ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ανάγκη διεθνούς διαφωτιστικής εκστρατείας για την Αμμόχωστο»

Συνάντηση Ομήρου - Γαλανού στα γραφεία του Δήμου Αμμοχώστου, στη Λεμεσό

ΚΥΠΕ

Είναι ντροπή και όνειδος για την Ευρώπη να ανέχεται τη συνεχή αδικοπραγία της Τουρκίας στο θέμα της Αμμοχώστου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος σε συνάντηση με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης, εισηγήθηκε την ανάληψη μιας διεθνούς διαφωτιστικής εκστρατείας "υπό την ομπρέλα του κράτους".

Ο κ. Ομήρου, συνοδευόμενος από στελέχη του Κινήματος, παρακάθισε το πρωί σε σύσκεψη στα γραφεία του Δήμου Αμμοχώστου, στη Λεμεσό, όπου αντάλλαξε απόψεις με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο γύρω από το Κυπριακό και την οικονομία.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως στο θέμα των συνομιλιών για το Κυπριακό διαπιστώνεται "τουρκική στρεψοδικία και αδιαλλαξία" και πως "ιδιαίτερα για το θέμα της Αμμοχώστου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συνεχής άρνηση της Τουρκίας κατ` εξακολούθηση και κατά συρροή θα έλεγα, για την εφαρμογή ρητών προνοιών των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμα και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του Κυπριανού - Ντενκτάς, γιατί εκεί ανέλαβε υποχρέωση η Τουρκία ουσιαστικά, ότι θα επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της".

Δεν είναι νοητό, σημείωσε, "να σφυρίζουν αδιάφορα", είτε τα Ηνωμένα Έθνη, είτε η ΕΕ, γιατί η Αμμόχωστος είναι μια ευρωπαϊκή πόλη για την οποίαν η διεθνής κοινότητα αποφάσισε ότι θα έχει προτεραιότητα, γιατί πρόκειται για μια πόλη η οποία, ευρισκόμενη υπό κατοχή και κενή πληθυσμού, καταστρέφεται καθημερινά.

"Είναι ντροπή για την Ευρώπη, είναι όνειδος για την Ευρώπη το ότι ανέχεται αυτή τη συνεχή αδικοπραγία της Τουρκίας", ανέφερε ο κ.Ομήρου.

Αναφερόμενος στην εισήγηση του που υιοθετούν πλήρως ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως πρέπει να αναληφθεί μια διεθνής διαφωτιστική εκστρατεία γύρω από το θέμα της Αμμοχώστου, ιδιαίτερα εντός της ΕΕ, "με υποδομή τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει όλα τα τελευταία χρόνια ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, για να αναδείξουν στη διεθνή και την ευρωπαϊκή κονίστρα το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου".

"Είναι η ώρα πλέον, κάτω από την ομπρέλα του κράτους, της Κυβέρνησης, της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικών οργανώσεων, να οργανωθεί μια τεράστια προσπάθεια", είπε και υπέδειξε ότι, αν και η επιστροφή της Αμμοχώστου δεν σημαίνει λύση του εθνικού μας προβλήματος, θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, το οποίο θα επιτρέψει τη σωστή συνολική λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο κ. Ομήρου είπε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία και αγωνία από το Κίνημα του, "γιατί πέραν των απειλών που υπάρχουν σήμερα για την κοινωνική συνοχή, πέραν των φαινομένων ανεργίας, της κοινωνικής δυστυχίας, χάνεται και η οικονομική και κατ` επέκταση κρατική κυριαρχία".

Μας ανησυχούν, συνέχισε, "φαινόμενα όπως είναι αυτά που παρακολουθούμε με την Τράπεζα Κύπρου, με τις εκποιήσεις, οι οποίες αν προχωρήσουν κατά τρόπο ισοπεδωτικό και χωρίς διακρίσεις θα πλήξουν τις ευάλωτες, ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, μας ανησυχεί και μας αγωνία αυτή η κατάσταση γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπάρξει εκμετάλλευση από τους τρίτους και προφανώς από την Τουρκία πρωταρχικά, αυτής της οικονομικής κρίσης, για να διανοηθούν ότι θα ήταν δυνατόν να κάμψουν τις αντιστάσεις του κυπριακού ελληνισμού".

Εξέφρασε την άποψη πως μια άλλη τεράστια αιμορραγία που απειλεί την κυπριακή κοινωνία είναι η μετανάστευση των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων, "που αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα για το ελπιδοφόρο μέλλον της Κύπρου", ενώ επανέλαβε την θέση της ΕΔΕΚ για την ανάγκη αυστηρής τιμωρίας των ενόχων "αυτής της οικονομικής τραγωδίας".

"Θέλω να σημειώσω, με την εμπιστοσύνη που έχουμε στη Γενική Εισαγγελία και την οποίαν έχω επαναβεβαιώσει κατ` επανάληψη, ότι ήδη έχει περάσει αρκετός καιρός. Ήρθε η ώρα των έργων, ήρθε η ώρα των αποφάσεων από πλευράς Γενικής Εισαγγελίας, για να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα του λαού, γιατί αν δεν ικανοποιηθεί θα υπάρξει εκδήλωση ενός άλλου αισθήματος, της οργής", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, είπε πως, ανεξάρτητα από τις δικές μας πολιτικές και χειρισμούς, εκείνο το οποίο είναι αναλλοίωτο από το 1974 είναι η τουρκική αδιαλλαξία, προσθέτοντας πως θα έπρεπε η Ευρώπη να ήταν πολύ πιο πιεστική προς την τ/κ και την τουρκική πλευρά και εμείς περισσότερο απαιτητικοί προς την Ευρώπη.

Διερωτήθηκε "πώς μπορεί να αρνείται η τ/κ πλευρά ενεργό εμπλοκή της Ευρώπης στις συνομιλίες όταν σχεδόν όλη η ηγεσία τους κατέχει ευρωπαϊκά διαβατήρια και επωφελείται πλήρως από την ευρωπαϊκή παρουσία της Κύπρου και κάθε χρόνο τεράστια κονδύλια από την Ευρώπη βοηθούν την ανάπτυξη των Τ/κ;".

Εκφράζοντας την ομοφωνία του Δήμου με την πρόταση του Πρόεδρου της ΕΔΕΚ, ο κ. Γαλανός είπε πως "πρέπει να γίνει μια πολύ μεγαλύτερη εκστρατεία διαφώτισης, όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, τα θέματα εισβολής και κατοχής" και υπέδειξε πως το θέμα της Αμμοχώστου δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί το Κυπριακό στις πραγματικές του διαστάσεις, δηλαδή ότι είναι θέμα κατοχής από τουρκικά στρατεύματα.

"Θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε κίνηση στο θέμα της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα και αν πραγματικά η τ/κ πλευρά και η Τουρκία θέλουν λύση του Κυπριακού και να δημιουργήσουν κλίμα για λύση, το θέμα της Αμμοχώστου είναι εκείνο που μπορεί να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα", συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δήλωσε επίσης πως ανέφερε προς τον Γιαννάκη Ομήρου ότι οι πολίτες αναμένουν να δουν "την τιμωρία των ενόχων για της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου, της οικονομίας μας που είχαμε πάντοτε σαν κόρη οφθαλμού για τον αγώνα της Κύπρου".

Αν δεν υπάρξει πραγματική τιμωρία και συνεχίσει να υπάρχει το αίσθημα ότι τίποτε δεν θα γίνει και ότι υπάρχει ένα κατεστημένο το οποίο ελέγχει τα πάντα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε εσωτερικά ένα κράτος, ούτε να είμαστε αξιόπιστοι προς τα έξω, τόνισε ο κ. Γαλανός.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση