ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα στοιχεία για μεγάλη ύφεση δεν επηρέασαν τις αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα, εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανή αποτελεσματική θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού

Kathimerini.gr

Ανοδικά κινήθηκαν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανή αποτελεσματική θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού και θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, με το ΑΕΠ να σημειώνει ετησιοποιημένη μείωση της τάξης του 4,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους – η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 (όπου μειώθηκε κατά 8,4%). Σε αυτό το περιβάλλον, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου ενισχυόταν κατά 15% στα 17,33 δολ./βαρέλι στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη, καθώς η σταδιακή κατάργηση του lockdown σε ορισμένες χώρες εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Εντούτοις, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 6% το 2020, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των τελευταίων 70 ετών, και πτώση της ζήτησης πετρελαίου κατά 9%, επιστρέφοντας στα επίπεδα κατανάλωσης του 2012. Η αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου οδήγησε σε αποδυνάμωση του δολαρίου, με τον δείκτη DXY να υποχωρεί σε χαμηλό 15 ημερών 99,402, νωρίς στις αγορές της Ασίας την Πέμπτη, προτού αυξηθεί ελαφρώς κοντά στο 99,460 λίγες ώρες αργότερα στις αγορές της Ευρώπης, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 1%.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου ευνόησε το ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανέρχεται σε υψηλό 10 ημερών 1,0891 την Πέμπτη, πριν υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του 1,0860 την ώρα συγγραφής του άρθρου, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,8% σε τριμηνιαία βάση, ύστερα από άνοδο 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής συγκεντρωτικών στοιχείων το 1995. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κυβερνητικών ομολόγων κινήθηκαν καθοδικά, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία της COVID-19 (η συγγραφή του άρθρου ολοκληρώθηκε νωρίς την Πέμπτη, πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ). Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα – 0,51% στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη. Στην Ιταλία, η απόδοση του αντίστοιχου τίτλου αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη κατά 10 μ.β., στο 1,83%, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch του αξιόχρεου της χώρας στη βαθμίδα ΒΒΒ-, μόλις μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία υψηλού ρίσκου (junk), εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, προτού υποχωρήσει μερικώς κοντά στο 1,80% την επόμενη ημέρα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση