ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιδιότυπο δημοψήφισμα για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Κρίσιμο πολιτικό τεστ για τα δύο μεγάλα κόμματα οι ευρωεκλογές του Μαΐου.

Από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινή στόχευση κατέρχονται στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου τα δύο μεγάλα κόμματα, στην πρώτη αναμέτρηση μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου χρόνου. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επενδύουν τα μέγιστα στην εκλογική διαδικασία, γιατί θα είναι το πρώτο τεστ που βρίσκει και τα δύο κόμματα με αλλαγές στην κορυφή της ηγετικής τους πυραμίδας. Πινδάρου και Εζεκία Παπαϊωάννου διεκδικούν τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά για τους δικούς τους εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό η εκλογική διαδικασία θεωρείται μία καλή ευκαιρία για ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του κόμματος, ώστε να σταλεί το μήνυμα, εντός αλλά και εκτός Κύπρου, ότι ο λαός επικυρώνει την προσπάθεια για ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κάτι που κατά την ηγεσία του κόμματος θα φέρει την έξοδο από την οικονομική στενωπό, μέσα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν έναντι των διεθνών δανειστών μας. Σε καμιά περίπτωση ο ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί η αναμέτρηση του Μαΐου να ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, γιατί επικοινωνιακά κάτι τέτοιο θα παγιδεύσει το κόμμα στην αντιμνημονιακή ρητορική. «Είναι μία ευκαιρία για τον κυρίαρχο λαό, τους πολίτες, να στείλουν το μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στην Ευρώπη ότι επικροτούν την αξιοπιστία και ότι επιβραβεύουν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. «Το δίλημμα σ’ αυτές τις εκλογές δεν είναι η ενίσχυση των κομμάτων αλλά κατά πόσον είμαστε αποφασισμένοι ως λαός να προχωρήσουμε προς τα εμπρός ή να βυθιστούμε στον γκρεμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό οι διαδικασίες για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου έχουν ολοκληρωθεί κατά τα 5/6 και μοναδική εκκρεμότητα απομένει ο κατ’ επιλογήν υποψήφιος που θα ορίσει ο πρόεδρος της παράταξης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει καταλήξει στο όνομα της προσωπικότητας που θα ενισχύσει το ψηφοδέλτιο, αφού ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έφερε ανατροπή στους σχεδιασμούς. Ο κατ’ επιλογήν υποψήφιος θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο 22 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου, το οποίο και θα επικυρώσει το ψηφοδέλτιο.

Στην ΑΚΕΛική όχθη τα πράγματα πήραν από την Παρασκευή τον δρόμο τους, μετά την επικύρωση του ψηφοδελτίου από την Κεντρική Επιτροπή, με την οποία ολοκληρώθηκε ο εσωκομματικός διάλογος για την εξάδα με την οποία θα δοθεί η μάχη των ευρωεκλογών, η πρώτη μετά τις αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα του ΑΚΕΛ. Το γεγονός αυτό καθιστά την εκλογική αναμέτρηση ως βαρόμετρο για το πρώην κυβερνών κόμμα, το οποίο θέλει διακαώς να βγει ενισχυμένο, με ζητούμενο τη διατήρηση των δύο εδρών που έχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κυριάρχησε η θέση ότι υπό τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν για το κόμμα της αντιπολίτευσης, η μάχη θα πρέπει να δοθεί με στελέχη της πρώτης γραμμής, όπως είναι ο επί σειρά ετών βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, ο Νεοκλής Συλικιώτης, πρώην υπουργός και μέλος της Γραμματείας του κόμματος, και ο νυν ευρωβουλευτής, Τάκης Χατζηγεωργίου. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν η Βέρα Πολυκάρπου, στέλεχος του κόμματος, Πολιτικός Σύμβουλος στην Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, ο οικονομολόγος Χάρης Πολυκάρπου, της νέας γενιάς των στελεχών του κόμματος με επίσης εμπειρία στα ευρωπαϊκά δρώμενα και ο λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης, η εξωκομματική παρουσία στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Η εκλογή των έξι υποψηφίων, τους οποίους παρουσίασε χθες ο γ.γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, έγινε με μυστική ψηφοφορία, αφού προηγήθηκε εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο ιεράρχησε τις προτεραιότητες του κόμματος, χωρίς ωστόσο να προτείνει ονόματα. Η εισήγηση του ΠΓ κινήθηκε στη λογική της αντιπροσώπευσης με στελέχη του κόμματος, την παρουσία γυναίκας υποψηφίου και νέων ανθρώπων. Στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε για τη συμμετοχή Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ αναφέρθηκαν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά ενός εγχειρήματος, με τις πολιτικές επιφυλάξεις να είναι περισσότερες, λόγω του γεγονότος ότι τα τ/κ κόμματα με τα οποία το ΑΚΕΛ διατηρεί δεσμούς αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ ρίχνεται στη μάχη των ευρωεκλογών με ζητούμενο την ενίσχυση της εκλογικής του δύναμης ώστε να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, με ισχυρό λόγο στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, το Κυπριακό και την οικονομία. Το ΑΚΕΛ θα εστιάσει την εκστρατεία του καταγγέλλοντας την πολιτική της λιτότητας, προτάσσοντας την ανάγκη για ανθρωποκεντρική κατεύθυνση του κράτους πρόνοιας.

Κλείνει ο κατάλογος στις 2 Απριλίου
Στις 2 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, υπενθυμίζει η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας ηλικίας 18 χρονών και άνω, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο και οι πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επιθυμούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των Κυπρίων Ευρωβουλευτών. Για σκοπούς των Ευρωεκλογών δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο έχουν και οι νέοι που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και την 25η Μαΐου 2014, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Η αίτηση στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί προηγουμένως και οπωσδήποτε το αργότερο μέχρι τις 2 Απριλίου. Μετά τις 2 Απριλίου καμία νέα εγγραφή ή και αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό κατάλογο. Έντυπα αιτήσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, από την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.moi.gov.cy.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση