ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξέσπασμα Νάση στην τελετή παράδοσης της ηγεσίας της ΕΦ

«Κάποιοι αξιωματικοί εξυπηρέτησαν προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα»

ΚΥΠΕ

Με σαφέστατες αιχμές κατά αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς αλλά και παροτρύνσεις με νόημα για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Εθνική Φρουρά ο αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης παρέδωσε την ηγεσία του στρατεύματος στον αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.

Ο απερχόμενος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς δεν δίστασε  δημόσια πλέον να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στα πάνω δώματα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Νάσης στην τελευταία ημερήσια διαταγή του ως αρχηγού της δύναμης εξέφρασε την πίκρα του υποστηρίζοντας ότι κάποιοι εντός της ΕΦ τους οποίους δεν κατονόμασε κατά καιρούς εξυπηρέτησαν προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα.

Ο απερχόμενος αρχηγός συνεχίζοντας έκανε λόγο για ενέργειες συγκεκριμένων έξω από την στρατιωτική δεοντολογία μη διστάζοντας όπως είπε να σπιλώσουν αξιοπρέπειες ενώ αδιαφόρησαν και αδράνησαν για το καλό της ΕΦ.
 
Ο καθένας φτιάχνει την προίκα του, που την κουβαλάει στη ζωή του”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάσης.

Καταλήγοντας, παρότρυνε όλους να πράξουν τρία πράγματα. “Το πρώτο, προσπαθήστε όλοι μαζί, όχι σε ομάδες, για  το καλό της ΕΦ, αυτό που η πολιτεία καθορίζει. Το δεύτερο, μη `διακοσμείτε` τις καρέκλες-θέσεις σας τώρα και στο μέλλον και να έχετε στρατιωτικά δεοντολογικό θάρρος. Τρίτο, μην επιτρέψετε στους ελλειμματικούς επαγγελματικά να κατευθύνουν τις εξελίξεις της ΕΦ”, είπε.

Επικριτικός ήταν ο απερχόμενος αρχηγός και με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ψήφιση του θεσμικού πλαισίου της ΕΦ

Ο κ. Νάσης είπε πως εδώ και κάποιο διάστημα είναι έτοιμο το σύνολο των μεγάλων θεμάτων, θεσμικών, στρατηγικών, επιχειρησιακών, οργανωτικών, μελλοντικής δομής και άλλα.

Παρότρυνε όσους πίστεψαν ή συμφώνησαν με τους σχεδιασμούς του να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να καρποφορήσουν, αλλά και όσους διαφώνησαν να επιδιώξουν και να μπορέσουν να  υλοποιήσουν τους στόχους τους καθώς “ο καθένας προφανώς αναλαμβάνει και τις ευθύνες των πράξεών του”.

Είπε πως η ΕΦ διαθέτει  αξιόλογες δυνατότητες, αλλά δεν διαθέτει δυνατότητες διαφήμισης επειδή δεν είναι προϊόν ούτε και επιχείρηση. “Η άμυνα και η ασφάλεια δεν θέλει marketing, ούτε λόγια, αλλά έργα, δεν είναι χώρος για show και δημόσιες σχέσεις”, είπε.

Κατά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής, ο νέος Αρχηγός Γεώργιος Μπασιακούλης είπε πως αποτελεί ύψιστη τιμή η ανάληψη των νέων του καθηκόντων και υποσχέθηκε να αναλώσει  όλες του τις δυνάμεις,για να συνεχισθεί η ανοδική πορεία της Εθνικής Φρουράς.

“Η παράνομη κατοχή εδάφους, ο συνεχιζόμενος εποικισμός και οι διαρκείς απειλές που απροκάλυπτα εκτοξεύονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Κύπρος και η σύγχρονη άμυνα που της αναλογεί, θα πρέπει να στηριχθεί στην έξυπνη μορφή της, τη μοντέρνα τακτική και την λογική εκμετάλλευση του τελευταίου Ευρώ ώστε να είναι σε θέση να μεταδώσει στο κυρίαρχο συστατικό επιτυχίας κάθε στρατού, το συναίσθημα του νικητή.

“Υποχρέωσή μου είναι να διοικήσω σύμφωνα με τους νόμους και τους στρατιωτικούς κανονισμούς αλλά και με δικαιοσύνη και ανθρωπιά. Το ίδιο θα απαιτήσω από όλα τα στελέχη σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας”, είπε.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως “μέσα από την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλοεκτίμηση, την αναγνώριση των διακριτών ρόλων και ευθυνών, την αμοιβαία κατανόηση, αλλά κυρίως τη δημιουργική λειτουργία σε κλίμα ηρεμίας, θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας με οδηγό τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της πολιτικής  ηγεσίας”.

Στην ομιλία του στην τελετή, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης σημείωσε αρχικά ότι προσωπικές διαδρομές δεν έχουν θέση στο στρατό και πως ούτε μπορούν οι όποιες προσωπικές πικρίες να δικαιολογούν την παρέκβαση από τα όσα προβλέπουν οι θεσμοί και οι διαδικασίες του στρατεύματος.

“Υπηρετούμε τη μεγάλη ιδέα της πατρίδας, όχι την όποια  ιδεολογία”, είπε, προσθέτοντας πως η ενότητα των ενόπλων δυνάμεων οφείλει και πρέπει να υπερβαίνει τους πολιτικούς κύκλους.

Αναφερόμενος στον απερχόμενο Αρχηγό Στυλιανό Νάση, είπε ότι παρέλαβε τα καθήκοντά του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αμέσως μετά την τραγική έκρηξη στο Μαρί, και σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης αλλά και δύσκολη για την Εθνική Φρουρά, επωμίστηκε ένα τεράστιο βάρος και μια επίμοχθη αποστολή. “Μέσα σ’ αυτές  τις δύσκολες συνθήκες επέδειξε στρατιωτικό επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ο στρατηγός Νάσης μπορεί να αισθάνεται περήφανος για το έργο που αφήνει πίσω του, και πως η Εθνική Φρουρά, η κυπριακή πολιτεία και ο κυπριακός λαός, του οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που έχει προσφέρει.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι σήμερα έχουμε ενώπιον μας σειρά μεγάλων προκλήσεων καθώς αυτή η περίοδος βρίσκει το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά ενόψει μιας πολυδιάστατης διαδικασίας αναδιοργάνωσης, μεταρρύθμισης και  εκσυγχρονισμού.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και αλλαγή συνεπάγεται και αλλαγή σε νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Ο κ. Φωκαΐδης είπε πως η διαδικασία της αναδιοργάνωσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει η Εθνική Φρουρά την αποστολή της, ως ο κύριος παράγοντας αποτροπής έναντι όποιας νέας τουρκικής επιβουλής, αλλά και ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

“Θέλουμε να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά ικανή να εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματα που εκπηγάζουν από τη συμμετοχή της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε.

Καταλήγοντας, κάλεσε όλους να συστρατευτούν πίσω από τη νέα ηγεσία, με στόχο τη συνέχιση της προσπάθειας για την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση