεν εγκρίνει, ούτε στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά ούτε και από τη Γαλλία.

Ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα προστατεύσει την εταιρεία Total προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες διερεύνησης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, στα πλαίσια της ειρήνης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο δεν περιορίζεται στην αντιπαράθεση Κύπρου – Τουρκίας και είπε ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος της Γαλλίας, κάτι που ενδυναμώθηκε με την παρουσία του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε άλλες συνεργασίες που έχουν οι δύο χώρες σε τομείς όπως η ασφάλεια, ο τουρισμός, η τηλεφωνία, η τουριστική εκπαίδευση κάτι που όπως είπε, αποδεικνύει ότι η εταιρική σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών είναι πραγματική. Πρόσθεσε ότι οι ανταλλαγές που έλαβαν ήδη χώρα μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν και είναι απόλυτα σημαντικές. Τόνισε ότι μετά το Brexit η ΕΕ θα περάσει από δυσκολίες και σημαντικές αλλαγές, αναφέροντας ότι θα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο οι ανταλλαγές μεταξύ των κοινοβουλίων να ενδυναμωθούν.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη μείωσης του δημοκρατικού ελλείμματος που υπάρχει στην ΕΕ, ώστε να μην επικρατήσουν οι λαϊκιστές και να θέσουν σε κίνδυνο τις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Καμπόν είπε ότι θα συναντηθεί με τις δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο, με τον δήμαρχο Αμμοχώστου, θα επισκεφθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ θα έχει συνάντηση με το πλήρωμα του γαλλικού πολεμικού πλοίου που έχει αγκυροβολήσει στην Κύπρο.

Καταληκτικά είπε ότι οι σκοποί της επίσκεψής του στην Κύπρο, είναι η ενδυνάμωση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, της συνεργασίας και της επαγρύπνησης και η επανάληψη της δέσμευσης που έχει η Γαλλία έναντι της Κύπρου για τη στήριξή της.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι στη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον κ. Καμπόν του εξέφρασαν ευχαριστίες για τη διαχρονική και σταθερή στήριξη και φιλία που προσφέρει η Γαλλία στην Κύπρο.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση, είπε ο κ. Σιζόπουλος ήταν η δυνατότητα της περαιτέρω αναβάθμισης της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Επίσης συζητήθηκε, είπε, το πώς ακριβώς θα μπορέσει η Γαλλία να στηρίξει αποφασιστικά την ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου αλλά και την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου, του EastMed για να μπορεί να προσφέρει ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία.

Συζητήθηκε επίσης το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που υπάρχουν, αναφέροντας ότι η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο τόσο στο πλαίσιο των MED 7, αλλά και στην ΕΕ, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στον ευαίσθητο χώρο της Μ. Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανέφερε τέλος ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι από το 2006, όταν υπογράφηκε η συμφωνία πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας, οι δύο χώρες έχουν εμπλουτίσει και εμβαθύνει τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δημιουργούνται σήμερα συνθήκες και προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας που θα έχει το χαρακτήρα της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γαλλία. Ευχαρίστησε επίσης τη Γαλλία για τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται σήμερα η Κύπρος από την Τουρκία.

«Τονίσαμε την αναγκαιότητα προώθησης πλέον μέσα από την ΕΕ της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία γιατί μόνο έτσι θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τις επεκτατικές τις βλέψεις, αλλά και την πολιτική αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής», ανέφερε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, με την αποφασιστικότητά της μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά αποτρέποντας άλλες αρνητικές εξελίξεις.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι επανέφεραν πρόταση για αναβίωση μιας παλιάς συμφωνίας που ξεκίνησε από το 2005 και διατηρήθηκε μέχρι το 2011, όπου το κυπριακό Κοινοβούλιο, η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και τα Υπουργεία Εμπορίου των δύο χωρών οργάνωναν κάθε χρόνο θεματικές εκδηλώσεις στις δύο χώρες, στις οποίες συμμετείχαν Υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες και πνευματικοί άνθρωποι, με στόχο την περεταίρω εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Με βάση την ανταπόκριση του κ. Καμπόν, είπε ο κ. Λιλλήκας, φαίνεται να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη αυτής της συνεργασίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής

Νωρίτερα ο κ. Καμπόν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Συλλούρης, καλωσορίζοντας τον κ. Καμπόν εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του Γάλλου Γερουσιαστή, υπογραμμίζοντας ότι αυτή λαμβάνει χώρα σε μια καίρια χρονική στιγμή και υποδηλώνει τη στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο.

Ο κ. Καμπόν από πλευράς του, υποστήριξε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Επαναβεβαίωσε επίσης τη στήριξη της χώρας του σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, θέση, η οποία όπως δήλωσε ο Γάλλος Γερουσιαστής, είναι διαχρονική και βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ.

Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Γαλλικής Γερουσίας, ο κ. Καμπόν τόνισε την σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω συχνότερων ανταλλαγών. Συμφωνήθηκε εκατέρωθεν όπως αυτό αποτελέσει προτεραιότητα στο εγγύς μέλλον.

Οι κ.κ. Συλλούρης και Καμπόν αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, τις γενικότερες διμερείς σχέσεις, όπως και για περιφερειακά και διεθνή θέματα επικαιρότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X