ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σαμαράς: Χάσαμε έναν μεγάλο Έλληνα

Τα διεθνή συλληπητήρια για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο συλληπητήριο μήνυμά του στον πρώην Πρόεδρο.

Η δήλωση Σαμαρά:
«Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. Μετείχε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 και βρέθηκε στις επάλξεις ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Διέθετε σύνεση και τόλμη, διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό.Υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του.Εκφράζω βαθειά συγκίνηση για το θάνατό του και ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς του».

Joseph Daul: Μεγάλος Πολιτικός, Μεγάλος Ευρωπαίος ο Γλαύκος Κληρίδης
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Joseph Daul, με ανακοίνωσή του αποτίει φόρο τιμής στον πρώην Πρόεδρο Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκο Κληρίδη, αναφέροντας ότι ήταν ένας μεγάλος πολιτικός και ένας μεγάλος Ευρωπαίος.

«Είναι με μεγάλη θλίψη που έχω μάθει το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη», ανέφερε.

«Ο ιδρυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού εξελέγη πρόεδρος της Κύπρου το 1993 με ένα στόχο στο μυαλό: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο  Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και καταλάβαινε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν θα ήταν μόνο μια άγκυρα σταθερότητας για την Κύπρο, αλλά ότι θα προωθούσε επίσης τη διαδικασία επανένωσης του νησιού και τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Χάρη στην πολιτική ικανότητα του Κληρίδη, η Κύπρος εντάχθηκε τελικά στην ΕΕ το 2004», ανέφερε.

Προσθέτει ότι, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς προεδρίας του Γλαύκου Κληρίδη, ο ΔΗΣΥ έγινε μέλος του ΕΛΚ και ο Γλαύκος Κληρίδης συμμετείχε ενεργά και τακτικά στις Συνόδους Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΕΛΚ.

Αναφέρει επίσης ότι ίδρυσε το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, το οποίο ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες προβληματισμού που εντάχθηκε στο «Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών» του ΕΛΚ.

«Εκ μέρους ολόκληρης της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους Κύπριους», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΕΛΚ.

Κ. Παπούλιας: Η παρουσία και ο λόγος του θα λείψουν
"Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους", αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

"Έφυγε σε μια στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο. Η συγκυρία αυτή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο. Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν. Έφυγε μια ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του Κύπρου", αναφέρει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους δικούς του ανθρώπους.

Μεϊμαράκης: «Πενθεί ολόκληρος ο Ελληνισμός»
«Αποχαιρετάμε σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητα του κυπριακού ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων του» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πληροφορούμενος την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης που διακρίθηκε σε σκληρές εποχές για το σθένος και την πολιτική του οξύνοια, αλλά και για τις  διπλωματικές του ικανότητες με τις οποίες εκπροσώπησε πολλές φορές την ε/κ πλευρά στις δύσκολες συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω την οδύνη μας και τα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους του και βεβαίως προς τον κυπριακό λαό που πενθεί σήμερα, όπως και ολόκληρος ο ελληνισμός απανταχού», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Βενιζέλος: O Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί μια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο
O Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί μια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο, δήλωσε ο Έλληνας αντιπρόεδρος για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Δήλωση Αντιπροέδρου της ελληνικής Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

«O Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί μια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο. Η ζωή του είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτική ιστορία της Κύπρου. Εργάστηκε ακάματα για την επίλυση του Κυπριακού από διάφορες θέσεις. Κατά την θητεία του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προετοίμασε και οδήγησε την Κύπρο στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να δει την Κύπρο ενωμένη, καθώς πέθανε την ημέρα συμπλήρωσης τριάντα ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, αλλά και προς όλο τον Κυπριακό λαό, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη είναι να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Μια λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν σε ένα περιβάλλον θεσμικά δίκαιο, ευρωπαϊκό, σταθερό και λειτουργικό. Σε μία χώρα μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Σε μία χώρα που ξαναβρίσκει τον δυναμικό οικονομικό ρόλο της στην ανατολική Μεσόγειο και γίνεται πεδίο ευημερίας και προκοπής για όλους τους πολίτες της». 


ΔΗΜΑΡ: Eυπατρίδης πολιτικός

«Μια σπουδαία προσωπικότητα της Κύπρου, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γλαύκος Κληρίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Προστίθεται ότι η ΔΗΜΑΡ «αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τη σημαντική συμβολή του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια».


Γ. Αρσένης: Mεγάλο ιστορικό πρόσωπο

«Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένα μεγάλο ιστορικό πρόσωπο με σημαντική προσφορά στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Είχα προσωπικά συνεργαστεί και συνδεθεί μαζί του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1993-1996 για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου που είχε την αμέριστη συμπαράστασή του. 

Τα πλέον ειλικρινή και θερμα μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

ΠΣΕΚΑ: «Αληθινός πατριώτης» ο Γλαύκος Κληρίδης
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ περιέγραψε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως «αληθινό πατριώτη και ήρωα πολέμου».

Με ανακοίνωση η ΠΣΕΚΑ εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρώην Προέδρου.

«Ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν ένας αληθινός πατριώτης και ήρωας πολέμου» δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

«Το ίδιο πνεύμα του ήρωα και του πρωτοπόρου αντικατοπτριζόταν στη διακυβέρνησή του» αναφέρει.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ και την τοποθέτησε σε στρατηγική θέση.

Σημειώνει, τέλος, ότι η αγάπη του για την Κύπρο, η εξυπνάδα και το χιούμορ του θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην ιστορία της Κύπρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση