ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σοβαρά επεισόδια έξω από τη Βουλή μεταξύ πολύτεκνων - Αστυνομίας

Κατάφεραν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα της Αστυνομίας - Πέταξαν πέτρες και αυγά

ΚΥΠΕ

Διαμαρτυρίες και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και την Τετάρτη έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα για ψήφιση των «μνημονιακών» νομοσχεδίων.

Μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, επιχειρώντας να σπάσουν την κεντρική γυάλινη πόρτα της Βουλής και να εισέλθουν στο κτίριο, συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας και πέταξαν πέτρες και αυγά στους υαλοπίνακες.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας κατάφεραν ωστόσο να απωθήσουν τους διαδηλωτές και να τους αποτρέψουν από το να εισέλθουν στο κτίριο.

Εκατοντάδες μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (ΠΟΠ) συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην πλατεία Στυλιανού Λένα παρά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς η Αστυνομία είχε αποκλείσει με κιγκλιδώματα και συρματόπλεγμα μέρος της Λεωφόρου Νεχρού που περνά μπροστά από το κτίριο της Βουλής. Οι διαδηλωτές, ωστόσο, μετά από μικροεπεισόδια κατάφεραν να παραμερίσουν τα κιγκλιδώματα και να κατευθυνθούν μπροστά από την κεντρική είσοδο της Βουλής, όπου κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «πετάχτε τα νομοσχέδια της ντροπής» και «κάτω τα χέρια από τη μάνα», ζητούσαν από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα νομοσχέδια που προνοούν κατάργηση του επιδόματος μάνας και μειώσεις στο επίδομα τέκνου και στη φοιτητική χορηγία και τους καλούσαν να βγουν έξω για να ακούσουν τις θέσεις της Οργάνωσης.

Μερικοί από τους διαδηλωτές πέταξαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια στο πεζοδρόμιο δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν κανένα στις προεδρικές εκλογές.

Απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές, ο Πρόεδρος της ΠΟΠ Παρασκευάς Σαμάρας είπε οι περικοπές που προνοούν τα μέτρα του Μνημονίου για τους πολύτεκνους θα αναγκάσουν τα παιδιά τους να μεταναστεύσουν, ενώ θα έχουν και δημογραφικές επιπτώσεις, καθώς οι νέοι θα οδηγηθούν σε άρνηση γάμου και τεκνογονίας. «Τρεις ή τέσσερις χιλιάδες μωρά δεν θα γεννηθούν και αυτό σημαίνει ένα νέο Ηρώδη. Αυτό υποθηκεύει το μέλλον της Κύπρου, οδηγεί σε μαρασμό το νησί μας και παράδοση σε ξένους», ανέφερε.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς τη βόρεια είσοδο της Βουλής, η οποία βρίσκεται εντός του Δημόσιου Κήπου και επιχείρησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο. Η αστυνομική δύναμη, η οποία δημιούργησε κλοιό έξω από όλες τις εισόδους της Βουλής κατάφερε να τους αποτρέψει. Μερικοί διαδηλωτές, ωστόσο, πέταξαν ξύλα και πέτρες στα παράθυρα της Βουλής.
Στο μεταξύ Βουλευτές, οι οποίοι προσέρχονταν στη Βουλή για τη συνεδρία της Ολομέλειας προπηλακίστηκαν από τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά των Βουλευτών, της Κυβέρνησης και των κομμάτων, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Στο χώρο έφτασαν μετά από μερική ώρα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Κύπρος Μιχαηλίδης. Ο Αρχηγός Αστυνομίας συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιούσαν εκείνη την ώρα οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ ακολούθως εξήλθε του κτιρίου και συνομίλησε με τους διαδηλωτές τους οποίους και παρακάλεσε να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο χωρίς παρεκτροπές. Ο Αρχηγός μετά από τη συνομιλία του με τους διαδηλωτές ζήτησε όπως μεταφερθεί εντός της Βουλής η έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι, όπως του μετέφεραν οι διαδηλωτές, Βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής προσέγγιζαν από εντός του κτιρίου τα παράθυρα παρακολουθώντας τους διαδηλωτές. 

Παράδοση υπομνήματος στον Ομήρου
Τριμελής αντιπροσωπεία των πολυτέκνων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στον οποίο και παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της ΠΟΠ.

Εκπρόσωπος της ΠΟΠ εξερχόμενος από τη συνάντηση είπε προς τους διαδηλωτές ότι  η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής όπως εξαιρεθεί από τα μέτρα τουλάχιστον το επίδομα μάνας, διότι όπως είπε για τα νομοσχέδια τα οποία σήμερα θα ψηφιστούν από τη Βουλή «δεν υπάρχει επιστροφή», με τον Πρόεδρο της Βουλής να απαντά, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα μεταφέρει τις θέσεις της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων στους αρχηγούς των κομμάτων.

Αμέσως μετά την ενημέρωση του εκπροσώπου τους, οι διαδηλωτές αντέδρασαν και επιχείρησαν εκ νέου να εισέλθουν στο κτίριο της Βουλής από την κεντρική είσοδο την οποία φρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι διαδηλωτές έσπασαν γλάστρες και πέταξαν αυγά στην πόρτα της κεντρικής εισόδου της Βουλής.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες ενισχύονταν διαρκώς από το πρωί όταν ξεκίνησε η διαμαρτυρία, κατάφεραν να τους απωθήσουν. Κατά τα επεισόδια σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ μια γυναίκα διαδηλωτής λιποθύμησε με αποτέλεσμα να κληθεί προσωπικό από τα εξωτερικά ιατρεία του παλιού νοσοκομείου για να της παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν στον χώρο κατέφτασε πορεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις περικοπές των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρίες που προνοεί το Μνημόνιο. Τα άτομα με αναπηρίες είχαν νωρίτερα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αντιπροσωπεία των ατόμων με αναπηρία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Χριστάκη Νικολαΐδη εισήλθε στο κτίριο της Βουλής για συνάντηση με τον πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου. Ωστόσο, μετά από 20 περίπου λεπτά η αντιπροσωπεία εξήλθε από τη Βουλή άπρακτη, καθώς όπως ανέφερε, ο κ. Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε να διακόψει τη συνεδρία της Ολομελείας η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη για να τους συναντήσει και τον παρέπεμψε στο Διευθυντή του Γραφείου του. Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η αντιπροσωπεία δεν δέχτηκε μια τέτοια διευθέτηση και ως εκ τούτου εξήλθε από τη Βουλή χωρίς να συναντηθεί με τον οποιονδήποτε.

Στο μεταξύ, οι πολύτεκνοι μετέφεραν τη διαμαρτυρία τους έξω από το Υπουργείο Εργασίας όπου, αφού φώναξαν συνθήματα διαλύθηκαν ειρηνικά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση