ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αριστοτέλης»: Αγωγή συκοφαντικής δυσφήμισης προς τη Γ. Ελέγκτρια

Από την ομάδα Ανάπτυξης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ομάδα Ανάπτυξης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης» μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση του πορίσματος της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, είναι αποφασισμένη να καταθέσει εναντίον της αγωγή συκοφαντικής δυσφήμισης
 
«Η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας είναι διάσπαρτη από ανακρίβειες και προχειρότητες, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή στον θεσμό που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Έχουν δοθεί ήδη οδηγίες στους νομικούς μας συμβούλους ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικά εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και ειδικότερα εναντίον της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας, κυρίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για συκοφαντική δυσφήμιση και επιζήμια ψευδολογία.

Ειδικότερα:
1.Στην παράγραφο 4 εδάφιο (α)  η έκθεση υπονοεί δίχως την ελάχιστη τεκμηρίωση την «προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας μας».

2. Δεν υπάρχει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης» κανένα βιβλίο εξ Ελλάδος, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και αν η κυρία Γιωρκάτζη επιτελούσε με επιμέλεια την έρευνά της, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλα τα εξ Ελλάδος βιβλία υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση από όλους και σε μορφή που μπορούν να τύχουν επεξεργασίας. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε και πάλι να ζητήσει νομική γνωμάτευση πριν καταφύγει σε εύκολα συμπεράσματα.

3. Στο ίδιο πλαίσιο, η έκθεση -τεχνηέντως- αποφεύγει ν’ αναφέρει ότι η πιστοποίηση δεν φέρει καμία αποκλειστική χρήση και ότι αποτελεί απλά ένα  προαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο.

4. Ουδέποτε ζητήθηκαν οι θέσεις της εταιρείας μας όπως καθηκόντως όφειλε να πράξει η κυρία Γιωρκάτζη, αν ήθελε να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και να σχηματίσει σωστή εικόνα του υπό εξέταση αντικειμένου,  αποφεύγοντας τις εικασίες στην έκθεσή της.

5. Τέλος, θα περιμέναμε από τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας να μην υιοθετεί δημοσιεύματα που έχουν ως στόχο την εκδοτική αντιπαράθεση αλλά να προβαίνει σε ουσιαστικό έλεγχο και να μην αναφέρεται σε εταιρείες που δεν υπάρχουν: Η SQUARE LAB είναι εμπορική επωνυμία και όχι εταιρεία.

Κλείνοντας, ευχή μας είναι να εγκύψει ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή με τον ίδιο ζήλο και μέσα στα πλαίσια που ξεκάθαρα ορίζει και το Σύνταγμα, σε σοβαρότερα θέματα στα οποία δεσπόζει η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αποφεύγοντας παράλληλα τα όποια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με σκοπό να καταστεί, αρεστός σε ορισμένους. Ελπίζουμε δε παράλληλα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να μην οδηγήσουν σε αποθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα για συνεργασία με το δημόσιο, μια συνεργασία που έχει ως στόχο την άμβλυνση των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στην κυπριακή κοινωνία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης» θα συνεχίσει την προσπάθειά της με νέες αναβαθμίσεις που μετουσιώνεται στο να προσφέρει στα παιδιά μας καλύτερη παιδεία. Τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο»


Κενεβέζος: Θα μελετήσω με προσοχή τις διαδικασίες
Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος εξέδωσε ανακοίνωση για τη σημερινή επιστολή της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας προς την Βουλευτή Λευκωσίας του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, την οποία του έχει αποστείλει υπό την μορφή κοινοποίησης, επισημαίνοντας ότι

«Από το πόρισμα της Γενικής Ελέγκτριας και τις αναφορές στις διαδικασίες που θεσμοθετήσαμε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναδεικνύεται αφενός η γραφειοκρατία που περιβάλλει τη δημόσια υπηρεσία και αφετέρου η μη αξιοποίηση καινοτόμων εισηγήσεων και λύσεων που να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Όσον αφορά στις διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, προτίθεμαι να τις μελετήσω με πολλή προσοχή και εκεί όπου στοιχειοθετείται δικαιολογημένη υποχρέωση μας για τελειοποίηση των διαδικασιών θα το πράξω. Με αφορμή την παρούσα, σημειώνω ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας μελέτα ήδη τις άλλες προτάσεις που έχει στα χέρια της και καλώ όλους όσοι έχουν προτάσεις και εισηγήσεις να τις καταθέσουν στην Επιτροπή αυτή.

Παραλάβαμε τον περασμένο Μάρτη μια Παιδεία στον πάτο, μια Παιδεία χωρίς στρατηγική και όραμα. Παραλάβαμε ένα Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο οποίο οι στρεβλώσεις και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος οδήγησαν στην αναντιστοιχία δαπανών και μαθησιακών αποτελεσμάτων. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι οι διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας ξεκαθαρίζουν ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε διαδικασία για αξιολόγηση προτάσεων που αφορούν στις Νέες Τεχνολογίες, ότι το κράτος στην περίπτωση αυτή δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ και ότι τα πνευματικά δικαιώματα που αφορούν στα βιβλία μας έχουν προστατευθεί.

Η προσήλωση της παρούσας κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της Παιδείας είναι δεδομένη. Η εισαγωγή Νέων ή και Προηγμένων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση αποτελεί στρατηγικό σημείο προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού αυτού. Πολιτικές που μας έστειλαν στον ευρωπαϊκό πάτο των μαθησιακών αποτελεσμάτων δεν μπορούν να μας αφήσουν καθηλωμένους και στα επόμενα χρόνια. Σε αυτό είμαι κάθετος και θα επιμείνω.

Σημειώνω πως η υποχρέωση όλων μας να θωρακίζουμε το σοβαρό θεσμό του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας δεν μου επιτρέπει να προχωρήσω  σε παράθεση σειράς και σωρείας διαπιστώσεων, οι οποίες είναι άκρως υποκειμενικές και με βρίσκουν να διαφωνώ έντονα. Επαναλαμβάνω τον απόλυτο σεβασμό μου στο θεσμό» κλείνει την ανακοίνωση ο υπουργός 


Χαραλαμπίδου: Η Έκθεση δικαιώνει τις ανησυχίες μας 
Δήλωση έκανε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας  σχετικά με την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης»¨«Έχουμε πάρει σήμερα την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας σε σχέση με τη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ‘Αριστοτέλης’. Η Έκθεση δικαιώνει πλήρως τις ανησυχίες μας ως προς τις μεθοδευμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Η έκθεση αφήνει εντελώς εκτεθειμένο τον Υπουργό Παιδείας.
 
Σημαντική είναι η αναφορά της Γενικής Ελέγκτριας ως προς τον «χαμένο» φάκελο. Επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση «δεν είχε αναφερθεί στους εκπροσώπους της κατά τους επιτόπου ελέγχους η απώλεια οποιουδήποτε σχετικού φακέλου ή εγγράφου, κάτι το οποίο δηλώθηκε από τον Υπουργό την επομένη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου».

Ως κόμμα θα μελετήσουμε ενδελεχώς την έκθεση και θα αποφασίσουμε περαιτέρω ενέργειες. Εισήγηση δική μου είναι όπως η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας μαζί με τα πρακτικά της Επιτροπής Ελέγχου προωθηθούν άμεσα στον Γενικό Εισαγγελέα»


Διαβάστε το αντίγραφο της Έκθεσης  της Γενικής Ελέγκτριας ΕΔΩ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση