ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωτοφανής στήριξη από Λονδίνο

Λύθηκε πρόβλημα 53 χρονών για τη γη στις Βάσεις - «Μία Κυριαρχία», είπε και ο Κάμερον

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Λονδίνο εμφανίζεται στο πλευρό των προσπαθειών της ε/κ πλευράς για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος υιοθετώντας ξεκάθαρα τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νίκος Αναστασιάδης για το Κοινό Ανακοινωθέν, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε παράλληλα, ως επίδειξη βούλησης ενίσχυσης των σχέσεων του με την Κύπρο, στην επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών, αυτό της ανάπτυξης των περιουσιών των ε/κ που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Η Συμφωνία Λονδίνου – Λευκωσίας για τερματισμό του εμπάργκο ανάπτυξης της γης που βρίσκεται εντός των ορίων των Βάσεων (190 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 78% της γης των Βάσεων), χαρακτηρίζεται ως «ιστορική» αφού αυτό το πρόβλημα ήταν από το 1960 με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις 15 Ιανουαρίου 2014 θεωρείται λήξαν, με τους ιδιοκτήτες της γης να μπορούν πλέον να αναπτύξουν τη γη τους (διαβάστε τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας καθώς και ποιοι τρεις Δήμοι και 16 Κοινότητες επωφελούνται από την Συμφωνία εδώ).

Η κίνηση αυτή του Λονδίνου, ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως «άκρως σημαντική και πρωτοφανής», αποδεικνύοντας η Μεγάλη Βρετανία εμπράκτως τη βούλησή της για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. 
    
Στήριξη στο Κυπριακό
Το Λονδίνο, προχώρησε παράλληλα και σε μια άλλη κίνηση, ιδιαίτερα σημαντική και η οποία για πρώτη φορά γίνεται με αυτό τον ξεκάθαρο τρόπο. Η κίνηση αυτή αφορά τη στήριξη της Βρετανίας, δια στόματος μάλιστα του Βρετανού Πρωθυπουργού, στο κυπριακό, με τους Βρετανούς να υιοθετούν πλήρως και χωρίς περιστροφές την απαίτηση του Νίκου Αναστασιάδη για ξεκάθαρη βάση στη λύση του κυπριακού, η οποία θα περιλαμβάνει Μία Κυριαρχία, Μια Διεθνή Προσωπικότητα, Μια Ιθαγένεια.

Για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία, το Λονδίνο προχωρά σε μια τέτοια κίνηση και αυτό φαίνεται να συντέλεσε και το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, πιστώνεται από τους Βρετανούς αλλά και από το Διεθνή Παράγοντα ευρύτερα, για πραγματική βούληση για επίλυση του κυπριακού, μιας και ο ίδιος διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία, ότι εμφανίστηκε να τοποθετείται θετικά στο προηγούμενο Σχέδιο Λύσης του κυπριακού.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία μέχρι σήμερα κινείτο συνήθως, σε δηλώσεις της για το κυπριακό, στα πλαίσια της «εποικοδομητικής ασάφειας» ώστε να μην προκαλεί είτε τη μια είτε την άλλη πλευρά, κάτι που αυτό τώρα αλλάζει, με το Λονδίνο να συμπορεύεται πλήρως με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ως προς το ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών (διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες της Δήλωσης Κύπρου – Μεγάλης Βρετανίας για το κυπριακό)

Στο μεταξύ, το Λονδίνο εμφανίζεται θετικό και στο θέμα των υδρογονανθράκων με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να δηλώνει πως θα ήταν ευτυχής εάν εταιρείες βρετανικών συμφερόντων εμπλακούν τόσο στην αναζήτηση υδρογονανθράκων όσο και στις επενδύσεις για τις υποδομές αξιοποίησης των όποιων κοιτασμάτων. Το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας κ. Μάικλ Φάλον.

Πάντως θα ήταν παράλειψη εάν δεν σημειωθεί η θετικότατη συμβολή του Υπάτου Αρμοστή του Η.Β. στη Λευκωσία, Matthew Kidd (John Christopher William), ο οποίος φαίνεται πως κινούμενος στο παρασκήνιο και αθόρυβα προετοίμασε τις συμφωνίες αυτές, προτρέποντας το Λονδίνο να προχωρήσει σε αυτά τα σημαντικά βήματα, δείχνοντας τις φιλικές του προθέσεις προς τη Λευκωσία.  

Ερτουγ: Take it or leave it
Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, στη Λευκωσία, η τ/κ πλευρά εμφανίστηκε εκ νέου αδιάλλακτη, με τον Οσμάν Ερτούγ να διαμηνύει στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον οποίο συναντήθηκε, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στις αλλαγές που πρότεινε η ίδια στην πρόταση της ε/κ πλευράς, και πως την τελευταία της λέξη την είπε στις 18 Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή κατάθεσε τα δικά της σημεία στην πρόταση για το Κοινό Ανακοινωθέν. Τα οποία, ως γνωστόν χαρακτηρίστηκαν «άκρως απαράδεκτα» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχείρησε εκ νέου να «ανατινάξει» την πρόνοια για «Μία Κυριαρχία».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε και με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, στον οποίο ουσιαστικά μετέφερε τις θέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς.    

Ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο την Παρασκευή, οπόταν και δεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επιστρέφει το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ο Α. Ντάουνερ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα καθώς και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στο κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Βρετανία στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση