ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: Άλλο αποκέντρωση και άλλο χαλαρή ομοσπονδία

Θα ήμουν παράφρων να απορρίψω τα όσα διαχρονικά διεκδικούσε η ε/κ πλευρά ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

 Θα ήμουν παράφρων να απορρίψω τα όσα διαχρονικά διεκδικούσε η Ελληνοκυπριακή πλευρά και τα οποία το περίγραμμα του ΓΓ θέτει πλέον στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά το διάγγελμά του.
Κάνοντας μία ιστορική αναφορά των συνομιλιών μέχρι σήμερα, της προόδου που επιτεύχθηκε επί διακυβέρνησής του αλλά και για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, ξεκαθάρισε πως το ναυάγιο οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε τους λόγους που έθεσε ζήτημα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Μιλώντας για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε πως «ύστερα από σοβαρό προβληματισμό και προς εξάλειψη των ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων, αλλά και της επίτευξης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, υπέβαλα στο Εθνικό Συμβούλιο σαν τροφή προς σκέψη την αποκέντρωση, και θέλω να το τονίσω, την αποκέντρωση όσων εξουσιών αφορούν την καθ’ ημέραν ζωή των πολιτών ή και όσων άλλων δεν θα επέτρεπαν την αμφισβήτηση:

(α) Της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας, κυριαρχίας και ιθαγένειας του Κράτους.

(β) Της ενότητας εδάφους, λαού, οικονομίας και φυσικού πλούτου.

(γ) Της άμυνας και ασφάλειας, αλλά και φύλαξης των συνόρων του Ομοσπονδιακού Κράτους.

(δ) Την αποκλειστική και αποτελεσματική εκπροσώπηση και συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Κράτους στην Ε.Ε., τον ΟΗΕ και τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς.

(ε) Και τις όποιες άλλες εξουσίες κριθούν ως απολύτως αναγκαίες.

Όπως εξήγησε, άλλο η αποκέντρωση εξουσιών και άλλο η χαλαρή ομοσπονδία.



Εξηγώντας την πρότασή του επεσήμανε πως «η φιλοσοφία της αποσκοπεί στη μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία των δύο πολιτειών, κάτω από τους όρους που έχουν προαναφερθεί, με εξισορροπιστικό αντιστάθμισμα η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων να ασκείται μόνο εκεί και όπου η όποια απόφαση εκτελεστικού οργάνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και νοουμένου, βεβαίως, ότι θα θεσμοθετηθεί και αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών».
Όπως εξήγησε, συνάδει απόλυτα με την αναφορά του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για ρύθμιση της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους.

«Η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά και αναιρεί και τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αυτό απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του Κράτους, αντιμετωπίζοντας το αίσθημα ανασφάλειας από τον κίνδυνο κατάρρευσης της νέας κατάστασης πραγμάτων.

Σημειώνοντας πως αυτή είναι η θέση που επανέλαβε και το 2010 στο Εθνικό Συμβούλιο υπογράμμισε πως η πρόταση είναι τροφή για σκέψη προς άρση των ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων.

«Η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά και αναιρεί και τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αυτό απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του Κράτους, αντιμετωπίζοντας το αίσθημα ανασφάλειας από τον κίνδυνο κατάρρευσης της νέας κατάστασης πραγμάτων.

Σημειώνοντας πως αυτή είναι η θέση που επανέλαβε και το 2010 στο Εθνικό Συμβούλιο υπογράμμισε πως η πρόταση είναι τροφή για σκέψη προς άρση των ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων.
«Θέλω να καταστήσω σαφές» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ότι ως υπεύθυνος ηγέτης δεν μπορώ να παραγνωρίσω τους κινδύνους από την παράταση του αδιεξόδου, για αυτό και δεν μένω αδρανής, αλλά και ταυτόχρονα δεν μπορώ να αποδεχτώ μια λύση που θα μας οδηγεί σε ένα μη λειτουργικό Κράτος».

«Η παραγνώρισ稻 όπως είπε «εύλογων ανησυχιών μπορεί να οδηγήσει σε μια Συμφωνία μεταξύ ηγετών, αλλά, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει σε περιφρόνηση των ηγετών με μια δεύτερη και οριστικά καταστροφική απόρριψη από το λαό».

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει τις απόψεις του και να διαφωνεί με τους χειρισμούς μου/ή και ακόμη να παραγνωρίζει πως το υφιστάμενο αδιέξοδο οφείλεται στην αδιαλλαξία της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά αυτό που κατ’ ουδένα λόγο δεν αποδέχομαι είναι την αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των προσπαθειών μου για επανέναρξη ενός διαλόγου που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση.

«Ένας υπεύθυνος ηγέτης δεν λαμβάνει αποφάσεις είτε για να γίνει αρεστός είτε για να αποφύγει την κριτική» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Θα ήθελα να τονίσω πως κατανοώ τις ανησυχίες που εκφράζονται από διάφορες σχολές σκέψης, πλην όμως θα πρέπει όλοι να συνυπολογίσουμε τα αρνητικά τετελεσμένα που δημιουργεί ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, αλλά και τους ορατούς κινδύνους από την επίτευξη μιας μη λειτουργικής λύσης που θα οδηγήσει σε εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα» ανέφερε καλώντας τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων «να συνδιαμορφώσουμε κοινές θέσεις που θα μας επιτρέψουν να εμπλακούμε σε έναν νέο κύκλο συνομιλιών που θα μας οδηγήσει σε μια αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες λύσης».

 Ερωτήσεις δημοσιογράφων

-Οι επικριτές σας σας αποδίδουν οτι δεν βλέπετε να είναι λειτουργική η ΔΔΟ. Επικρίνεστε οτι ίσως να αποτελέσει ένα όχημα η ιδέα της αποκέντρωσης σε άλλη μορφή λύσης. Να ξεκαθαρίσετε ο ίδιος για όσα επικρίνεστε. 

-ΝΑ: Ήμουν σαφέστατος για ποιές εξουσίες βλέπω οτι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος των δύο κρατιδίων. Η λειτουργικότητα πρέπει να είναι έννοια του καθενός. Στην πρόσφατη έκθεση του γ.γ του ΟΗΕ διατυπώνεται η επιθυμία μου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων έχω ξεκαθαρίσει οτι θέλω ένα λειτουργικό κράτος που δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδα. Αν αυτό αποτελεί συνομοσπονδιακά στοιχεία, λυπούμαι. Δεν είναι οι ηγέτες που θα αποφασίσουν τη λύση και οι ηγέτες που νομίζουν οτι θα στηρίξουν τη λύση αν τα στοιχεία της δεν οδηγούν σε λειτουργικό κράτος. Οι θέσεις μου είναι ξεκάθαρες και δεν επιδέχονται οποιαδήποτε παρερμηνεία. 

 - Για ποιό λόγο επανήλθε τώρα η πρόταση; Πως σκέφτεστε την ΑΟΖ; 

Οι εμπειρίες από το Κραν Μοντανά, τα ίδια τα γεγονότα με τον γ.γ να συμπεριλαμβάνει στην έκθεση και τη θετική ψήφο, υποδηλοί οτι δεν υπήρξε σύγκλιση στο εν λόγω ζήτημα.  Η λύση θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού και όχι τρίτων. Όταν αντιλήφθηκα οτι είναι αδύνατο να επιτύχουμε μία τέτοια λύση, επανέφερα τον προβληματισμό μου ώστε η καθεμια των πολιτειών να έχει αυτονομία για να μην χρειάζεται θετική ψήφος σε όλες τις αποφάσεις. Την πολιτική ισότητα την έχουμε αποδεκτεί αλλά αποτελεσματική συμμετοχή με την ενάσκηση θετικής ψήφου είναι παράλυση. 

-Αυτό που διαπραγματευόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια δεν θα λειτουργήσει ως έχει γι αυτό και κάνετε αυτή την πρόταση. Εαν όπως όλα δείχνουν από τις δημόσιες αντιδράσεις δεν γίνει αποδεκτή ποιό θα είναι το επόμενο βήμα δεδομένου οτι φτάσει σε ένα σημείο που δε μπορεί να λειτουργήσει;

Εαν δεν υπήρχε διαφορά δεν θα τη συμπεριλάμβανε ο γ.γ του ΟΗΕ. Επαναλαμβάνω η πρότασή μου οδηγεί σε διοικητική αυτονομία σε εκείνους τους τομείςτης καθημερινότητας αλλά και  που να μην ανησυχεί η μία κοινότητα οτι δε μπορεί αν λειτουργήσει. Ζητούμε τη ρύθμιση ενός δικαιώματος που τους εκχωρείται αλλά περιορίζεται εκεί που θα μπορεί να είναι λειτουργικό. Αν θέλουμε μία λύση που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κάθε πολίτη θα πρέπει να είναι λειτουργικό. Επιδίωξή μας είναι να γίνει κατανοητό από την ε/κ και τ/κ πλευρά το ζήτημα. Εγώ υπέβαλα έκτοτε στον γ.γ του ΟΗΕ για περιορισμό της θετικής ψήφου. Διασφαλίζονται οι Τ/κ με δεδομένη και την αναγνώριση της πολιτικής ισότητας νομίζω τοι καλής πίστεως συνομιλητές δε μπορούν παρά να δεχτούν την πρόταση των Ε/κ διαφορετικά είναι όπως στην Τουρκία οι Κούρδοι να αξιούν όχι απλά αποτελεσματική συμμετοχή αλλά και για όποια απόφαση να απαιτείται μια τουλάχιστον θετική ψήφος. Επιδιώκω μία λύση που θα αντέξει στον χρόνο θα πρέπει κι εκείνοι να δείξουν ανάλογη ευαισθησία. 

-Πώς αυτή η ιδέα σας μπορεί να επιλύει το ζήτημα της λειτουργικότητας αφού η τ/κ πλευρά θα επιμένει σε θετική ψήφο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόταση μηχανισμού επίλυσης των διαφορών; Πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας; Το συζητήσατε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ; 

Να μην επαναλαμβάνω εαυτώ, νομίζω οτι τα ανέλυσα αρκετά. Συνεπώς πως θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα εξήγησα πως θα επιλυθούν. Είναι μια λογική πρόταση που απαντά στις εύλογες ανησυχίες των Κυπρίων. Σε απαντηση του κ. Τσαβούσογλου, είπα οτι μία λύση είναι η αποκέντρωση εξουσιών. 

-Έχετε οποιαδήποτε ένδειξη αν αυτό θα αποτελούσε ένα καλό εφαλτήριο για να αλλάξει η στάση της Τουρκίας; Τι θα σημαίνει 

Εφόσον ήταν μία ιδιωτική συνομιλία με τον κ. Τσαβούσογλου δεν θεωρώ καλό να πω τι έχει λεχθεί. Κανείς δεν λέει οτι το πλαίσιο Γκουτέρες  επιλύει το πρόβλημα αλλά ανοίγει τον δρόμο των βασικών διαφορών. Μπορεί και οι ίδιοι Τ/κ να θέσουν τα όποια ζητήματα θέλουν. Το θέμα είναι ποιά είναι τα ζητήματα που θα τεθούν ούτως ώστε η κα Λουτ να συμβάλει στην όλη διαδικασία. 

-Με αυτή την ιδέα που θέσατε μετά από ένα ναυάγιο στο Κραν Μοντανά αυτό δεν δυσκολεύει τη δική μας πλευρά, να βάζουμε στο τραπέζι την αποκέντρωση;

Αντίθετα διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου. 

Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε οτι η τ/κ πλευρά θα συναινέσει; 

Δεν εξέφρασα αισιοδοξία, αλλά τι μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν είναι εμμονή η αποκέντρωση αρκεί να ρυθμιστεί το θέμα της θετικής ψήφου. Η αποκέντρωση έχει άλλη φιλοσοφία οτι οι Τ/κ δεν θα νιώθουν οτι οι Ε/κ θα καταχρώνται των δικαιωμάτων τους. Βέτο δεν υπάρχουν εκτός από τρεις περιπτώσεις που συναποφασίζουν. Εαν εξευρεθεί λύση δεν θα υπάρχει τ/κ ΑΟΖ.

-Για το θέμα των κινητών τηλεφώνων τι έγινε;

Εισηγηθήκαμε τις δύο κάρτες SIM. Διαμαρτύρονται τοι δεν έγινε η διασύνδεση, μέχρι σήμερα δεν απαντώ στις προκλήσεις για να μην μολύνεται ή να οξύνεται στο κλίμα. Τροφοδοτούμε επανηλειμμένως με ρεύμα και μας κατηγορούν για έλλειψη διασύνδεσης των δύο συστημάτων. Καταστήσαμε ξεκάθαρο οτι είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε σε ο,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία. Επιμένουν να υπογράψουν οι τ/κ εταιρείες. Στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες ή τις πολιτικές τους σκοπιμότητες; 

-Πώς αισθάνεστε όταν πολλές από τις κριτικές προέρχονται από τον ΔΗΣΥ; 

Δεν αισθάνθηκα να υπάρχει κριτική από τον ΔΗΣΥ, όπως όμως εγώ εκφράζω τις απόψεις μου έτσι και ο καθένας, μπορεί να το κάνει από όπου κι αν προέρχεται. Εγώ το 2004 ήμουν υπέρ του σχεδίου Ανάν και ηγήθηκα της κατάστασης έστω κι αν υπήρχε μία μεγάλη μερίδα του ΔΗΣΥ που διαφωνούσε. 

-Τι μέτρα πήρατε για την κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια 

Δεν έπινα με τον κ. Ακιντζί ζιβανία μες τους δρόμους; Σας παρακαλώ, έχω μιλήσει για σχολές σκέψεις ο κ Χριστόφιας νομίζω οτι είναι ένας ρεαλιστής και ένας πολιτικής που επεδίωξε να αποδείξει τις καλές του προθέσεις. Μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν έλυσε το κυπριακό; Ήταν επειδή έφταιε ο Χριστόφιας, ή επειδή ήταν αδιάλλακτη η άλλη πλευρά; Μην προσπαθείτε να αποδώσετε οτι κάποιοι δεν θέλουν και άλλοι όχι. Έστω κι αν μιλούμε με μετριοπαθείς, αντιμετωπίζουμε τον φραγμό και τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Αν δεν είναι ένας προοδευτικός ηγέτης στην τ/κ αλλά ένας υπέρ της Άγκυρας, δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει; Στόχος είναι να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. 

Πόσο συχνή είναι η επικοινωνία σας με το Τσαβούσογλου και αν θα επικοινωνήσετε με κάποιους στην Τουρκία αν συμβεί κάτι στην ΑΟΖ. Η παραίτηση Κοτζιά και η ανάληψη από τον κ. Τσίπρα αποτελεί βήμα μπροστά ή πίσω; 

Η συνάντηση με τον Τσαβούσογλου είχε διευθετηθεί κατά την συνάντηση Κοτζιά και Τσαβούσογλου καθώς έστειλε μήνυμα πως ήθελε να βρεθούμε. Με τον κ. Τσαβούσογλου γνωριζόμαστε από το 2005 όμως είναι η 2η φορά που συζητούμε για το κυπριακό. Για την παραίτηση του κ. Κοτζιά αντιλαμβάνεστε τη λεπτότητα της θέσης μου. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ποσώς και να συγκρίνω αν ο κ. Κοτζιάς είναι καταλληλότερος από τον κ. Τσίπρα. Θεωρώ και τους δύο εξίσου καλούς πατριώτες. 

Αρνηθήκατε να παραστείτε στη διάνοιξη οδοφραγμάτων; 

Διερωτώμαι πώς στην ε/κ πλευρά επικρατεί η εντύπωση οτι ο κ. Αναστασιάδης αρνείται. Κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου λέχθηκε οτι ενόψει του Μπρεξιτ και των ευρωεκλογών θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι στο μεταξύ και εγώ πρόσθεσα μην ξεχνάτε τις τοπικές εκλογές. Για κάποιο λόγο θεωρήθηκε οτι εγώ δεν ήθελα. Δεν θα παραστούμε στην διάνοιξη των οδοφραγμάτων για να μη θεωρηθεί κάτι σοβαρό. Είναι σοβαρό αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν φραγμοί και όρια και νόμοι που προβλέπουν. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X