ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεθοδολογία και ΜΟΕ στην συνάντηση των ηγετών

Οικονομία, ασφάλεια και εγγυήσεις συζήτησαν Μαυρογιάννης - Οζερσάι

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θέματα που αφορούν τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων και Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Ερογλου.

Οπως δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στόχος είναι να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην παρούσα φάση και να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα πριν από τις θερινές διακοπές.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά να υλοποιήσει τη δημόσια δέσμευσή της για υποβολή προτάσεων επί όλων των βασικών θεμάτων.

Η υποβολή ουσιαστικών προτάσεων, είπε, θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη και θα άνοιγε το δρόμο για υλοποίηση του τρίπτυχου στο οποίο θα αναφέρεται πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις και που υπάρχει απόσταση, ώστε η τρίτη φάση να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα θέματα που υπάρχουν δυσκολίες.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις δέκα το πρωί στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα Λίζας Μπάντενχαϊμ.
Θα προηγηθεί στις εννέα επίσκεψη των Αναστασιάδη - Ερογλου στο ανθρωπολογικό εργαστήρι.

Οπως δήλωσε ο κύριος Χριστοδουλίδης η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα από εισήγηση του προέδρου Αναστασιάδη και στόχος είναι να δοθεί ώθηση στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. Είπε επίσης ότι η ελληνοκυριακή πλευρά έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις για προώθηση του θέματος.

Τόνισε ότι η Αγκυρα πρέπει να συμβάλει στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων παρέχοντας στη ΔΕΑ πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και άλλων πηγών καθώς και έρευνες σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες.

Στο μεταξύ, θέματα οικονομίας, ασφαλείας και εγγυήσεων, η σχέση μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ομόσπονδων πολιτειών καθώς και η σχέση μεταξύ ανεξάρτητων αξιωματούχων και ομοσπονδιακής κυβέρνησης  ήταν τα θέματα που συζήτηθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δυο κοινοτήτων για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως οι δυο πλευρές κατέθεσαν έγγραφα για πτυχές του Κυπριακού που δεν είχαν μέχρι τώρα κατατεθεί.

Κατατέθηκαν οι προτάσεις επί όλων των θεμάτων, λέει ο Κ. Οζερσάι
Έγγραφο για την εδαφική αναπροσαρμογή, χωρίς χάρτες και ποσοστά, κατέθεσε σήμερα η τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως δήλωσε ο κ. Οζερσάι, η τ/κ πλευρά βλέπει ως μη ρεαλιστική την πρόταση των Ε/κ για σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ισχυρίστηκε ότι ούτε η ε/κ πλευρά πιστεύει πραγματικά σε αυτήν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μετά την πεντάωρη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε ότι οι δύο πλευρές τίμησαν τη δέσμευσή τους για κατάθεση προτάσεων επί όλων των θεμάτων.

Ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά παρέδωσε επίσης την πρότασή της για την οικονομία, ενώ ακολούθησε συζήτηση με ειδικούς επί των οικονομικών από την κάθε πλευρά.

Για το έγγραφο αναφορικά με την εδαφική αναπροσαρμογή, ο κ. Οζερσάι είπε ότι η τ/κ πλευρά είχε καταθέσει και παλαιότερα έγγραφο επί αυτού, ενώ κατά τη συνάντηση τοποθετήθηκε επί του θέματος και η ε/κ πλευρά.

Κατά τον Τ/κ διαπραγματευτή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν για χάρτες και ποσοστά κατά το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι το έγγραφο ετοιμάστηκε σύμφωνα με αυτή τη λογική, με αναφορές μόνο σε πτυχές του θέματος.

Ανέφερε εξάλλου ότι η τ/κ πλευρά κατέθεσε πρόταση για το κεφάλαιο της ΕΕ - κάτι που ήδη έχει κάνει η ε/κ πλευρά - ενώ η ε/κ πλευρά κατέθεσε πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και πρόταση για τις σχέσεις ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και συνιστώντων πολιτειών.

Ακόμη ο κ. Οζερσάι είπε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και την ατζέντα της συνάντησης των ηγετών την Πέμπτη. Όπως είπε, οι Αναστασιάδης και Έρογλου θα συζητήσουν για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λάβουν και κάποιες αποφάσεις για την τρίτη φάση, προσθέτοντας ότι έγινε κουβέντα επ` αυτού μεταξύ των διαπραγματευτών.

Αναφορικά με τα ΜΟΕ, είπε ότι αν αύριο οι ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία, θα το ανακοινώσουν στο τέλος της συνάντησής τους.

Συμπλήρωσε ότι στόχος την επίσκεψης των ηγετών στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ είναι να γίνει η έκκληση προς όλους όσοι έχουν πληροφορίες για αγνοούμενους, να τις καταθέσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εγγυήσεις, είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ πρόσθεσε ότι για την τ/κ πλευρά δεν έχει κανένα νόημα η πρόταση για ένα σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμπλήρωσε ότι στη διαπραγμάτευση του θέματος θα πρέπει να συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Μάλιστα, είπε ότι στο παρόν στάδιο, το ΣΑ δεν αποτελεί όργανο που έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποτελεσματικά και γρήγορα αποφάσεις για βίαιες συγκρούσεις. Σε άλλη ερώτηση για αναφορές στον ε/κ Τύπο ότι δεν έγινε κατορθωτή καμία συμφωνία σε ΜΟΕ, ο κ. Οζερσάι είπε ότι «οι Ε/κ δημοσιογράφοι δεν ήταν παρόντες στο δωμάτιο αυτό, όμως εγώ ήμουν εκεί για εννιά ώρες, διεξάγοντας διαπραγματεύσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση