ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύο σκόπελοι για το Μνημόνιο

Το κείμενο που έχει διαρρεύσει δεν θεωρείται τελικό, αλλά θα προσαρμοστεί στις ανάγκες

Αποστολή στις Βρυξέλλες

Η προσαρμογή του προσχεδίου του Μνημονίου στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να βγαίνουν τα νούμερα της βιωσιμότητας, και η απόκρουση των εμποδίων που αναμένεται να προβάλουν κοινοβούλια του ευρωπαϊκού Βορρά ενάντια στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Κύπρο, είναι οι δύο μεγάλοι σκόπελοι που η κυπριακή πλευρά καλείται να προσπεράσει τις επόμενες εβδομάδες. Το πιο άμεσο πρόβλημα είναι αυτό της βιωσιμότητας. Ένα θέμα δύσκολο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για την αντιμετώπισή του.

Το Μνημόνιο, αν χρειαστεί, θα αλλάξει, αναφέρουν στην «Κ» κοινοτικές πηγές, χωρίς να μπορούν να προδικάσουν το εύρος των αλλαγών πριν μελετηθεί η έκθεση της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών. Η ανάλυση αυτή θα γίνει σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ούτως ή άλλως το Μνημόνιο είναι ένα δυναμικό κείμενο, το οποίο προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, έσπευσε ήδη να πετάξει το χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η Λευκωσία είναι σε γνώση του γεγονότος ότι το τελικό κείμενο του Μνημονίου θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα.

Το ΔΝΤ, με παρέμβαση της ίδιας της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ζήτησε ευθέως όπως η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών γίνει απευθείας από τον ESM, αίτημα που απορρίφθηκε, καθώς η Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια τέτοια κίνηση. Προαπαιτούμενο αποτελεί η ενεργοποίηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης.

Ο ανταποκριτής της «Κ» στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς, μεταδίδει ότι υπάρχει η εκτίμηση πως η κ. Λαγκάρντ χρησιμοποιεί την Κύπρο σαν «λαγό» για να επισπευσθούν οι πανευρωπαϊκές διαδικασίες απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα του ισπανικού χρέους, αλλά και από τις οποίες προσδοκά σημαντικά οφέλη και η Ελλάδα.

Τα σύννεφα πάνω από τη Λευκωσία είναι πολλά και ο κ. Σιαρλή επιχείρησε να τα διαλύσει με την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων για την εφαρμογή μνημονιακών μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη συγκεκριμένες πράξεις, ώστε να μπορέσει να συζητήσει το προσχέδιο του Μνημονίου χωρίς να αμφισβητείται η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές. Απόφαση, πάντως, για την έγκριση του κυπριακού Μνημονίου δεν αναμένεται, με το τέλος της διαδικασίας να μετατίθεται για το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζει απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί η στήριξη της Κύπρου στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν διαβεβαιώνει ότι η Επιτροπή εργάζεται με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Κύπρου και να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εξασφαλίζονται.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της Κύπρου, βραχυπρόθεσμα, ακόμη και αν η απόφαση στο Eurogroup δεν ληφθεί στις 13 Δεκεμβρίου», τόνισε.

Η αντίδραση του ευρωπαϊκού Βορρά
Δεύτερος σκόπελος –εξίσου σημαντικός, αν όχι μεγαλύτερος– είναι το διογκούμενο ρεύμα αντίθεσης στο κυπριακό Μνημόνιο που εκδηλώνεται σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Όταν έρθει η ώρα να επικυρωθεί το κυπριακό Μνημόνιο από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η διαδικασία δεν θα είναι τυπική, όπως έγινε με τα άλλα τρία μνημονιακά προγράμματα. «Η Κύπρος πρέπει να προσέξει. Ο δρόμος δεν είναι ομαλός και χρειάζεται προσοχή. Τα κοινοβούλια δεν θα μείνουν σιωπηλά. Το επιχείρημα θα είναι ότι πάμε να σώσουμε έναν φορολογικό παράδεισο», αναφέρουν κοινοτικές πηγές.

Αυτό που έγινε με την Ελλάδα, με τα κοινοβούλια να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να εγκρίνουν αδιαμαρτύρητα τα διακρατικά δάνεια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επαναληφθεί στην περίπτωση της Κύπρου.
Εκτιμάται ότι τώρα θα μιλήσουν, έχοντας μάλιστα ως πρόσθετο επιχείρημα την ίδια την Ελλάδα, αυτή τη φορά ως παράδειγμα μιας χώρας που ματώνει για να πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή.

«Την ώρα που υπάρχουν λαοί που ματώνουν, γιατί να χρηματοδοτούμε φορολογικούς παραδείσους;», είναι ένα ερώτημα που ακούγεται όλο και πιο συχνά στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, αντανακλώντας τη συζήτηση στο εσωτερικό των κρατών-μελών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο Eurogroup η Γαλλία επιχείρησε να βάλει στο παιχνίδι της χρηματοδότησης του κυπριακού προγράμματος και τη Ρωσία, με το σκεπτικό ότι στις κυπριακές τράπεζες βρίσκονται κατατεθειμένα χρήματα Ρώσων πολιτών.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, έσπευσε να κλείσει το θέμα, δηλώνοντας ότι η Κύπρος έχει ήδη φτάσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη, και εκτίμησε ότι είναι απίθανο η Ρωσία να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σε βιώσιμα επίπεδα το δημόσιο χρέος
Δέσμευση για άλλα τρία «Μνημόνια»
Υφεσιακό αλλά αναγκαίο το Μνημόνιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση