ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ισχυρότερη στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΕΕ»

Δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς να αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.
 
Σύμφωνα με το έγγραφο πολιτικής που έχει τίτλο «Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης», ο τομέας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με συρρικνωμένους κρατικούς προϋπολογισμούς, μειωμένη συμμετοχή σε παραδοσιακές πολιτιστικές δραστηριότητες και πληθώρα διαφορετικών ακροατηρίων λόγω της αστικοποίησης, της παγκοσμιοποίησης και των τεχνολογικών αλλαγών. Στην έκθεση, όμως, τονίζονται και οι ευκαιρίες που προσφέρονται στα κράτη μέλη και στους ενδιαφερόμενους φορείς για πιο στενή διασυνοριακή συνεργασία, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει περισσότερο στη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.
 
«Η Ευρώπη πρέπει να μεγιστοποιήσει την εγγενή, οικονομική και κοινωνική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε η επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου. Σύμφωνα με την Επίτροπο θα πρέπει να ενθαρρύνουμε, σε ολόκληρη την ΕΕ, την υιοθέτηση μιας πιο φιλικής προς τον επισκέπτη προσέγγισης στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και στα μουσεία, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές και τεχνολογίες για την προσέλκυση επισκεπτών και ειδικότερα των νέων. Με δυο λόγια, πρέπει να δώσουμε πνοή ζωής στην ιστορία μας και χαίρομαι που η πολιτιστική κληρονομιά μας θα ωφεληθεί από ισχυρότερη ευρωπαϊκή στήριξη κατά τα επόμενα επτά έτη, κατέληξε η Κύπρια Επίτροπος.
 
Στην έκθεση απευθύνεται έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ σε θέματα ανταλλαγής ιδεών και βέλτιστων πρακτικών, που μπορούν να τροφοδοτήσουν τις πολιτικές και τη διακυβέρνηση για την εθνική κληρονομιά.
 
Επιδοκιμάζεται, επίσης, η προσέγγιση που προβλέπεται στην οδηγία της ΕΕ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία ζητείται να γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων ενός έργου στην πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και ο γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία που επιτρέπει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων για τον εν λόγω τομέα. Ενθαρρύνεται ακόμη η υιοθέτηση ανάλογης προσέγγισης για την υποστήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη χάραξη πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
 
Η πολιτιστική κληρονομιά έχει ήδη ωφεληθεί από σημαντικά κονδύλια της ΕΕ, όπως για παράδειγμα με τη χορήγηση 3,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013. Μεταξύ των προγραμμάτων που έλαβαν στήριξη συγκαταλέγονται και τα μεγάλα έργα συντήρησης του Παρθενώνα και της Πομπηίας.
 
Από διάφορα προγράμματα της ΕΕ εκταμιεύτηκε ένα επιπλέον ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την κληρονομιά της υπαίθρου και περίπου 100 εκατ. ευρώ για την έρευνα σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά αναμένεται να ωφεληθεί από ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020, για παράδειγμα μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 351 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περιφερειακή πολιτική), του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (80 δισ. ευρώ για την έρευνα) και του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» (1,5 δισ. ευρώ για πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες).
 
Υπάρχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και χάραξης πολιτικών σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, όπως η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η στήριξη των ΜΜΕ και ο τουρισμός. Ο τουρισμός στην ΕΕ ανέρχεται σε 415 δις ευρώ ετησίως και αντιπροσωπεύει 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – πολλές από τις οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πολιτιστική κληρονομιά. Το 27 % περίπου των ταξιδιωτών της ΕΕ που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωβαρομέτρου (Μάιος 2111) δήλωσαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιλογή ενός προορισμού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση