ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς διαχωρισμό η Τράπεζα Κύπρου

Λανθασμένος ο διαχωρισμός «κακής», «καλής» τράπεζας - Στον ορίζοντα μια Τράπεζα Αναπτύξεως

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προς διαχωρισμό οδεύουν οι εργασίες της Τράπεζας Κύπρου, ένα ενδεχόμενο για το οποίο υπάρχει προβληματισμός στο Δ.Σ. της Τράπεζας. Τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της, που συνεδριάζει την Πέμπτη το απόγευμα και την Παρασκευή. Οι όποιες αποφάσεις που θσ ληφθούν πιθανόν να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τρ. Κύπρου, Κρίστη Χασάπη, ο οποίος μαζί με τα μέλη του ΔΣ της τράπεζας συναντήθηκαν στο Προεδρικό με τον Νίκο Αναστασιάδη, η τράπεζα κάνει σοβαρά βήματα προς τα εμπρός χαρακτηρίζοντας «κακούς» τους όρους καλής και κακής τράπεζας. Ουδείς είπε ο κ. Χασάπης στο Δ.Σ. δεν μιλά για κακή και καλή τράπεζα αλλά για Τράπεζα Αναπτύξεως

Μάλιστα σήμερα το απόγευμα, η ομάδα της HSBC που έχει προσληφθεί από το ΔΣ της τράπεζας, θα τους ενημερώσει για τις προτάσεις της στο ενδεχόμενο διαχωρισμού των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου

Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ Χασάπης είπε ότι υπάρχει ομάδα που τα επεξεργάζεται ενώ κατηγορηματικά τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική πίεση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ή οποιαδήποτε κόντρα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν, όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ.

Ο κ. Χασάπης είπε ότι υπάρχει μονάδα αναδιάρθρωσης ΜΕΔ που αποτελείται από περίπου 500 άτομα με επικεφαλής τον Σκωτσέζο Τζον Χάμιλτον. Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα έχει φέρει 4 άτομα από την KPMG του Λονδίνου, ώστε να βοηθήσουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης αυτών των δανείων.  «Κινούμαστε μπροστά προς την σωστή κατεύθυνση με σωστό προγραμματισμό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς  κατά πόσο θα απελευθερωθούν τα εννιαμηνιαία γραμμάτια, ο κ. Χασάπης είπε ότι αυτό θα ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη, κάτι που θα αποφασιστεί σε ειδική συνεδρία την ίδια μέρα.

Ο κ. Χασάπης χαρακτήρισε ως πολύ καλή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι η Τράπεζα Κύπρου, ως συστημική επηρεάζει και επηρεάζεται από την οικονομία

Παράλληλα είπε ότι το θέμα της νομοθεσίας είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η Τράπεζα υπακούει στους νόμους του κράτους και ότι το ΔΣ θα πρέπει να εμφανιστεί στο Δικαστήριο δύο φορές το Μάιο για την υπόθεση του συγκεκριμένου πελάτη.


Χούρικαν: Δεν δέχθηκα οποιαδήποτε πολιτική πίεση

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Εταιρείας Τζον Πάτρικ Χούρικαν ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους ότι δεν δέχθηκε οποιαδήποτε πολιτική πίεση για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ και σημείωσε ότι η τράπεζα ασχολείται με κάθε δανειολήπτη με έναν πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο τρόπο, με σκοπό την ανάκτηση της θέσης της τράπεζας και τη δίκαιη αντιμετώπιση του καθενός.

Ερωτηθείς κατά πόσο επικράτησε η γνώμη του για το θέμα της κακής τράπεζας, ο κ. Χούρικαν είπε ότι δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι (στο ΔΣ της Τράπεζας). «Υπάρχει μια εξέταση, με επαγγελματικό τρόπο από το ΔΣ της τράπεζας, των διαφόρων επιλογών, που είναι στη διάθεσή μας και αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης και διαλόγου και δεν έχουμε καταλήξει σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά εξετάζουμε όλες τις επιλογές, όπως θα περίμενε κανείς από εμάς να κάνουμε», ανέφερε.

Αναφορικά με τα ΜΕΔ, ο κ. Χούρικαν είπε ότι έχουν σταθεροποιήσει την ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και είναι δουλειά τους να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για να δοκιμάσουν να επιταχύνουν την εξέλιξη της τράπεζας έναντι του σχεδίου ανάκαμψης της.
«Αυτή τη στιγμή τρέχουμε μπροστά από το σχέδιο ανάκαμψης μας και είναι δουλειά μας να επιταχύνουμε αυτό το ταξίδι, ώστε να διασφαλίσουμε ότι συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της Κύπρου», ανέφερε.


Κυβέρνηση: Αρμοδιότητα της Τράπεζας το θέμα του διαχωρισμού
Η Τράπεζα Κύπρου είναι υπεύθυνη να αποφασίσει για το τι γίνεται και η Κυβέρνηση ενημερώνεται, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Εκείνο που πρέπει να πω και να είναι ξεκάθαρο σε όλους, είναι ότι δεν πρέπει να μιλάμε για καλή και κακή τράπεζα σε καμιά απολύτως περίπτωση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι στην αρμοδιότητα της Τράπεζας Κύπρου, ενημερώνεται η Κυβέρνηση, ενημερώνεται ο Υπουργός Οικονομικών και ο στόχος είναι κοινός. Χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, μια από τις πλέον σημαντικές τράπεζες, μια συστημική τράπεζα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έγινε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος για τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα και είναι κοινή η προσπάθεια για την ανάκαμψη της τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τις γενικές σκέψεις για διαχωρισμό Τρ. Κύπρου παρουσίασε η HSBC

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση