ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν γνώριζαν οι ΗΠΑ για τον Αμερικανό βομβιστή στη Συρία

Ο Σάλχα πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στις 25 Μαίου

ΚΥΠΕ

Ο πρώτος Αμερικανός πολίτης που εκτέλεσε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία είχε επιστρέψει στο σπίτι του και έμεινε εκεί για πολλούς μήνες, χωρίς να τον ενοχλήσει καμία αμερικανική υπηρεσία, μετά την εκπαίδευσή του από τους ισλαμιστές μαχητές, αποκάλυψε η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Επικαλούμενη πληροφορίες από την έρευνα που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, η εφημερίδα έγραψε ότι ο Μόνερ Μοχάμαντ Αμπου Σάλχα ή Αμπου Χουράγια Αλ Αμρίκι είχε εκπαιδευτεί από μια εξτρεμιστική οργάνωση στη Συρία και κατόπιν επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Αναχώρησε και πάλι για τη Συρία, πολλούς μήνες αργότερα και στα τέλη Μαϊου πραγματοποίησε την επίθεσή του. Ένας εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες της έρευνας όμως δήλωσε στην εφημερίδα ότι "το επεισόδιο αυτό καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία να εντοπίσει τους Αμερικανούς πολίτες που επιδιώκουν να πάνε στη Συρία για να μετάσχουν στον τζιχάντ (ιερός πόλεμος)".

Άλλοι αξιωματούχοι είπαν επίσης στην εφημερίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να πληροφορηθεί ότι ο Αμπου Σάλχα σκόπευε να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας εγκαίρως. "Ηταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που το μάθαμε μέχρι τη στιγμή που εξαπέλυσε την επίθεση", είπε ένας από αυτούς.

Το FBI και η υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας είχαν πληροφορίες για το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού στη Συρία, όμως καμία από αυτές δεν υποδήλωνε ότι είχε εκπαιδευτεί στη χώρα αυτή, ούτε ότι πρόθεσή του ήταν να γίνει καμικάζι. Κατά συνέπεια, δεν είχαν κανένα λόγο να τον εμποδίσουν να ταξιδέψει ξανά ή να τον θέσουν υπό κράτηση.

Ο Σάλχα πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στις 25 Μαίου, σε μια βάση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ. Εξι ημέρες αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ήταν Αμερικανός υπήκοος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση