ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μάγευμα» στα Ταμπούρια

Είναι φιλόξενο, μοντέρνο, φευγάτο, θα έρθεις και με τα πεθερικά σου, και με την παρέα σου.

Kathimerini.gr

Κείμενο ΆΓΓΕΛΟΣ ΡΕΝΤΟΥΛΑΣ
 
Η θέση Στα Ταμπούρια, στον Πειραιά, Φωτίου Κορυτσάς και Σπάρτης, μερικά στενά πιο πάνω από την ακτή Κονδύλη, τον λιμανίσιο δρόμο όπως στρίβεις μετά τον ηλεκτρικό και τον προαστιακό. Ησυχη, residential γειτονιά, χωρίς άλλα μαγαζιά και φασαρία. Υποψιάζομαι ότι το μαγαζί θα γίνει -αν δεν έχει ήδη γίνει- το γαστρονομικο χιτάκι της περιοχής. Προσέξτε, αν χρησιμοποιήσετε το χάρτη του κινητού σας, μη σας βγάλει -όπως εμάς- στην άλλη Κορυτσάς που είναι αρκετά πιο πάνω, στην Αμφιάλη.
 
Η ατμόσφαιρα Εχουμε και λέμε: δάπεδο σκακιέρα, βιομηχανικό ταβάνι, μια τεράστια ανάγλυφη κατασκευή από ξύλο στον ένα τοίχο με ράφια φορτωμένα vintage διακοσμητικά, ένα περίεργο χρώμα στον άλλο μεγάλο τοίχο, κάτι ανάμεσα σε πετρόλ και λαδοκυπαρισσί, λευκές τούβλινες κολόνες, ταβερνοκαρέκλες άσπρες, μαύρες, κόκκινες, σέσουλες και μπουκάλια φωτιστικά και άλλα πολλά ετερόκλητα στοιχεία. Θα μπορούσες να το πεις κιτς, αλλά δεν είναι. Θα μπορούσες να το περιγράψεις αορίστως «νεοταβερνέ» και θα έπεφτες μέσα, όμως έχει τελικώς γούστο ιδιάζον. Είναι φιλόξενο, μοντέρνο, φευγάτο, θα έρθεις και με τα πεθερικά σου, και με την παρέα σου. Στο βάθος η μισάνοιχτη κουζίνα όπου μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην καρδιά του μαγαζιού. Οι μεγάλες τζαμαρίες προσφέρουν άπλετο φως στο χώρο την ημέρα, ενώ τα βράδια «λειτουργούν» σαν οθόνες απ’ όπου ρουφάς λαίμαργα εικόνες γειτονιάς. Εδώ Πειραιάς, λέμε.
 
Το φαγητό Το ετερόκλητον του χώρου περνά και στο φαγητό. Μοντέρνα ψησταριά θα μπορούσες να περιγράψεις με συντομία το «θέμα» του μαγαζιού, όμως και πάλι κάπως θα το αδικούσες. Εξηγούμαι: πόσες ψητουδερί ξέρετε που σερβίρουν σολομό τατάκι με σος μουστάρδας; Πουγκάκια γαρίδας; Ταλιάτα medium rare, φετάκια από χοιρινό ρολό με κρούστα μυρωδικών πάνω σε πουρέ πατάτας, σκιουφιχτά ζυμαρικά με κοτόπουλο και φασκόμηλο; Όχι πολλές, είμαι σίγουρος. Τα υπόλοιπα του μενού είναι πιο... ψητοπωλείου, όμως και αυτά έχουν το κατιτίς τους: μαριναρίσματα, σωστά ψησίματα, χειροποίητες σάλτσες, ιδέες, μπόλικες ιδέες.
 
Η χωριάτικη έρχεται μέσα σε φρυγανισμένο καρβελάκι (εμπνευσμένο αν και ενίσταμαι στη χρήση εξωεποχικών λαχανικών), ενώ το τέλεια μαριναρισμένο και θαυμάσια ψημένο κοντοσούβλι (χοιρινό και κοτόπουλο) έρχεται σε σούβλα ακουμπισμένη σε δύο μεταλλικά στηρίγματα - στην ξύλινη βάση έχει τηγανητές πατάτες, κρεμμυδομαϊντανά, πιτούλες, ένα κουβαδάκι με σος γιαουρτιού και ένα ποτιστηράκι με χειροποίητη, πικάντικη ντοματόσαλτσα!
 
Λιγότερο επιτυχημένο βρήκα το μιλφέιγ λουκάνικου, λόγω του παραπανίσιου λίπους (λουκάνικο, λιωμένα τυριά, τηγανητό φύλλο), ενώ αντιθέτως τα τηγανητά πουγκάκια με διάφορες γεμίσεις (παστουρμά, κοτόπουλο, γαρίδας) ήταν λεπτοκαμωμένα και ελαφροτηγανισμένα. Οι σαλάτες; Σαλατάρες, κανονικά γεύματα οι πρωτεϊνούχες - τέλεια η πράσινη με το ζουμερό κοτοφιλέτο, το μπέικον και την παρμεζάνα. Γενικά πάντως, μεζέδες και κύρια μοσχοβολούν καλή πρώτη ύλη. Αυτό είναι ένα από τα ατού του μαγαζιού: η οικογένεια διατηρεί κρεοπωλείο, επομένως τα καλά κρεατικά είναι εξασφαλισμένα, ενώ τα κρεοσκευάσματα (λουκάνικα και τα τοιαύτα) χειροποίητα. Υπεύθυνοι για το δημιουργικό αυτό αχταρμά είναι τα αδέλφια Μιχάλης και Φώτης Μπογιατζής. Τα παιδιά κάνουν το κέφι τους, και το κάνουν καλά.
 
Ο λογαριασμός Οι μεζέδες ξεκινούν από 3 ευρώ. Ο ακριβότερος, το κλέφτικο (κρεατομεζές γαρ), κοστίζει 7,5 ευρώ. Το κοντοσούβλι, με τα σέα του και τα μέα του (πατάτες, σάλτσες κ.λπ.), που φτάνει να χορτάσει δύο νοματαίους ειδικά αν έχουν προηγηθεί μεζέδες, είναι το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου - κοστίζει 12 ευρώ. Ένα κιλό χύμα κρασί κοστίζει κατά μέσο όρο 6 ευρώ. Αν δεν είναι αυτό value for money, τότε τι είναι;
 
Η κάβα Αρκετά εμφιαλωμένα ημεδαπά κρασιά (περί τα 25), χύμα και όσα άλλα περιμένεις να βρεις: ούζο, τσίπουρο, μπίρες, αναψυκτικά. Απλά πράγματα.
 
Επιπλέον πληροφορίες Οι τουαλέτες είναι γουστόζικες και καθαρές. Εύγε. Το πάρκινγκ στα γύρω στενά εύκολο, ιδιαίτερα τις καθημερινές. Ανοιχτό καθημερινά από τις 7 μ.μ., τις Κυριακές από τη 1 μ.μ., τις Τρίτες κλειστά. Ζωντανή μουσική Παρασκευές βράδια και Κυριακές μεσημέρια.
 
Μάγευμα, Φωτίου Κορυτσάς και Σπάρτης, Ταμπούρια, Πειραιάς, τηλ.:  210 46 27 832 .

Από τον Γαστρονόμο

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση