ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε οικονομική αιμορραγία το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μείωση του προϋπολογισμού του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

 Η οικονομική κρίση, φαίνεται να λαβώνει την εκπαίδευση και να προκαλεί άνευ προηγουμένου τριγμούς σε ότι αφορά τις σχέσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και Βουλής. Κύριος λόγος, της τεταμένης σχέσης μεταξύ των δύο μερών, είναι η μείωση που δέχτηκε στον κρατικό προϋπολογισμό το Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και το σταύρωμα κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά σε θέματα έρευνας. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα, επισημαίνει στην kathimerini.com.cy ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, παρουσιάζοντας παράλληλα και τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για την αύξηση των εσόδων του Πανεπιστημίου.

35% Μείωση του κρατικού προϋπολογισμού
Οριακή χαρακτηρίζεται από τον κ. Χριστοφίδη, η κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο εξαιτίας των μεγάλων μειώσεων που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται, πως από τα 96 εκατομμύρια ευρώ τα οποία λάμβανε στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο, τα τελευταία χρόνια έχει ελαττωθεί στα 66.5 εκατομμύρια ευρώ, μια μείωση δηλαδή, της τάξεως του 35% την ίδια στιγμή που αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε στο 25%. Εκτός από τις συνεχείς μειώσεις, πισωγύρισμα για την οικονομική κατάσταση του πανεπιστημίου, αποτέλεσε  κατά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, η απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια το 2012, να πάρει το ποσό των 11.5 εκατομμυρίων από το πανεπιστήμιο ούτως ώστε να πληρώσει τους μισθούς των ακαδημαϊκών, χωρίς ωστόσο να το επιστρέψει πίσω. Η οικονομική κατάσταση, θα ήταν ακόμη χειρότερη για το Πανεπιστήμιο, εάν δεν κατάφερνε να απορροφά συνεχώς ευρωπαϊκά κονδύλια για την προώθηση της έρευνάς της.  Μάλιστα, κατά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αν το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου δεν έχει στερέψει, είναι εξαιτίας της συνεχούς προσπάθειας για απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σημαντικό είναι το γεγονός, πως το 70% των κονδυλίων που έρχονται στην Κύπρο και αφορούν ερευνητικά προγράμματα, τα λαμβάνει το Πανεπιστήμιο, χρήζοντάς το τον μεγαλύτερο εργοδοτικό οργανισμό στην Κύπρο από ευρωπαϊκά χρήματα. 

Πλήγμα στους κτιριακούς εξοπλισμούς
Παρά τις σημαντικές επιτυχίες που παρουσιάζει το πανεπιστήμιο σε ευρωπαϊκά κονδύλια για έρευνα, ο κτιριακός εξοπλισμός φαινεται να νοσεί και να περιθωριοποιείται. Ο ίδιος ο Πρύτανης κάνει λόγο για αδυναμία στους κτιριακούς εξοπλισμούς εξαιτίας της έλλειψης χρηματικών πόρων. Ήδη η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου κινδυνεύει να μείνει εκτεθειμένη και να μην ολοκληρωθεί ποτέ, ενώ η πολυτεχνική σχολή, παρουσιάζει προβλήματα στις κτιριακές της εγκαταστάσεις.

Κόντρα Βουλής Πανεπιστημίου
Η αποκοπή κρατικών κονδυλίων, οι συνεχείς μειώσεις τις οποίες δέχεται το πανεπιστήμιο, προκαλεί αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και έριδες μεταξύ βουλής και πανεπιστημίου. Η βουλή φαίνεται να βλέπει με ιδιαίτερα κριτικό μάτι το πανεπιστήμιο και τον τρόπο διαχείρισης χρημάτων. Συγκεκριμένα σημειώνει πως γίνονται ιδιαίτερες σπατάλες, από την ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ χαρακτηρίζει προκλητικούς τους μισθούς και τις ανελίξεις των ακαδημαϊκών. Αίτιο περαιτέρω πυροδότησης αντιδράσεων αποτέλεσαν οι πρόσφατες μελέτες της ελεγκτικής υπηρεσίας οι οποίες έκριναν ως παράνομες τις ανελίξεις των καθηγητών, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου να απαντά πως ακολουθεί τους κανονισμούς της Ε.Ε σε σχέση με τις αντιμισθίες.  «Δεν είναι τυχαίο, πως ακόμα και στην Ελλάδα, οι καθηγητές εξακολουθούν να ανελίσσονται κανονικά» επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία πως η στασιμότητα στην ανέλιξη των ακαδημαϊκών, θα προκαλέσει αναμφίβολα τη δυσαρέσκεια των ιδίων και την τάση φυγής από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Κύπρου.

Λύση στην κρίση
Λύση στα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει προσπαθεί να βρει η ηγεσία του Πανεπιστημίου, με τον Πρύτανη να επενδύει ιδιαιτέρως στην Ιατρική Σχολή. «Εν μέσω κρίσης, πρέπει να αρχίσει η Ιατρική Σχολή» σημειώνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, αντικρούοντας τις πολεμικές μελών της Βουλής για αδυναμία βιωσιμότητάς της. Οι ιατρικές σχολές διεθνώς, ελκύουν τεράστια ποσά στην έρευνα και οι καθηγητές που ήδη πραγματοποιούν διάφορες έρευνες θα μπορούν να δουλεύουν παράλληλα στην Κύπρο υποστηρίζει ο κ. Χριστοφίδης. «Η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στην αγγλική γλώσσα, θα προσελκύσει ξένους φοιτητές» σημειώνει τονίζοντας παράλληλα πως θα αυξηθεί η εισαγωγή ασθενών στην Κύπρο με τη λειτουργία του και θα μειωθεί η εξαγωγή τους. Παράλληλα, η χρήση της αγγλικής γλώσσας προωθείται ιδιαίτερα από την πανεπιστημιακή κοινότητα ως τρόπος αύξησης των εσόδων του πανεπιστημίου. Η ηγεσία του, υποστηρίζει την υποχρεωτική χρήση της σε όλα τα προγράμματα σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ως μέτρο αύξησης των εσόδων, εισηγείται η δυνατότητα του πανεπιστημίου να κτίζει τις δικές του επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται με την έρευνα την οποία διεξάγει. Η μέθοδος αυτή, πραγματοποιείται σε πολλά πανεπιστήμια της Ε.Ε και βοηθά αρκετά στην αύξηση χρηματικών πόρων. «Αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανάπτυξη του τόπου πριν μερικές μέρες» αναφέρει ο Πρύτανης, προσθέτοντας, πως  η ιδέα αυτή βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Υπάρχουν πολλά τα οποία θεωρούμε πως θα βοηθήσουν το Πανεπιστήμιο, όπως συμμαχίες με επιχειρήσεις σε Κύπρο και εξωτερικό, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, τα οποία συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων» σημειώνει ο Πρύτανης.

«Φεύγουν οι καλύτεροι»
Η μείωση κονδυλίων αλλά και το «πάγωμα» των ανελίξεων, δημιουργεί πλήγμα στο κύρος του Πανεπιστημίου σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη ενώ αυξάνει τη δυσαρέσκεια των ήδη σημαντικών ερευνητών που απασχολεί το Πανεπιστήμιο. Ως αποτέλεσμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής τους στο εξωτερικό. «Το πανεπιστήμιο, αυτή τη στιγμή απασχολεί 550 νέους ερευνητές και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδοτικό οργανισμό, ο οποίος απορροφά κονδύλια από την Ε.Ε» σημειώνει ο κ. Χριστοφίδης. «Δυστυχώς, έχουν φύγει ήδη αρκετοί ερευνητές λόγω της κατάστασης η οποία επικρατεί στο Πανεπιστήμιο» ομολογεί ο Πρύτανης, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες, το κύμα φυγής να συνεχίσει. «Ενδέχεται να φύγουν κι άλλοι ερευνητές αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση» εξηγεί ο κ. Χριστοφίδης «και όπως γνωρίζετε, συνήθως φεύγουν οι καλύτεροι».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση