ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ΑΚΕΛ απαιτεί εφαρμογή νομοθεσίας για ισότητα στην εργασία

Μιαν άλλη πορεία για την Ευρώπη απαιτεί το ΑΚΕΛ για βελτίωση της θέσης των γυναικών

ΚΥΠΕ

Το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, απαιτεί μιαν άλλη πορεία για την Ευρώπη, διότι, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση με τις πολιτικές που θέλουν τη γυναίκα φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, αν δεν υπάρξει σύγκρουση με την οικονομική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τα αγαθά και τις κοινωνικές υπηρεσίες, τότε η θέση της γυναίκας θα επιδεινώνεται σε όλα τα επίπεδα.

Η πορεία αυτή, είπε σε ομιλία του ο κ. Κυπριανού στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας η γυναικεία οργάνωση ΠΟΓΟ και η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά, πρέπει να περιλαμβάνει “προοδευτικές κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές που διευρύνουν το κοινωνικό κράτος, που προασπίζονται τις δημόσιες υποδομές και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, που κατοχυρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινα ωράρια”.

“Πώς, για παράδειγμα”, πρόσθεσε, “μια εργαζόμενη γυναίκα θα έχει χρόνο για την οικογένεια και τα παιδιά της, την ψυχαγωγία και την ενασχόληση με τα κοινά, όταν καλείται να δουλεύει 10 και 12 ώρες, όπως συμβαίνει πλέον με τα φιλελευθεροποιημένα ωράρια;“

“Για αυτό”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “διεκδικούμε αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την ισότητα στην εργασία, θωρακίζοντας τους μηχανισμούς επιθεώρησης στους χώρους δουλειάς. Για αυτό διεκδικούμε -και στην Κύπρο και στην Ευρώπη- αύξηση της άδειας μητρότητας και προστασία των εγκύων εργαζομένων από τις αυθαίρετες απολύσεις και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς. Για αυτό διεκδικούμε δημόσιους και προσιτούς σε όλους βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς, ποιοτικούς και επαρκείς για τις ανάγκες όλων των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας”.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, μεταξύ πολλών άλλων, “η ισότητα στην εργασία και η στήριξη της γυναίκας στη μητρότητα και στη φροντίδα των παιδιών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται -στη ζωή και στην πράξη- η ισοτιμία των φύλων` και “μόνον αν αλλάξουμε τους όρους ζωής και εργασίας των γυναικών, θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για θεαματικές αλλαγές στην παρουσία των γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι. Όχι με ποσοστώσεις, αλλά με ανάδειξη των γυναικών στο προσκήνιο της κοινωνίας. Μόνον τότε θα βρεθούν στα έδρανα της Βουλής, της Ευρωβουλής, στα Υπουργικά Συμβούλια και στις ηγεσίες των κρατών όσες γυναίκες αξίζουν σε μια σύγχρονη κοινωνία”.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, το ΑΚΕΛ, διά του Γενικού του Γραμματέα, κατέθεσε προτάσεις του για τέσσερις τομείς που αφορούν τη γυναίκα. Οι τομείς αυτοί είναι η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η υγεία των γυναικών με έμφαση στην εφαρμογή στρατηγικής αντιμετώπισης του καρκίνου, η αντιμετώπιση σεξιστικών στερεοτύπων με συγκεκριμένες δράσεις στα σχολεία και στα μέσα ενημέρωσης και η διαφύλαξη των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

“Στόχος της σημερινής εκδήλωσης και της παρέμβασής μου”, πρόσθεσε, “δεν είναι να προβούμε σε μια συνθηματολογία με την ευκαιρία των ευρωεκλογών”, αλλά “στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, να αναπτύξουμε διάλογο με τις γυναίκες της Κύπρου, να ακούσουμε ιδέες και απόψεις για να εμπλουτίσουμε τις θέσεις και τη δράση μας”.

Στην εκδήλωση, πλην των δεκάδων μελών της ΠΟΓΟ, παρέστησαν επίσης η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής Ινές Κχριστίνα Ζούμπερ, οι Πρέσβειρες της Ολλανδίας και της Σλοβακίας στην Κύπρο, η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή που ήταν και η συντονίστρια, γυναίκες Βουλευτές - μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και γυναίκα εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού κόμματος Νέα Κύπρος.

Κάνοντας σύντομη αναφορά στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι σε αυτήν “επισημαίνεται ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος στους περισσότερους τομείς, αλλά αυτή η πρόοδος επιτυγχάνεται με πολύ διαφορετικές ταχύτητες στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή”, διευκρίνισε η κ. Μαρκουλλή, “έχουμε μίαν ανομοιομορφία ως προς τις ταχύτητες προόδου σε αυτά τα θέματα”.

“Με αυτόν το ρυθμό, όπως αναφέρει η έκθεση”, συνέχισε η κ. Μαρκουλλή, “θα χρειασθούν τριάντα έτη για την επίτευξη του στόχου για 75% απασχόλησης των γυναικών, θα χρειασθούν περίπου 70 έτη για πραγμάτωση του στόχου ίσης αμοιβής, πέρα των 20 ετών για ισότητα συμμετοχής στα εθνικά κοινοβούλια και επίσης πέραν των 20 ετών για συμμετοχή στα Συμβούλια μεγάλων εταιρειών εισηγμένων στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και σχεδόν 40 έτη για ίση κατανομή της κατ` οίκον εργασίας και φροντίδας”.

“Με βάση αυτά και εάν δεν αλλάξει τίποτε”, τόνισε η κ. Μαρκουλλή, “οι περισσότεροι ίσως από εμάς, εδώ σε αυτή την αίθουσα, δεν θα ζήσουμε για να ιδούμε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών να γίνεται πραγματικότητα”.

“Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ”, όπως ανέφερε στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας της οργάνωσης και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, “έχει εκφράσει με σαφήνεια τις διαφωνίες και τις ενστάσεις του στη σημερινή πολιτική που ακολουθείται από τη Κυβέρνηση Αναστασιάδη στα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας”.

“Δεν είναι μόνον η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων που αποτελούν ανησυχητικά δείγματα γραφής. Είδαμε και άλλα σημεία που μας βρίσκουν αντίθετες”, είπε η κ. Κουκουμά, αναφέροντας ότι “τερματίζονται μια σειρά από προγράμματα κοινωνικής μέριμνας που στηρίζουν τη γυναίκα για να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις που δυστυχώς τής έχουν φορτωθεί ένεκα του ότι συνεχίζουν να θεωρούνται γυναικεία καθήκοντα`, κουτσουρεύεται η κοινωνική σύνταξη που λαμβάνουν οι γυναίκες –κυρίως της τρίτης ηλικίας- οι οποίες σε άλλες εποχές είτε έμεναν στο σπίτι για να φροντίσουν την οικογένεια και το νοικοκυριό  είτε δούλευαν στις οικογενειακές δουλειές χωρίς ασφάλιση και μισθό”.

“Ακόμα, πρόσθεσε, “αποκόπτονται τα κονδύλια για τις γυναικείες οργανώσεις και τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις που αναπτύσσουν σχετική δράση, συνεχίζεται η αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στην εκπόνηση ενός μακρόπνοου πλάνου δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής”, ενώ, “τέλος, δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε από την αυξανόμενη παρέμβαση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου στη διακυβέρνηση του τόπου, γνωρίζοντας τις αντιλήψεις τους σε ορισμένα θέματα”.

“Όλες οι πολιτικές δυνάμεις ζητούν στήριξη της γυναίκας στην υπόθεση της μητρότητας και της φροντίδας των παιδιών, τα οποία ακόμα θεωρούνται ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικά ευθύνες της γυναίκας”, είπε η κ. Κουκουμά, προσθέτοντας πως, “όταν τέθηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η αύξηση της άδειας μητρότητας, η ευρωπαϊκή Δεξιά –άνδρες και γυναίκες- τάχθηκαν εναντίον, ενώ η Αριστερά –άνδρες και γυναίκες- τη στήριξαν μαχητικά, διεκδικώντας ακόμα υποδομές και υπηρεσίες που να στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα, όπως βρεφοκομικοί και παιδοκομικοί σταθμοί, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων”.

“Όσοι και όσες παρακολουθούν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι”, δήλωσε η ΓΓ της ΠΟΓΟ, “θα γνωρίζουν καλά ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει δυστυχώς μια αντιφατικότητα στις πολιτικές και στις τοποθετήσεις τόσο των ίδιων των οργάνων της ΕΕ όσο και των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων”.

Στην ομιλία της, η κ. Ζούμπερ αναφέρθηκε σε μίαν έκθεση, την οποία ψήφισε στις 11 Μαρτίου 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η οποία συντάχθηκε από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, για την ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες για το έτος 2012, “μια ετήσια έκθεση που σε γενικές γραμμές βασίζεται σε έρευνες που διεξάγονται για αυτό το σκοπό από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, όπως ανέφερε η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής.

“Η Έκθεση για το 2012 αποκάλυψε το προφανές, ότι η `κρίση` (δηλαδή τα μέτρα που πάρθηκαν κάτω από το πρόσχημα της αντιμετώπισης της κρίσης) είχαν τεράστιες επιπτώσεις σε σχέση με την ισότητα, πλήττοντας ιδιαίτερα την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών και την ισομισθία”, δήλωσε η κ. Ζούμπερ.

“Είναι προφανές”, πρόσθεσε, “ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βγάζει κανένα πρακτικό συμπέρασμα από αυτές τις μελέτες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Η Έκθεση, που τελικά ψηφίσθηκε (στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων) εμφανέστατα δεν ανταποκρινόταν πλέον στην αρχική μας βάση, η οποία αλλοιώθηκε με προτάσεις από μέλη διάφορων πολιτικών ομάδων και έτσι περιέλαβε στοιχεία με τα οποία δεν συμφωνούμε. Εντούτοις”, δήλωσε η κ. Ζούμπερ, “εκτιμήσαμε ότι η αρχική φιλοσοφία παρέμενε στην Έκθεση και ως εκ τούτου ψηφίσαμε υπέρ της”.

“Τέτοιου είδους εκθέσεις είναι συνήθως ομόφωνες, εντούτοις κάτι προέκυψε και η έκθεση αυτή”, όπως ανέφερε η κ. Ζούμπερ, “τελικά απορρίφθηκε. Πέραν της έκφρασης ευρύτερων στόχων για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, η έκθεση διασύνδεε βεβαίως αυτόν το στόχο με τις απαραίτητες υλικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η ισότητα”, είπε η Ευρωβουλευτής, τονίζοντας πως, “αυτήν τη φορά, και μάλιστα τρεις ημέρες μετά τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την έκθεση με 289 ψήφους υπέρ, 298 ψήφους εναντίον και 87 αποχές”.

“Οι περισσότερες αρνητικές ψήφοι προήλθαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο μάλιστα εξαπέλυσε μιαν έντονη εκστρατεία ενάντια στην έκθεση, προτείνοντας ακόμα και τη ψήφιση ενός εναλλακτικού ψηφίσματος το οποίο όμως απορρίφθηκε και κατηγόρησαν την έκθεση ότι είναι `εξτρεμιστική`, ότι ήταν περιορισμένης `σύνεσης` και ότι δεν ήταν `ισορροπημένη` “, όπως είπε η κ. Ζούμπερ.

Ουσιαστικά, η ΕΕΑ/ΒΠΑ επιδιώκει στο έργο της μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πεδίο των γυναικείων δικαιωμάτων, δήλωσε η κ. Ζούμπερ, “να γίνονται κατανοητά τα γυναικεία ζητήματα με μιαν οριζόντια προσέγγιση και να αναπτύσσουμε δράση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με συνοχή σε όλους τους τομείς εργασίας. Αυτήν τη συνοχή που δεν έχουν οι μεγάλες πολιτικές ομάδες, κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες”.

“Όλα αυτά τα έτη”, είπε η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής, “έχουμε παλέψει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για να υπερασπισθούμε αυτήν τη συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις και καταγγείλαμε εκείνους που δεν την έχουν και χρησιμοποιούν το σύνθημα της ισότητας για σκοπούς προπαγάνδας”.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα νικήσουν στο τέλος, η Ζούμπερ δήλωσε ότι “σήμερα, ο αντίξοος αγώνας των εργαζομένων, των εργαζομένων γυναικών, των λαών, πρέπει αναμφίβολα να συμπεριλαμβάνει την ισότητα ανδρών και γυναικών, έναν κοινό αγώνα όλων των ανδρών και γυναικών και σίγουρα τον αγώνα των γυναικών, για να οικοδομήσουν μιαν κοινωνία όπου οι λαοί θα είναι αφέντες”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση