ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στεφάνου: Επιθυμούμε καλόπιστη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Με σκοπό να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να συζητήσει με την Τρόικα καλόπιστα και να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται επιπρόσθετη πίεση και περισσότερη αναστάτωση στον κόσμο με διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Έχει σημασία με τον τρόπο που συμπεριφέρονται όλοι να μη δημιουργούμε επιπρόσθετη πίεση και περισσότερη αναστάτωση τον κόσμο. Όπως δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμείς είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν και αυτό το λέω επειδή μέσα στις συζητήσεις που γίνονται, φυσιολογικά υπάρχουν διάφορες φωνές, όμως, να μην ξεχνούμε τελικά ότι είναι με την Τρόικα που θα διαπραγματευτούμε και όχι μεταξύ μας», ανέφερε.

Γι' αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση έχει κάνει εντατική και τεκμηριωμένη εργασία με στόχο να διαπραγματευτεί για να πείσει για διάφορα πράγματα που θεωρεί σημαντικά τόσο για τη διαφύλαξη κεκτημένων των μισθωτών, όσο και για να έχει προοπτική η κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα και να μπορέσει να πάει μπροστά.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τη Δευτέρα φθάνει στην Κύπρο η Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία και ότι όταν θα κλείσει η ημερομηνία, θα ανακοινωθεί.

 «Ο στόχος είναι να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να έρθει η Τρόικα να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση, να δούμε ποια περιθώρια υπάρχουν. Όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολο να καθορίσεις πότε θα τελειώσει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει σχέδιο β’ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν τα βρει με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι τα σχέδια β’ και τα σχέδια γ’ ποτέ δεν βγαίνουν στον αέρα, γιατί είναι σαν να λες στον διαπραγματευτή ότι εγώ δεν έχω διάθεση να διαπραγματευτώ μαζί σου γιατί έχω κι άλλους σχεδιασμούς.

«Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με την Τρόικα καλόπιστα και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Κληθείς να αναφέρει το ύψος της αναχρηματοδότηση των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα», προσθέτοντας ότι «όσο λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο».                                  

Ερωτηθείς για χρονοδιαγράμματα στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι οι επαφές που γίνονται δεν είναι μόνο οι κατ’ ιδίαν επαφές και οι ζυμώσεις. Πρόσθεσε ότι πέρα από τις δύο συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, υπήρχε και η εντατική επαφή με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων.

«Υπάρχει μια σαφής εικόνα πλέον για το τί πιστεύει το κάθε κόμμα και ποια θέση έχει το κάθε κόμμα, για τα διάφορα ζητήματα, όπως και η Κυβέρνηση είναι σαφής», ανέφερε.

Τώρα στόχος, είπε, είναι «να προχωρήσουμε στο παραπέρα και αυτό το παραπέρα είναι να διευθετηθεί η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο για να μπορέσουμε ν' αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση. Και συν τω χρόνω μπαίνουν και οι τελευταίες ‘πινελιές’ στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης».

Χθες, πρόσθεσε, υπήρχαν οι επαφές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, γεγονός που χαρακτήρισε ως ένα επίσης σημαντικό κλειδί στην όλη προσπάθεια, αφού υπάρχουν μέτρα που απευθύνονται στους μισθωτούς. Είπε επίσης ότι γίνονται προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που επίσης έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθωτούς.

«Άρα, είναι πολύ φυσιολογικό αυτή η επαφή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίζεται για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από το εσωτερικό της χώρας την ώρα που κάνουμε τη διαπραγμάτευση. Και αυτό νομίζω το κατανοεί και η Τρόικα, με την έννοια ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας τόσο μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητες να εφαρμοστεί και να πετύχει ένα πρόγραμμα. Με βάση και τις εμπειρίες που υπάρχουν στο εξωτερικό», ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα «κλειδώσει» το πακέτο αντιπροτάσεων και αν ο προϋπολογισμός θα τεθεί στη Βουλή στις 25 Οκτωβρίου, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ προγράμματος και προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι η σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο είναι πως το όποιο αποτέλεσμα του προγράμματος θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό για εκείνα τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον προϋπολογισμό του 2013. Έδωσε ως παράδειγμα τις συνεισφορές που ενδέχεται να αποφασιστούν στο πρόγραμμα με την Τρόικα από μέρους των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλήφθην στον προϋπολογισμό του 2013.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση