ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξένοι επενδυτές «εγκλωβίζονται» στην τουρκική αγορά

Η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να εμποδίσει την κατρακύλα της λίρας λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές

Κορυφώνεται η αγωνία για την τουρκική οικονομία λίγα εικοσιτετράωρα πριν την διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών. Με παρασκηνιακές κινήσεις, η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκική Κεντρική Τράπεζα επιχειρούν να συγκρατήσουν και να περιορίσουν τα ξένα νομίσματα στην τουρκική αγορά και φυσικά την νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα μέσα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού για την τουρκική οικονομία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά και ξένα μέσα, τα ποσοστά ανταλλαγής (swap) της Τουρκίας διπλασιάστηκαν από τα επίπεδα της Τρίτης, ξεπερνώντας το 600% την Τετάρτη. Αυτή η εξέλιξη ήρθε στο προσκήνιο την στιγμή που τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι οι ξένες τράπεζες Citigroup και Deutsche Bank ενδέχεται να εμπλέκονται σε φερόμενη χειραγώγηση της λίρας.

Τα νέα μέτρα της Άγκυρας

Πλέον, οι συμφωνίες ανταλλαγής λίρας-δολαρίου καθίστανται ακριβότερες καθώς οι τουρκικές τράπεζες διέκοψαν το δανεισμό τους σε ξένους offshore προορισμούς. Το ποσοστό ανήλθε σε 24% την Παρασκευή, ισοδύναμο με το επιτόκιο της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.
Η αύξηση του κόστους των πράξεων ανταλλαγής ήρθε μετά την Παρασκευή, την νέα κατρακύλα της λίρας πάνω από 4 τοις εκατό εναντίον του δολαρίου των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα με τις νέες κινήσεις της η Τουρκία έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους ξένους επενδυτές να πουλήσουν λίρα. Πέντε ημέρες πριν την ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου που θα καθορίσει ποιος κυβερνά τις πόλεις της Τουρκίας, πολλά ξένα κεφάλαια παγιδεύονται σε συναλλαγές λίρας.

Η «παγίδα» για τους ξένους επενδυτές

Ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι τα νέα έκτακτα μέτρα της Τουρκίας λαμβάνονται υπό το φως της εμπειρίας της μεγάλης κρίσης του περασμένου καλοκαιριού. Παρόλα αυτά, ξένοι επενδυτές προσπαθούν να παραιτηθούν από τις επενδύσεις τους στην τουρκική αγορά, από την προηγούμενη εβδομάδα. Η JPMorgan Chase & Co. ήταν μεταξύ των τραπεζών που προέτρεψαν τους επενδυτές να πουλήσουν λίρα.

Πολλοί από τους παγιδευμένους επενδυτές ήταν οπαδοί της λίρας τους τελευταίους μήνες. Το νόμισμα έγινε φαβορί μεταξύ των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων αφού τα επίσημα επιτόκια στην Τουρκία άγγιξαν το 24%, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X