ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εφυγαν οι αλλοδαποί πολίτες (και Κύπριοι) από τη Λιβύη

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη ελληνική φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ»

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων, Κυπρίων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης Λιβύης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ" με την υποστήριξη οργανικού  ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). 

Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες, εκ των οποίων 77 είναι από  Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.

Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει  το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, λόγω των δυσμενών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν στην περιοχή, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ως προς τους Κύπριους επιβάτες που επέλεξαν να μείνουν πίσω, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μορίτσης, Υπεύθυνος Τμήματος διαχείρισης κρίσεων στο ΥΠΕΞ, είπε ότι σε περίπτωση που αλλάξει αυτό και αναθεωρήσουν την απόφασή τους, εξετάζονται επιλογές απομάκρυνσής τους. Είπε ότι οδικώς υπάρχει δυνατότητα μέσω Τυνησίας ή αεροπορικώς μέσω κάποιων έκτακτων πτήσεων που γίνονται από ένα αεροδρόμιο ανατολικά της Τρίπολης. Σημείωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται και επανακαθορίζονται λόγω των εξελίξεων που είναι μη προβλέψιμες.

Τα άτομα αυτά είναι πέντε στο σύνολο και εργάζονται σε διάφορες εταιρείες ή έχουν δικά τους συμβόλαια.

Ο κ. Μορίτσης  είπε ότι το ΥΠΕΞ είναι σε επαφή μαζί τους, γνωρίζει τις κινήσεις τους και αν αλλάξουν γνώμη και θελήσουν να απομακρυνθούν, η ΚΔ θα πράξει αναλόγως.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε θέλει περαιτέρω πληροφόρηση για την κατάσταση καλείται να επικοινωνεί με το ΥΠΕΞ στα τηλέφωνα: 99660129 (Λειτουργός Υπηρεσίας,  22 651108 (Τμήμα προξενικών υποθέσεων) και 22 80 1000 (Τμήμα διαχείρισης κρίσεων).

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μορίτσης είπε ότι δεν έχει υπάρξει αίτημα προς την ΚΔ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας και αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται θέμα να λειτουργήσει η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός. Εξήγησε ότι κάποια άτομα έχουν εξυπηρετηθεί και βοηθηθεί μέσω της Πρεσβείας αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ευχαριστίες Κυπριακού ΥΠΕΞ προς την Αθήνα για απομάκρυνση Κυπρίων από τη Λιβύη 
Το Υπουργείο Εξωτερικών, με σημερινή ανακοίνωση, εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη, για τη βοήθεια που προσέφεραν στους Κύπριους υπηκόους, κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση