ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντίθετος ο Δήμος Λευκωσίας σε επέκταση του «The mall of Cyprus»

Με επιστολή του στον ΥΠΕΣ αναφέρει ότι επιφυλάσσει όλα τα νομικά του δικαιώματα

Με την ανακοίνωση της αλλαγής σκυτάλης στον Όμιλο Σιακόλα πριν από μερικές ημέρες όπου έγινε γνωστή η αποχώρηση του κ. Νίκου Σιακόλα, έγιναν γνωστές και οι περαιτέρω ενέργειες του Ομίλου. Μία από αυτές προνοεί την επέκταση του «The mall of Cyprus» κατά 8.000 τ.μ. Η σχετική ανακοίνωση θορύβησε τον Δήμο της πρωτεύουσας που θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο απειλείται άμεσα το ήδη πληγέν Αστικό Εμπορικό Κέντρο της πρωτεύουσας. 

Έπειτα από σχετικές διεργασίες η Πολεοδομική Επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας απέστειλε επιστολή στην πολεοδομία ώστε να εξακριβώσει το γεγονός της επέκτασης συγκεκριμένου εμπορικού συγκροτήματος και να εκφράσει τις ανησυχίες της. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» ο Δήμος δεν πήρε καμία απάντηση από την πολεοδομία.

Την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Δήμος δεν πήρε καμία απάντηση από την Πολεοδομία αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον ίδιο τον Υπουργό Σωκράτη Χάσικο. Στην επιστολή εκφράζονται οι φόβοι και οι ανησυχίες του Δήμου σε περίπτωση επέκτασης του «The mall of Cyprus» το οποίο δεν κατονομάζεται αλλά φωτογραφίζεται στην επιστολή και από τα τελευταία γεγονότα των ημερών.

Πεθαίνει το εμπορικό κέντρο Λευκωσίας
Ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται οι αλυσιδωτές επιπτώσεις των ανάλογων πολεοδομικών αποφάσεων του παρελθόντος οι οποίες συνέβαλαν στον μαρασμό του Αστικού Εμπορικού Κέντρου Λευκωσίας. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια από την μία λόγω τέτοιου είδους αποφάσεων και από την άλλη της οικονομικής κρίσης εκατοντάδες μικρομεσαίες εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις των σημαντικών εμπορικών οδών της πρωτεύουσας έβαλαν λουκέτο οδηγώντας σε μαρασμό την καρδιά της πόλης.

Παράλληλα, στην επιστολή της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών σημειώνεται ότι ορισμένες πολεοδομικές προσεγγίσεις που ενθάρρυναν τη δημιουργία των τριών μεγάλων εμπορικών συγκροτημάτων σε περιαστικές περιοχές, παραγνωρίζοντας τη Λευκωσία κρίνονται σήμερα από τα ίδια τους τα θλιβερά αποτελέσματά.
Εκείνες οι πολεοδομικές αποφάσεις, σύμφωνα με την επιστολή που αναβαθμίζουν επιλεκτικά και αντίθετα με τις βασικές αρχές του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, περιαστικές περιοχές της Λευκωσία, οδηγώντας σε υποβάθμιση το Αστικό Εμπορικό Κέντρο είναι ανεπίτρεπτα λανθασμένες και αντίθετες τόσο με την ισορροπημένη Πολεοδομική Ανάπτυξη, όσο και με το ίδιο το κριτήριο του Δημόσιου συμφέροντος.

Η αντίθεση του Δήμου Λευκωσίας σε πρόσθετη επέκταση οποιουδήποτε περιαστικού εμπορικού συγκροτήματος τονίζεται στην επιστολή που σύμφωνα με τα δεδομένα και τις προ ημερών ανακοινώσεις είναι φανερό ότι πρόκειται για τον προγραμματισμό επέκτασης του «The mall of Cyprus».

O Δήμος θέλοντας να προλάβει την επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας δυσχερούς κατάστασης ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών όπως μέσα σε συνθήκες διαφάνειας να ενημερώνεται επί των εξεταζόμενων Σχεδίων, έτσι  ώστε να μπορεί να διατυπώσει ολοκληρωμένα τις θέσεις του και να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Τέλος, σύμφωνα με την επιστολή, η Δημοτική Αρχή προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που παραχωρηθούν τέτοιου είδους αδειοδοτήσεις χωρίς τις αναγκαίες μελέτες επιπτώσεων και χωρίς την παραχώρηση των αναγκαίων αντισταθμιστικών μέτρων, επιφυλάσσει όλα τα νομικά της δικαιώματα.

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση