ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Γιαννάκη: «Ο εθελοντισμός απέδειξε πόσο σημαντικός είναι»

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εθελοντισμού υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες

ΚΥΠΕ

Ο Εθελοντισμός έχει διαχρονικά αποδείξει το πόσο σημαντικός και αποτελεσματικός είναι, ανέφερε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, ο οποίος δήλωσε ότι ευέλικτα και γρήγορα προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και απορρόφα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Με αφορμή την Ετήσια Έκθεση του γραφείου του, ο κ. Γιαννάκη αναφέρει ότι για πρώτη φορά το κράτος έχει ολοκληρωμένη πολιτική για στήριξη και εκσυγχρονισμό του εθελοντικού κινήματος, καθώς και εφαρμογή εργαλείων τα οποία ενθαρρύνουν την ενεργό συμμέτοχη του πολίτη, για να προσθέσει ότι με την πολιτική βούληση και την αναγκαία πολιτική έμφαση, ο εθελοντισμός έχει αποκτήσει περισσότερη δυναμική συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο τόπος μας προκειμένου να οικοδομηθεί ένα καλύτερο αύριο.

“Η Συμμετοχική Δημοκρατία”, είπε, “η οποία στοχεύει στην προώθηση και ενθάρρυνση της ενημέρωσης σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή αποτελούν στοιχεία που συντάσσουν την Κοινωνία των Πολιτών, μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και υγιή. Η πολιτική μας είναι ολοκληρωμένη. Διαφάνεια, έλεγχος, στόχευση, πληροφόρηση και η επένδυση στη νέα γενιά. Είναι βασικοί πυλώνες της πολίτικης μας”.

Αναφερόμενος στα βασικά χαρακτηριστικά του οράματός του, έκανε λόγο για νομοθετικό πλαίσιο, χορηγίες, αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, υποδομές, καλλιέργεια των αξιών του εθελοντισμού στα σχολεία και η ενθάρρυνση του ενεργού πολίτη.

Ανέφερε, επίσης, ότι θεωρεί πως η επένδυση στον εθελοντισμό συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η ενθάρρυνση του ενεργού πολίτη ενδυναμώνει την συμμετοχική Δημοκρατία και η καλλιέργεια των αξιών στη νέα γενιά είναι το καλύτερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά, αλκοολισμό και παραβατικότητα

“Θέλουμε ένα σύγχρονο εθελοντισμό ο οποίος να καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνίας, να συμβάλει ουσιαστικά στη χάραξη πολιτικών του κράτους., και να έχει σημαντική Ευρωπαϊκή και Διεθνή δράση. Στόχος μας είναι κάθε σπίτι να έχει ένα εθελοντή, και οι αξίες και αρετές του εθελοντισμού να αγγίξουν όλους του πολίτες”, είπε ο κ. Γιανάκη

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Γραφείου Επίτροπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, υλοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος, καθώς και στην ενθάρρυνση του πολίτη και ειδικότερα των νέων στην ενεργό συμμετοχή στα κοινά, με την εφαρμογή εργαλείων όπως δημόσιες διαβουλεύσεις, διαδικτυακές συζητήσεις, έρευνες κτλ απαραίτητα για την προώθηση της συμμετοχής του.

Η Ετήσια Έκθεση καταγράφει το όραμα, την αποστολή και τις δράσεις του Γραφείου από την ημέρα της δημιουργίας του μέχρι και ένα χρόνο μετά (1/06/2013-1/06/2014), ενώ στα πλαίσια αυτής της πολιτικής δόθηκαν όροι εντολής που αφορούν την εφαρμογή πολιτικών για την ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής του πολίτη σε όλα τα επίπεδα, τη δημιουργία εργαλείων όπως Δημόσιες Διαβουλεύσεις ομάδες εργασίας, ερωτηματολόγια, διαδικτυακές συζητήσεις και έρευνες ώστε να ενδυναμώνεται και διευκολύνεται η καλύτερη επαφή μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτών, το συντονισμό όλων των εθελοντικών οργανώσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας και στήριξη του έργου Εθελοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία και ανεξαρτησία τους και αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με την άντληση κονδυλίων.

 

 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση