ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστάτωση για το θέμα με την υγεία της Ευδοκίας Λοΐζου

Ο πρόεδρος της ΕΣΚ καλεσε τον ΠτΔ «να επέμβει χωρίς χρονοτριβή και να βάλει τάξη»

ΚΥΠΕ

Σε αδιέξοδο βρίσκεται  η δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Ευδοκία Λοΐζου, που εδώ και εφτά ολόκληρα χρόνια δίνει μάχη, σε πολλά νοσηλευτήρια εντός και εκτός Κύπρου, για αποκατάσταση της υγείας της, όπως αναφέρει η Ενωση Συντακτών Κύπρου.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης,  κάνει λόγο για “ατιμώρητα εγκλήματα κρατικών αξιωματούχων” και προσθέτει πως τα γεγονότα, στην περίπτωση της Ευδοκίας, είναι τόσο κραυγαλέα, που δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης ούτε επιθέτων, ούτε χαρακτηρισμών.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ προέβη σε ανάγνωση του ιστορικού της νέας ταλαιπωρίας, την οποία υφίσταται στο εξωτερικό η Ευδοκία Λοΐζου και καλεσε  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “να επέμβει χωρίς χρονοτριβή και να βάλει τάξη”.

Οπως είπε: “Η Ευδοκία Λοϊζου ασθένησε το 2007, ούσα τότε υπάλληλος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου". Ήταν συνεργάτιδα αορίστου χρόνου. Η ασθένειά της όπως αυτή διαγνώστηκε από πολλούς γιατρούς σε Κύπρο και στο εξωτερικό ήταν ιογενής εγκεφαλίτιδα. Από τότε μέχρι σήμερα δεν είδε άσπρη μέρα".

Έκανε λόγο για “επαγγελματική ασθένεια με βούλα”, σημειώνοντας ότι “οι αγαπητοί φίλοι του ΡΙΚ σφυρίζουν ακόμα αδιάφορα”. Ο κ. Μακρίδης έδωσε στη δημοσιότητα δύο πιστοποιητικά του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, που βεβαιώνουν ότι η ασθένεια της Ευδοκίας Λοϊζου είναι επαγγελματική και υπογράφονται από τον ιατρικό λειτουργό 1ης Τάξης και Σύμβουλο της Υπουργού Εργασίας τον δρ. Αθανάσιο Αθανασίου.

“Η μια βεβαίωση”, αναφέρει, “φέρει ημερομηνία 11 Ιουνίου 2012 και η άλλη ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2013. Επί δύο διαφορετικών Υπουργών δύο διαφορετικών Κυβερνήσεων. Όμως ο πρόεδρος και τα μέλη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ αλλά και του προηγούμενου συμβουλίου αρνούνται πεισματικά να αποδεχτούν τα πλέον επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Φαίνεται ότι έχουν αναγορεύσει εαυτούς σε Θεούς της Ιατρικής. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή τους η επιμονή”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ.

Ανέφερε ακόμα ότι λόγω της ασθένειάς της, η Ευδοκία πηγαινοερχόταν στους γιατρούς και ως εκ τούτου λάμβανε άδεια ασθενείας, για να προσθέσει ότι “για τελευταία φορά ο γιατρός της, καθηγητής Νευρολογίας Michael G. Hanna, στο Λονδίνο, όπου την υπέβαλλε σε θεραπεία, της παραχωρεί άδεια ασθενείας στις 27 Φεβρουαρίου 2014, γράφοντας ότι δεν νομίζει η ασθενής να είναι ικανή να επιστρέψει στην εργασία της πριν το τέλος Απρίλη του 2014”.

“Ε, λοιπόν, δεν πρόλαβε να πάρει άδεια ασθενείας. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την απέλυσαν και την πληροφόρησαν γραπτώς ότι σε περίπτωση που είχε λόγω της ασθένειάς της καταστεί ανίκανη προς εργασία δύναται να αποταθεί στο Υπουργείο Εργασίας για εξασφάλιση σύνταξης ανικανότητας”, είπε ο κ. Μακρίδης, ο οποίος διερωτήθηκε “για τη μεγαλοψυχία των ιθυνόντων στο ΡΙΚ”.

Στο μεταξύ, είπε πως λόγω της εγκεφαλίτιδας η Ευδοκία παθαίνει πολλά άλλα, αφού αδυνατίζουν σε επικίνδυνο βαθμό οι αναπνευστικοί της μύες, έχει προβλήματα με την αναπνοή της, το λάρυγγα και το φάρυγγα της και έχει ανάγκη της βοήθειας οξυγόνου.

Ωστόσο, προσθέτει πως “τα βάσανα της Ευδοκίας δεν σταματούν εδώ”, και σημειώνει πως “θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή Michael G. Hanna, να επιστρέψει στο Λονδίνο τον περασμένο Απρίλιο για εντατική νευρολογική αποκατάσταση και επανεκτίμηση της κατάστασης της υγείας της”.

Συνέχισε λέγοντας πως “αποτείνεται στο Υπουργείο Υγείας, συναντά προβλήματα και τελικά συνέρχεται στις 11 Απριλίου 2014 το Ιατροσυμβούλιο με θέμα συζήτησης την υγεία της Ευδοκίας. Παρακάθονται εφτά γιατροί μια επιθεωρήτρια Φυσιοθεραπείας και στο αντίγραφο περιγράφεται η πολύ σοβαρή κατάσταση της υγείας της”.

“Τονίζεται, μάλιστα, ότι η Ευδοκία πάσχει από σταδιακή μυική πτώση και προστίθεται ότι στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας για τη συγκεκριμένη νόσο. Η απόφαση του Ιατροσυμβουλίου είναι να επικοινωνήσει ο νευρολόγος δρ. Θεόδωρος Κυριακίδης (είναι και θεράπων ιατρός της στην Κύπρο) με τον κ. Hanna, να του ζητήσει να γίνει αξιολόγηση από μέρους του, να δώσει ένα πλάνο τι μπορεί να της παρασχεθεί στην Κύπρο και τι όχι και γενικά πώς θα την τροχιοδρομήσει. Γίνεται η επικοινωνία και ο καθηγητής Hanna στέλλει επιστολή, με την οποία λέγει ότι η Ευδοκία θα παραμείνει στο νοσοκομείο στο Λονδίνο για δύο μήνες και στέλλει, επίσης, σημείωμα για τις αναγκαίες δαπάνες της θεραπείας. Το κόστος όπως αναφέρει θα είναι 13 χιλιάδες στερλίνες”.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφέρει πως “στις 29 Μαΐου συνεδριάζει ξανά το Ιατροσυμβούλιο με την ίδια σύνθεση, συζητά το περιεχόμενο της επιστολής του δρ. Hanna και αποφασίζει να παραπεμφθεί η Ευδοκία Λοΐζου για τελευταία φορά στο δρ. Hanna για τελική αξιολόγηση”, συμπληρώνοντας πως “αποφασίζει με δεδομένο ότι θα τύχει θεραπείας δύο μηνών και αυτή θα κοστίσει 13 χιλιάδες στερλίνες”.

“Λόγω της πολύ σοβαρής κατάστασης της υγείας της”, είπε, “το ιατροσυμβούλιο αποφασίζει όπως η Ευδοκία συνοδεύεται στο ταξίδι προς Λονδίνο από εντατικολόγο, ο οποίος χρειάστηκε να της παράσχει βοήθεια κατά το ταξίδι.  Η αναχώρηση έγινε στις 7 Ιουνίου, ο εντατικολόγος επέστρεψε την επαύριο και φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Το Υπουργείο αρνείται να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας της Ευδοκίας, γιατί, όπως λέγει, στις 17 Ιουνίου συνήλθαν Επιτροπές Ειδικών Πνευμονολογίας και ειδικών Νευρολογίας και αποφάσισαν ότι οι εξετάσεις που εισηγείται ο κ. Hanna μπορούν να γίνουν στην Κύπρο”.

Ο κ. Μακρίδης αναφέρει ακόμα: “Και έτσι η Ευδοκία Λοϊζου παραμένει στο Λονδίνο ακάλυπτη και εγκαταλειμμένη. Στάλθηκε στο Λονδίνο με ρητή απόφαση για θεραπεία δύο μηνών και με τη γνώση ότι θα κοστίσει 13 χιλιάδες στερλίνες και εκ των υστέρων άλλα τροχιοδρόμησε το Υπουργείο. Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, η Ευδοκία εκδιώχθηκε από το ξενοδοχείο όπου διαμένει, γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει. Χρωστάει. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων της και βρέθηκε μόνη, άρρωστη κι αβοήθητη στο Λονδίνο. Η Ευδοκία όταν αρρώστησε ήταν 33 χρόνων. Η αρρώστια της,  για την οποία φταίει η εργοδοσία της και κατ’ επέκταση το κράτος, αναποδογύρισε τη ζωή της”.

Ο κ. Μακρίδης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “να επέμβει χωρίς χρονοτριβή και να βάλει τάξη”, ενώ κάλεσε παράλληλα τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει και να διενεργήσει έρευνα, για πιθανή παραβίαση νόμων και διαδικασιών.

Άμεση απάντηση από τον Υπ. Υγείας
Απάντηση στον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ο οποίος σήμερα επανέφερε στη δημοσιότητα την περίπτωση της ασθένειας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου, έδωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος τόνισε πως  το Υπουργείο του δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα θεραπείας της συγκεκριμένης ασθενούς στο εξωτερικό, επειδή οι υπηρεσίες που ζητήθηκαν από τον θεράποντα ιατρό της στο Λονδίνο, προσφέρονται και στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η Ευδοκία Λοΐζου τυγχάνει της βοήθειας του Υπουργείου Υγείας από το 2009, για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται από το δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι αποστάληκε στο εξωτερικό, με συνολικό ύψος κάλυψης δαπανών μέχρι σήμερα 162 χιλιάδες και 79 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Πατσαλής “το Φεβρουάριο του 2014, αποτάθηκε εκ νέου στο Υπουργείο και εξετάστηκε το αίτημά της, για μετάβαση στο εξωτερικό”, για να προσθέσει ότι “στις 29 Μαΐου του 2014, αποφασίστηκε η αποστολή της ξανά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, για μια τελευταία αξιολόγηση και όχι για θεραπεία”.

Εξήγησε πως η τελική αξιολόγηση έγινε από το θεράποντα ιατρό της ασθενούς στο Λονδίνο και ότι η τελική του έκθεση απεστάλη στην Κύπρο στις 7 Ιουνίου, για να προσθέσει πως η τελική έκθεση  εξετάστηκε από δύο ανεξάρτητα Ιατρικά Συμβούλια, Πνευμονολογικό και Νευρολογικό, τα οποία κατέληξαν ομόφωνα στο ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες της ασθενούς προσφέρονται στην Κύπρο.

Συνέχισε λέγοντας ότι την ίδια μέρα το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε την Ευδοκία Λοΐζου ότι μετά την αξιολόγηση της, για την οποία στάλθηκε και καλύφθηκαν τα έξοδα, οι όποιες άλλες υπηρεσίες ζητά ο γιατρός της, προσφέρονται στην Κύπρο και ότι θα έπρεπε να επιστρέψει εδώ, για να τις κάνει.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΚ ότι η Ευδοκία παραμένει στο Λονδίνο “ακάλυπτη και εγκαταλελειμμένη”, ο κ. Πατσαλής είπε: “Ναι, διότι η Ευδοκία στάλθηκε με έξοδα του κράτους να πάει στο Λονδίνο και να πληρώσει την αξιολόγηση και επέλεξε να μείνει εκεί, για να κάνει θεραπεία, θεωρώντας ότι θα της εγκρινόταν αυτό το ποσό”.

“Το Υπουργείο Υγείας”, πρόσθεσε, “την έστειλε να πάει να κάνει την τελική αξιολόγηση και να έρθει. Εκείνα τα οποία της ζήτησαν να κάνει εκεί είναι πράγματα που γίνονται και στην Κύπρο και δεν μπορούμε με βάση το νόμο να την εγκρίνουμε, αφού το σχέδιο παροχής οικονομικής αρωγής είναι μόνο για υπηρεσίες, που δεν προσφέρονται από το κράτος μας”.

Εξέφρασε τη λύπη του για τα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ασθενής, ωστόσο, είπε πως το Υπουργείο Υγείας “είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τα σχέδια, τα οποία υπάρχουν και είναι εγκεκριμένα”.

“Δεν μπορεί να ξεφεύγει από αυτά τα σχέδια, τα οποία δεν προβλέπουν κάλυψη υπηρεσιών, που προσφέρονται στην Κύπρο και μένει πιστό στην αρχή της ισότητας το οποίο επιβάλλει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών σύμφωνα με τους νόμους”, ανέφερε ο κ. Πατσαλής.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΚ, ο οποίος κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει και να διενεργήσει έρευνα, ο κ. Πατσαλής είπε: “Εάν κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας ότι πρέπει να καλέσει έρευνα, νομίζω, ότι ότι είναι στις αρμοδιότητες του και μπορεί να το πράξει”.

Το ΡΙΚ απορρίπτει ότι η ασθένεια της Ευδοκίας Λοϊζου είναι επαγγελματική
Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της Ενωσης Συντακτών Κύπρου για το θέμα της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοίζου, το ΡΙΚ σε ανακοίνωση του υπενθυμίζει τα όσα ήδη αναφέρθηκαν σε επιστολή του προς την εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” στις 25/7/2014 και τα οποία δημοσιεύθηκαν την επομένη που αναφέρουν πως “τα όσα εμπεριέχονται στο εν λόγω δημοσίευμα (δημοσίευμα εφημερίδας `Ο Φιλελεύθερος` ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2014 και με τίτλο `Την άφησαν άρρωστη χωρίς λεφτά στο Λονδίνο`) για το τι προκάλεσε την ασθένεια της δημοσιογράφου, αποτελούν ισχυρισμούς του οποίους το ΡΙΚ και απορρίπτει.

Το ΡΙΚ υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ουδέποτε έλαβε απόφαση ή προέβη σε συμπέρασμα καταδικαστικό για το ΡΙΚ σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Το ΡΙΚ υπενθυμίζει επίσης, ότι η κ. Λοίζου προσέφυγε σε κυπριακά δικαστήρια στις 17/1/2011 με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους του ΡΙΚ και η υπόθεση εκδικάζεται.

Πρόεδρος ΕΣΚ: Το ΡΙΚ δεν απαντά στις καταγγελίες μας
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Αντώνης Μακρίδης με γραπτή δήλωση του αναφέρει πως το απόγευμα λάβαμε απάντηση του ΡΙΚ στα όσα καταγγείλαμε για το θέμα της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοίζου, και “σε καμιά από τις καταγγελίες μας δεν απαντά”.

“Η ανακοίνωση  τιτλοφορείται «απάντηση ΡΙΚ στις δηλώσεις της ΕΣΚ για το θέμα της δημοσιογράφου κ. Ευδοκίας Λοϊζου», αλλά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης συνιστά απάντηση  δημοσιεύματος της πιο πάνω εφημερίδας, ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2014. Στην αρχή νομίσαμε ότι πρόκειται περί λάθους, αλλά  διαβάζοντας ολόκληρη την απάντηση διαπιστώσαμε ότι οι του ΡΙΚ επέλεξαν συνειδητά αυτή τη μέθοδο απάντησης. Να απαντήσουν στην Ένωση Συντακτών με ανακοίνωση που συνιστούσε απάντησε στον «Φιλελεύθερο» πριν τέσσερις ημέρες”, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών.

Αυτή η απάντηση, συνεχίζει ο κ. Μακρίδης, συνιστά μνημείο καταπάτησης της δεοντολογίας, καταρράκωσης της έννοιας αυτής τούτης της είδησης, και πρωτοφανές κατάντημα για ένα Ίδρυμα που εκ του νόμου είναι ταγμένο να υπηρετεί το μέγα αγαθό της πληροφόρησης.

“Λυπούμαι πραγματικά. Η ανακοίνωση που δεν υπογράφεται από κανέναν, φέρει στην προμετωπίδα της το «Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων». Μα είναι δυνατό κάποιοι που διορίστηκαν για να προάγουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να την οδηγούν σε τέτοια κατάντια; Κρίμα, μεγάλο κρίμα”, καταλήγει ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση