ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζει η ποινική έρευνα για τη Cyta

Το τουρκοκυπριακό τεμάχιο στη Δρομολαξιά, οι μίζες και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι καταγγελίες του επιχειρηματία κ. Χαράλαμπου Λιοτατή δεν έπεσαν στο κενό αλλά οδήγησαν άμεσα σε ποινική έρευνα μετά από διαταγή που έδωσε χθες η  Νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας στον Αρχηγό Αστυνομίας. Η υπόθεση φαίνεται να παίρνει τεράστιες διαστάσεις και αφορά επένδυση της Cyta σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο στη Δρομολαξιά.
 
Ο κ. Λιοτατής σε κατάθεσή του στην ερευνητική επιτροπής για την αγοραπωλησία τουρκοκυπριακών τεμαχίων από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta,  υποστήριξε ότι από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία μοιράστηκαν μίζες εκατομμυρίων σε πολιτικό πρόσωπο, σε κόμμα, αλλά και σε στελέχη συντεχνιών της Cyta, τους οποίους μάλιστα κατονόμασε. Δεν αποκλείεται μάλιστα σύντομα η αστυνομία να προχωρήσει και σε συλλήψεις των υπόπτων για την υπόθεση.

Οι ανακρίσεις αναμένεται να αρχίσουν άμεσα από αξιωματικό του ΤΑΕ Αρχηγείου της Αστυνομίας και θα αφορά όλους τους εμπλεκομένους στην πολύκροτη υπόθεση. Οι έρευνες θα φτάσουν μέχρι το Κτηματολόγιο αφού εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από τη σχετική αγοραπωλησία η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε χιλιάδες ευρώ από τα τέλη μεταβίβασης.  

Η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικεντρωθεί και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων της εταιρείας που αγόρασε το ακίνητο από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη του σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής του αξίας και το πώλησε στη συνέχεια στο Ταμείο Συντάξεων της Cyta σε τιμή δεκαπλάσια. Τα δικαστικά διατάγματα θα εξασφαλιστούν και για την αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών των διαφόρων προσώπων που κατονομάζονται από τον κ. Λιοτατή ότι πήραν μίζες.

Οι συντεχνίες της Cyta χαιρετίζουν την έναρξη ποινικής έρευνας
Οι συντεχνίες των εργαζομένων στην Cyta έχουν αποταθεί στα αρμόδια όργανα του κράτους για διορισμό ποινικών ανακριτών με απώτερο στόχο τη διερεύνηση της πιθανής ύπαρξης ποινικών αδικημάτων σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων.

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινής Δράσης των Συντεχνιών ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ-ΠΟΑΣ, ΑΣΕΤ-Cyta-ΠΟΑΣ, ΣΕΠ-ΑΤΗK, οι συντεχνίες χαιρετίζουν την άμεση ανταπόκριση της Γενικής Εισαγγελίας για έναρξη ποινικής έρευνας .

Παράλληλα, αναφέρουν ότι έχουν αποστείλει επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την οποία τον καλούν ενόψει της έναρξης της ποινικής διαδικασίας να ζητήσει τις παραιτήσεις του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να διευρύνει τους όρους εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής με στόχο να καλύψουν όλες τις επενδύσεις /χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Συντάξεων.

ΔΗΚΟ: Το μαχαίρι στο κόκαλο και για την υπόθεση της ΑΤΗΚ
"Το μαχαίρι μπορεί και πρέπει να φτάσει μέχρι το κόκαλο", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Άγγελος Βότσης, αναφερόμενος στη διερεύνηση της υπόθεσης αγοραπωλησίας τ/κ τεμαχίου από την ΑΤΗΚ, στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Βότσης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι η κάθαρση αποτελεί προαπαιτούμενο για ένα νέο ξεκίνημα, "κάτι άλλωστε που ζητά ο ίδιος ο λαός" και πως η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και τάχιστα, όπως και στις περιπτώσεις των τραπεζών, αλλά και άλλων υποθέσεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

"Επιπρόσθετα, έχουμε την άποψη ότι ως κράτος οφείλουμε να ζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων ή και υπηρεσιών, οι οποίες διερεύνησαν και διαλεύκαναν παρόμοιου είδους υποθέσεις σε άλλες χώρες", ανέφερε και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως οι εμπειρίες τους, η τεχνογνωσία και η εμπειρογνωμοσύνη τους θα υποβοηθήσουν τα μέγιστα στη γρήγορη διαλεύκανση των υποθέσεων και σε μια διάφανη και αποτελεσματική διαδικασία.

 Όσον αφορά την επέκταση του τουριστικού ωραρίου και τις ανησυχίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ σημείωσε πως η Υπουργός έχει δώσει διαβεβαιώσεις πως το μέτρο βρίσκεται σε δοκιμαστική βάση και θα αναλυθούν οι όποιες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις του," ώστε η οποιαδήποτε τελική απόφαση, να λαμβάνει υπόψη τόσο την ομαλή λειτουργία της αγοράς, όσο και τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο".

Τέλος, ο Άγγελος Βότσης αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής του Τομέα Ενέργειας του ΔΗΚΟ με τον Υπουργό Ενέργειας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή και το ίδιο το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τον Υπουργό στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση