ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Καδής: «Θα είμαστε έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά»

Μέχρι στιγμής παραλήφθηκε πέραν του 90% των βιβλίων

ΚΥΠΕ

Οι συναντήσεις, οι συσκέψεις και γενικότερα οι εργασίες για την προετοιμασία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς είναι συνεχείς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη παραληφθεί πέραν του 90% των βιβλίων. Είπε ακόμα πως το Υπουργείο θα είναι έγκαιρα έτοιμο σε ό,τι αφορά τα θέματα της στελέχωσης των σχολείων.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε με εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο κ. Καδής χαρακτήρισε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ένα πολύ σημαντικό εταίρο στην προσπάθεια του Υπουργείου να ξεκινήσει σωστά τη νέα σχολική χρονιά.

«Είχαμε πρόσφατα συνάντηση με την ΠΟΕΔ, προχθές με την ΟΕΛΜΕΚ. Θέτουν συγκεκριμένες ανησυχίες ή εισηγήσεις ή αιτήματα γύρω από διάφορα θέματα και κυρίως γύρω από το θέμα της στελέχωσης, τις οποίες μελετούμε μία προς μία. Εκεί που μπορεί το Υπουργείο να ανταποκριθεί, που βλέπει ότι υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη λογική, που είναι ζητήματα τα οποία μπορούν να διευθετηθούν και μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον και να διαθέσουμε πόρους που έχουμε, το Υπουργείο ανταποκρίνεται», συμπλήρωσε. Το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε ο κ. Καδής, ανταποκρίθηκε θετικά στα περισσότερα από τα αιτήματα που έθεσε η ΟΕΛΜΕΚ.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν κάποια πάγια αιτήματα των Οργανώσεων που δεν ικανοποιήθηκαν σε περίοδο που υπήρχε οικονομική ευχέρεια και «τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν σήμερα μέσα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, με τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες και τους περιορισμούς που τίθενται εκ των πραγμάτων».

«Γι` αυτό, εκεί που το Υπουργείο μπορεί να ανταποκριθεί και να βελτιώσει ζητήματα που έχουν σχέση με τη σωστή λειτουργία των σχολείων το πράττει και εκεί που υπάρχουν πάγια αιτήματα που απαιτούν μεγάλες οικονομικές δαπάνες, είναι πολύ δύσκολο. Θεωρούμε ότι η στελέχωση των σχολείων φέτος θα είναι απόλυτα ικανοποιητική, δηλαδή σε όλες τις τάξεις θα έχουμε εκπαιδευτικούς να διδάσκουν όπως πρέπει να μαθήματα τους και γίνεται μια υπέρ προσπάθεια ούτως ώστε αυτό να γίνει και έγκαιρα παρά το γεγονός ότι η έγκριση της αποπαγοποίησης των θέσεων προαγωγής των εκπαιδευτικών μας έγινε από τη Βουλή αρκετά καθυστερημένα. Θεωρούμε, εν πάση περιπτώσει, ότι πριν την έναρξη των μαθημάτων, η συντριπτική πλειονότητα, σχεδόν όλοι, οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία τους», σημείωσε. Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι έχουν ήδη παραληφθεί πέραν του 90% των βιβλίων.

«Άρα, και στο επίπεδο των βιβλίων πάμε πάρα πολύ καλά. Και γίνεται, επίσης, μια πολύ συστηματική μελέτη σε σχέση με την κατάσταση των σχολείων μας από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν όλα με ικανοποιητικό τρόπο σε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους μαθητές μας και το προσωπικό που υπηρετεί στα σχολεία», συμπλήρωσε.

«Να έρθει στο Υπουργείο»
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου, ο οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα προβλήματα στελέχωσης και για το ενδεχόμενο μη επαναδιορισμού δεκάδων εκπαιδευτικών, κάνοντας παράλληλα λόγο για έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από το Υπουργείο, ο κ. Καδής κάλεσε τον κ. Γεωργίου να πάει στο Υπουργείο Παιδείας και να παρακολουθήσει από κοντά το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, που γίνεται όχι αυτές τις μέρες αλλά εδώ και μήνες.

«Παρακολουθούμε τα γεγονότα μέρα προς μέρα πώς διαμορφώνονται και σε σχέση με τη στελέχωση και σε σχέση με τα βιβλία και σε σχέση με την υλικοτεχνικές υποδομές. Γίνονται συνεχώς συσκέψεις, τα δεδομένα είναι συνεχώς μπροστά μας, υπάρχει μια πολύ – πολύ συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια και δεν μπορώ να αντιληφθώ από που άντλησε ο κ Γεωργίου τα γενικά δεδομένα τα οποία παρουσίασε», είπε. Ο κ. Καδής είπε στο ΚΥΠΕ ότι με τα θέματα της στελέχωσης θα είναι έγκαιρα έτοιμοι.

«Αυτό διαφαίνεται με βάση τα όσα μας διαβεβαιώνει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που κάνει τις προαγωγές. Με τα θέματα των βιβλίων είμαστε απόλυτα έτοιμοι από τώρα. Τα θέματα της υλικοτεχνικής υποδομής τα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση. Με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία. Ο διάλογος τόσο με την ΠΟΕΔ όσο και με την ΟΕΛΜΕΚ ήταν πολύ γόνιμος και παρά τις όποιες διαφορές ή τη μη ικανοποίηση κάποιων από τα μέτρα, θεωρώ ότι βρίσκουμε χρυσές τομές και θεωρώ ότι θα υπάρξει μια συναντίληψη ούτως ώστε να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά και δεν μπορώ να αντιληφθώ από πού βγάζει τα συμπεράσματα του ο κ. Γεωργίου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί και με την ΟΛΤΕΚ, ο κ. Καδής είπε ότι είναι πάντοτε στη διάθεση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και πρόσθεσε ότι «εφόσον ζητηθεί συνάντηση, θα ανταποκριθώ αμέσως».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει οποιονδήποτε πρόβλημα όσον αφορά τις Τεχνικές Σχολές, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «μέχρι στιγμής πάμε αρκετά καλά».

«Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών μας έχει ικανοποιηθεί ως προς τις επιλογές που έχει κάνει για να εγγραφεί σε Τεχνικές Σχολές. Αναμένεται να δούμε αυτές τις ημέρες πώς θα είναι το ενδιαφέρον και πώς θα κινηθούμε. Θεωρούμε θετικό ότι υπάρχει μια τάση των μαθητών μας να επιλέγουν τις Τεχνικές Σχολές και γι` αυτό έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να γίνει μια πολύ συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών μας μέσα στην επόμενη περίοδο ούτως ώστε του χρόνου να είμαστε σε θέση να δεχθούμε ακόμα περισσότερους μαθητές», είπε τέλος ο Υπουργός Παιδείας.

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση