ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Μοιχεία» για την Εκκλησία η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ολοκληρωμένη πρόταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου καλείται να καταθέσει το Υπουργείο Υγείας

ΚΥΠΕ

Προθεσμία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έδωσε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής στο αρμόδιο Υπουργείο, για να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Μ. Πάφου: Όχι στη διαδικασία της παρένθετης
Στο μεταξύ, η Εκκλησία, η οποία εκπροσωπήθηκε κατά τη συζήτηση από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, χαρακτηρίζει ως μοιχεία τη χρήση ωαρίων και σπερματοζωαρίων από άλλα άτομα, πέραν του ζευγαριού, για την απόκτηση παιδιών, αφού θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο τρίτο άτομο μπήκε στη σχέση του ζεύγους.

Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως η Εκκλησία απορρίπτει τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας, γιατί θεωρεί ότι αυτό το τρίτο πρόσωπο, λόγω της πολύμηνης κυοφορίας δυνατόν να συνδεθεί συναισθηματικά με το κυοφορούμενο και να αρνείται την παράδοση στους πραγματικούς γονείς.

Επίσης, είπε απορρίπτει τη γονιμοποίηση περισσοτέρων ωαρίων από όσα θα εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας, αφού πιθανή ανάγκη θανάτωσης κάποιων από αυτά ισοδυναμεί με φόνο.

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Πάφου εξέφρασε διαφωνία και για την κατάψυξη ωραρίων και την εμφύτευση τους σε μελλοντικό στάδιο, θέτοντας το ερώτημα, τι γίνεται αν πεθάνει η μητέρα.

«Η Εκκλησία», είπε, «δεν αποδέχεται ούτε τη χρησιμοποίηση από τη σύζυγο κατεψυγμένου σπέρματος συζύγου που έχει πεθάνει, γιατί το παιδί θα γεννηθεί ορφανό και θα υποστεί αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες».

Τέλος, είπε πως η Εκκλησία αποδέχεται μόνο την υιοθέτηση εμβρύων, υπό την προϋπόθεση η υιοθεσία να γίνει από παντρεμένα ζευγάρια.

Κ. Κωνσταντίνου: Ακόμα να καταθέσει νομοσχέδιο το Υπουργείο
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου, αφού υπενθύμισε ότι το ζήτημα συζητιέται από το 2005, ανέφερε ότι δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις, παρά τα χρονοδιαγράμματα και παρά την παράταση χρόνου που δόθηκε στο Υπουργείο το οποίο είχε υποσχεθεί ότι πριν τις θερινές διακοπές θα κατέθετε νομοσχέδιο, «δυστυχώς και πάλι βρεθήκαμε σε μια από τα ίδια».

«Παρά το ότι είχαν δώσει υποσχέσεις ότι θα είχαν διαβουλευθεί με τη νομική υπηρεσία και με άλλους εμπλεκόμενους, δεν ήταν έτοιμο το Υπουργείο να έχει ολοκληρωμένη πρόταση για κατάθεση, δώσαμε μια τελευταία ευκαιρία μέχρι και τις 15 του Νιόβρη, με πολύ επιτακτική  αλλά και ξεκάθαρη πλέον θέση, ότι δεν πάει άλλο», είπε.
 
Ο κ. Κωνσταντίνου συνέχισε λέγοντας ότι είναι θέμα το οποίο χρονίζει και για το οποίο η ίδια η κοινωνία επιζητεί και θέλει ρύθμιση και κάλεσε το Υπουργείο να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. 

Σε ερώτηση για τις θέσεις της Εκκλησίας, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η Εκκλησία διά του Μητροπολίτη Πάφου εξέφρασε κάποιες απόψεις, «οι οποίες στηρίζονται στα της θρησκείας, στους κανόνες της Αγίας Γραφής και στα θέσμια που ακολουθούνται από πλευράς της Εκκλησίας».

«Είναι απόψεις και θέσεις τις οποίες εμείς ακούσαμε, μπορεί να διαφωνούμε, μπορεί να συμφωνούμε σε κάποια σημεία, εμείς είχαμε την υποχρέωση να ακούσουμε και αυτό πράξαμε», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η κάθε άποψη είναι σεβαστή.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι χρονολογείται η ρύθμιση αυτού του ζητήματος και η Επιτροπή αναμένει να κατατεθεί το νομοσχέδιο στο Υπουργικό και μετά στη Βουλή για συζήτηση.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει ένας σημαντικός κοινωνικός διάλογος, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και σημαντικό ζήτημα και διέπει το θέμα της τεκνοποίησης σε ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά. 

«Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, σήμερα ακούσαμε και τις θέσεις της Εκκλησίας , όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, εκεί θα τοποθετηθούμε και θα ακουστούν απόψεις και κοινωνικά σύνολα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις», ανέφερε.

Προβλήματα και ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λάρνακας
Στο μεταξύ κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας συζητήθηκαν, επίσης, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου, με τα μέλη της Επιτροπής να κάνουν λόγο για άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως οι ασθενείς του Νοσοκομείου Λάρνακας αυξάνονται ραγδαία ένεκα της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, λόγω του ότι γειτονεύει με το αεροδρόμιο, υπάρχει κρίση στη Μ. Αναστολή και μπορεί μέσω του λιμανιού Λάρνακας να υπάρξει υποδοχή ανθρώπων που μετακινούνται από τη Μ. Ανατολή, καθώς επίσης είναι ένα νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά σε πετρελαιοδεξαμενές και που χρήζει αναβάθμισης.

Αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών για την καινούργια πτέρυγα του νοσοκομείου, λέγοντας ότι η ολοκλήρωση της θα γίνει το 2016.

Ανέφερε πως μόνο από τις συγκεκριμένες εργασίες οι υποδομές του νοσοκομείου θα αναβαθμιστούν, ωστόσο, πρόσθεσε πως σήμερα και μέχρι το 2016 υπάρχουν σημαντικά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν.

«Δεν μπορεί ένα νοσοκομείο που λέει ότι έχει εντατική να μην έχει εντατικολόγο, δεν μπορεί να μην έχει αναισθησιολόγους και δεν γίνεται να μην έχουμε δει ογκολόγο στη Λάρνακα από τον Ιούλιο. Είναι σημαντικές οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό παρόλη την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς», είπε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως η υγεία έχει γονατίσει με την εφαρμογή του μνημονίου και παρατηρούνται ελλείψεις όχι μόνο στο νοσοκομείο Λάρνακας, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία, τόσο σε επίπεδο γιατρών όσο και σε επίπεδο νοσηλευτών.

Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνονται προσλήψεις, να ανοίγονται θέσεις, να συζητούμε για υφυπουργεία σήμερα, για δαπάνες σε άλλους τομείς «όταν η υγεία έχει γονατίσει», προσθέτοντας ότι είναι ύψιστη υποχρέωσή μας πρώτα να καλύψουμε τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας γιατί εκεί διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. 

«Δεν μπορούμε μέχρι σήμερα να έχουμε μη στελεχωμένους τους σταθμούς ασθενοφόρων, δεν μπορεί να ακούμε ότι στο Νοσοκομείο Λάρνακας δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου και ενώ υπάρχουν 49 άτομα εκπαιδευμένοι για τη δουλειά αυτή να μην μπορούν να πληρώσουν τη θέση», ανέφερε.

Η κ. Χαραλαμπίδου μίλησε για ασυνεννοησία μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Υπουργείου Εργασίας, λέγοντας ότι όταν καλείται το Εργασίας να στείλει για πρόσληψη στο Υγείας, παίρνει από καταλόγους ανέργων και επειδή οι διασώστες -οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί με έξοδα του κράτους για να στελεχώσουν τους σταθμούς των ασθενοφόρων- δεν είναι στον κατάλογο αυτό γιατί προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, δημιουργείται πρόβλημα και άρα απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, ο εκπρόσωπος των νοσηλευτικών υπηρεσιών χαρακτήρισε έγκλημα τη μη πρόσληψη αυτών των ανθρώπων και την μη αξιοποίησή τους στον τομέα της υγείας.

«Το Υγείας εκλιπαρεί για την πρόσληψή τους και για στελέχωση των τεσσάρων σταθμών ασθενοφόρων αλλά πρέπει να πάρει απόφαση το Εργασίας με το Οικονομικών προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Νοσοκομείου Λάρνακας και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις όσον αφορά το νοσοκομείο Λάρνακας κυρίως σε ειδικότητες ιατρών, όπως δεν υπάρχει ογκολόγος, αγγειοχειρούργος και  εντατικολόγος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις λίστες αναμονής όσον αφορά τις εξετάσεις μαγνητικού τομογράφου (MRI) και υποχρεωτικά οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται στο ΓΝΛ και να πάρουν σειρά.

Ωστόσο, είπε ότι μετά από επιμονή των μελών της Επιτροπής μια φορά την εβδομάδα θα έρχεται στη Λάρνακα ογκολόγος και θα εξετάζει ασθενείς.

Όσον αφορά τον μαγνητικό τομογράφο, ο κ. Προκοπίου είπε πως άρχισε και εφαρμόζεται η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και θα ήταν καλό οι ασθενείς, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για το MRI να αποταθούν στο νοσοκομείο Λάρνακας για να τους δώσει και τα τηλέφωνα της εταιρείας που θα κάνει αυτές τις εξετάσεις.

«Πρέπει να αποταθούν γιατί οι πλείστοι περιμένουν σειρά εδώ και οκτώ μήνες, για να κάνουν MRI», είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση