ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «μπλοκ» των 5, το κυπριακό βέτο και το παρασκήνιο κατά των τουρκικών προκλήσεων

Η παρασκηνιακή διπλωματία και τα όσα παίχθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το παρασκήνιο των διαδρόμων, οι διαβουλεύσεις σε κλειστό κύκλο, αλλά και τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων, καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχουν ενώπιον τους οι ηγέτες των κρατώ μελών της Ε.Ε, στην επικείμενη Σύνοδο. Οι πληροφορίες μετά τη συνεδρία του Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων ήταν πλούσιες, με τον υπουργό Εξωτερικών να επιβεβαιώνει μια μέρα μετά πως το τελικό κείμενο ήταν αποτέλεσμα διαδοχικών επαφών, εντός και εκτός αιθούσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άφησε να αιωρείται πως κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με τη στάση του, έβαλε διακριτικά στο τραπέζι ένα ενδεχόμενο βέτο από κυπριακής πλευράς, κάτι που εξεταστεί ως ενδεχόμενο και είχε απασχολήσει Ελληνική και Κυπριακή πλευρά.

Το «μπλοκ» των πέντε

Ένα άλλο στοιχείο που αφορούσε τις παρασκηνιακές διεργασίες την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, ήταν οι χώρες κράτη μέλη που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στα όσα αποφασίσθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών δημόσια έκανε λόγο για 23 κράτη μέλη που εντός της αιθούσης στήριξαν τα όσα επιδίωκε η κυπριακή πλευρά από τη Ευρωπαϊκή Σύνοδο, κατά των τουρκικών προκλήσεων. Ωστόσο καθοριστικής σημασίας φαίνεται να ήταν οι επαφές που έγιναν εκτός αιθούσης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρασκήνιο, παρουσιάζεται να είχε ένα μπλοκ πέντε κρατών. Όπως λέγεται από πηγές με γνώση των όσων διημείφθησαν όλα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο πέντε κρατών: Γαλλίας, Γερμανίας, Κύπρου, Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ρουμάνικης προεδρίας, η οποία διαδραμάτιζε το ρόλο του ενδιάμεσου.

Το χαρτί του βέτο

Στα όσα μεταδόθηκαν για ενδεχόμενη χρήση του βέτο από πλευράς Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα προσεχτικός. Μιλώντας στο Σίγμα ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως εκείνο το οποίο ο ίδιος ανέφερε στην τοποθέτησής του ήταν η μη ικανοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του προσχεδίου που αφορούσε την Τουρκία και ως εκ τούτο δεν μπορούσε να δώσει τη συγκατάθεσή του. Όπως διευκρίνισε, επίσης, η συζήτηση που διεξαγόταν είχε να κάνει με τα συμπεράσματα της διεύρυνσης που αφορούσαν την Τουρκία την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τα οποία για να εγκριθούν απαιτούν ομοφωνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση